Home page
Haber Menüsü


FT: Krizin etkileri ülke sınırlarını aşabilir
Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz dünya basınının sayfalarında bugün de geniş yer buldu. Financial Times gazetesi, Türkiye’deki krizin ülke sınırlarını dışına taşabileceğini belirtti.
Londra
AA
23 Şubat— Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, dünya basınında bugün de geniş yer buldu. Financial Times gazetesi, krizin ülke dışına taşabileceğini belirtirken; The Guardian, krizin yalnızca ekonomik nedenlerden kaynaklanmadığını yazdı.

   
 
       
   
MSNBC News IMF destekliyor ve gidişattan memnun
MSNBC News Basiretsizliğin maliyeti
MSNBC News Yunanistan: Kriz bizi de etkiler
MSNBC News The Economist: Asıl kurban enflasyonla mücadele programı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İlk sayfasındaki haberde Türk lirasının dolar karşısındaki dramatik değer kaybına dikkat çeken Financial Times gazetesi, iş çevreleri tarafından krizin sorumlusu olarak gösterilen Başbakan Bülent Ecevit’in geniş bir kabine revizyonuna giderek siyasi tansiyonu düşürmeyi deneyebileceğini de savundu.
       Aynı gazetenin başyazısında da, Türkiye’deki krizin ülkenin sınırları dışına çıkan bir etki yaratabileceği ihtimali üzerinde duruldu. Başyazar Türkiye’deki krizin iki ana yolla sınırdışına sıçrayabileceğini, bunlardan birincisinin ülkenin Batı bankalarına karşı olan sorumluluklarını yerine getirememesi, ikincisinin ise krizin etkilerinin yatırımcıları da kapsaması olduğunu bildirdi.
       Gazete krizin bulaşılıcık düzeyini ise Türkiye’deki durumun daha ne kadar bozulacağının belirleyeceğini savundu. “Liranın dünkü değer kaybı felaket düzeyinde değildi” diyen yazar, “ancak göstergeler dünkü düşüşün bütün etkiyi temsil etmediği yönünde, daha kötüsü de gelebilir” dedi.
       Gazete krizin geleceğinde önümüzdeki birkaç günün siyasi gelişmelerinin büyük önem taşıdığını da belirtirken, “ekonomik istikrar programının da yardımıyla bu kriz olabildiğince az sancıyla atlatılmalı” görüşünü savundu.
       
KAMUOYU GÜVENSİZ
       The Guardian gazetesi de hem haber hem de makale bölümlerinde krize ve etkilerine geniş yer ayırdı. Gazete konuyla ilgili haberinde liranın değer kaybına dikkat çekerken, başyazısında da Ankara’nın huzursuz bir dönem geçirdiğini, “diken üstündeki başkentin problemlerinin sadece ekonomik sorunlardan kaynaklanmadığını” bildirdi.
       Guardian problemi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit arasındaki tartışmanın tetiklediğini öne sürerken, Başbakan bülent Ecevit’in çıkışının kendisini ağır bir politik bedel ödemek zorunda bırakabileceğini savundu.
       Kamuoyundaki güvensizliğin krizin boyutlarını büyütebileceğini de idida eden Guardian başyazarı, Fransa, Almanya ve ABD’de de bazı yolsuzluk skandallarının patladığını, ancak bu ülkelerde kamuoyunun bu suçların cezalandırılacağına dair güven içinde olduklarını, farkın da burada yattığını savundu.
       
Washington Post, Asya krizine benzetti

       The Guandian, Türk halkının reformların yine ülkedeki bir kesimin “lehinde” sonuçlanacağına dair kuşkularının bulunduğunu da öne sürdü. Türkiye’yi bu kurumsal zaafların güçsüzleştirdiğini iddia eden yazar, “işte bütün bunlar Türkiye’nin modern, müreffeh ve uygar bir toplum olma umutlarını zayıflatıyor. Bu demokratik açıkları Türkiye’nin AB’ye girme umutlarını da azaltıyor” görüşünü savundu.
       
BATILI TURİSTLER İÇİN CAZİP BİR ÜLKE
       Krize geniş bir haberle yer veren The Times gazetesi ise krizin Türkiye’yi Batılı turistler açısından “cazip bir destinasyon” haline getireceğini savundu. “Milyoner olup cüzdanını parayla doldurmak isteylen Türkiye’ye tatile gitsin” cümlesiyle haberine giren gazete, Türkiye’de tatil yapmayı seçen bir İngiliz turistin bozdurduğu her sterlin için 1 milyon 300 bin Türk lirası alabileceğini bildirdi.
       Bunun liranın son 12 saatte sterlin karşısında yüzde 30’a yakın değer kaybetmesi anlamına geldiğini belirten gazete, acentaların Türkiye’ye tatile gitmek isteyen turist sayısında patlama beklediklerini kaydetti.
       Bir şişe biranın sadece 58 peniye içilebileceğini belirten gazete, üç kap yemekten oluşan bir öğünün kriz öncesi fiyatının 4 sterlin 90 peniyken, şimdi 3 sterlin 57 peniye gerilediğini ifade etti.
       Gazete yayınladığı geniş bir listede de bir turistin temel harcamalarını dikkate alarak kriz öncesi ve sonrası fiyatları ayrıntılı olarak duyurdu. The Times ayrıca ülkenin turistler açısından güvenli olduğuna dair Dışişleri bakanlığı raporlarına da dikkat çekti.
       The Daily Telegraph gazetesi de dünya hnaberleri bölümünde yarım sayfa ayırdığı haberinde krizle ilgili ayrıntılara yer verdi.
       
SORUNUN KAYNAĞI BANKACILIK SEKTÖRÜ
       BBC’nin internet sitesinde yer alan bir haberde, Türkiye’deki mali krizin kaynağı olarak bankacılık sektörü gösterildi. Geçtiğimiz Kasım ayındaki krizin nedeninin de bankacılık sektörü olduğu belirtilen yazıda, IMF’nin dalgalı kur sistemine destek vermeyi, bankacılık alanında yapılacak reformların hızlandırılması karşılığında kabul ettiği belirtildi.
       
TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ FAZLA ETKİLENMEYECEK
       Öte yandan, İsrail’in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post da Türkiye’deki krizle ilgili haberlere yer verdi. Gazete, geçen yıl 1.1 milyar doları bulan iki ülke arasındaki ticaretin, bu yıl az da olsa etkilenebileceğini belirtirken, Tel Aviv Borsası’ndaki yabancı yatırımcıların da başka bölgelere kayabileceğini kaydetti.
       Gazeteye demeç veren Türkiye-İsrail İş Konseyi Başkanı Pini Peled, Türkiye’nin Ortadoğu’daki en önemli pazar olduğunu, ekonomisinin gelişmeye devam ettiğini ve bu bağlamda İsrail’e büyük önem verdiğini belirtti. Peled, İsrail’in krize rağmen, ilişkilerini kesmeyeceğini ifade etti.
       
KRİZ İTALYAN İHRACATÇIYI RİSKE SOKTU
       İtalyan basınında da, Türkiye’deki ekonomik krizin 15 binden fazla İtalyan ihracatçıyı ciddi şekilde riske soktuğu belirtildi.
       İl Giornale gazetesinde bugün yeralan haberde, Türkiye’deki krizin İtalyan bankalarından daha çok ihracatçılarını zor durumda bıraktığı bildirildi.
       Haberde Türkiye’nin ticaretinde ikinci partner konumunda olan İtalya’nın yaklaşık 15 bin ihracatçı şirketinin Türk pazarında bulunduğuna, aralarında Barilla, Fiat, Merloni, Pirelli ve Tim gibi büyük şirketlerin yeraldığı 150 firmanın da Türkiye ile direkt bağlantısı olduğuna dikkat çekildi.
       
1.4 MİLYAR DOLARLIK RİSK
       İtalyan bankalarının Türkiye’deki riskini 1 milyar 400 milyon dolar olarak gösteren gazete, diğer endüstri ülkelerine nazaran İtalyan bankalarının daha az tehlikede olduğunu savundu. Haberde, Türkiye’deki bankalar ile bağlantısı olan diğer ülke bankalarının riski ise Almanya 11.4 milyar dolar, Fransa 3.6 milyar dolar, Hollanda 2.8 milyar dolar, İngiltere 2.2 milyar dolar ve Japonya 1.5 milyar dolar olarak gösterildi.
       Yapılan yorumlarda da “Türk hükümetinin dalgalanma kararını açıklamasından sonra durum halen oldukça kritik ama İtalyan bankaları için bir alarm yok” denildi.
       Bu arada, İtalyan gazete ve televizyonlarında Türkiye’deki ekonomik kriz hakkında haberler verilirken; “Türk krizi Euro’yu batırıyor. Türkiye’de kriz patlıyor. Türk lirası yüzde 29 değer kaybetti” başlıkları kullanıldı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları