Home page
Haber Menüsü


 
IMF destekliyor ve gidişattan memnun
 
Türkiye’nin dalgalı kur sistemine geçmesi, tamamen IMF’nin desteğinde ve denetiminde oldu. IMF bütün süreci izledi ve desteğini çekmedi. MGK zirvesiyle başlayan siyasi kriz ve piyasaların kilitlenmesi, bu ‘bombanın’ fitilini ateşledi.
 
NTV-MSNBC
 
23 Şubat—  Hükümet ve ekonomi bürokrasisinin tarihi bir kararla, kur politikasında çıpa sistemini terk ederek, lirayı serbest dalgalanmaya açan dalgalı kur sistemine geçmesi, IMF’nin denetiminde ve bu konuda sağladığı tam destek ile gerçekleşti. Bazı yorumcuların, “Programın sonuna gelindi” fikrinin aksine, liranın yüzde 40’a varan değer kaybının arkasında IMF’nin en üst düzey yöneticileri de yer alıyor.

   
 
       
    MSNBC News 1 dolar= 1 milyon Türk Lirası
MSNBC News The Economist: Asıl kurban enflasyonla mücadele programı
MSNBC News Doç.Dr. Sak: Ekonomik programdan vazgeçilmedi
MSNBC News IMF'den Türkiye'ye tam destek
MSNBC News AB gelişmeleri yakından izliyor
MSNBC News ABD Hazinesi'nden serbest kura destek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ve Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli’nin dalgalı kur sistemine geçilmesini önerdikleri ve destekledikleri belirtiliyor. Hükümetin kur politikasında değişiklik ve program hedeflerine bağlılık konusunda attığı adımlardan, IMF’nin memnuniyetini, Fon Başkanı Horst Köhler’in dünkü açıklamasından da anlamak mümkün.
       
KÖHLER’DEN ÖNEMLİ DESTEK
       Köhler, döviz kurlarının dalgalanmaya bırakılması kararını desteklediklerini, yeni kredi diliminin gelecek haftalarda serbest bırakılacağını,yeni uygulamadan dolayı makroekonomik hedefler gözden geçirileceğini söyledi.
       Köhler, desteğin bir başka göstergesi olarak Türk hükümetiyle IMF arasında görüşmelere bu hafta başlanacağını ve görüşmelerde, bankacılığın yeniden yapılandırılmasında artan maliyetin bir kısmının karşılanması için programda kaynak sağlanması olanaklarının araştırılacağını da vurguladı.
       Bunun anlamı, IMF, Ankara’yı yapısal reformlar ve performans kriterleri konusunda sıkıştırmaya devam edecek.
IMF İŞİ SIKI TUTTU
       Cottarelli’nin, kararın hemen ardından Ankara’ya gelerek görüşmelere başlaması ve IMF temsilcilerinin de geleceğini bildirmesi, fonun başından beri bütün süreci, gerek Washington’la yapılan telefon görüşmeleri gerekse Ankara’daki ziyaretler sırasında denetimi altında tuttuğunu iyice belirginleştiriyor.
       IMF Birinci Başkan Yardımcısı Fischer’in, geçen hafta Başbakan Bülent Ecevit ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arasındaki kriz, Merkez Bankası’ndan 7.6 milyar dolar çıkması üzerine “Artık dalgalı kura geçmekten başka çareniz kalmadı” uyarısı yaptığı belirtiliyor.
       
BEKLENEN AÇIKLAMAYI DA YAPMADILAR
       Hatta, IMF’nin Kasım krizi sırasında dalgalı kuru önerdiği ancak, bürokratların “finans sisteminin sonu olur” gerekçesiyle buna karşı çıktığı ve Fon’u ikna ettiği de ileri sürülüyor.
       Son kriz sırasında, Ecevit-Fischer görüşmesinde de dalgalı kur sistemi yeniden gündeme geldi. Bu görüşmeler sırasında, IMF’nin ekonomi yönetimine, “Programın hedeflerine ulaşmakta kararlı mısınız?” diye sorduğu ve olumlu yanıt alınca, dalgalı kur konusunda uzlaşmaya varıldığı ileri sürülüyor.
       Fischer ve Cottarelli’nin temaslarının sonunda basın toplantısı düzenlemeden ayrılması da, tarafların yeni sistem konusunda uzlaşmasının bir göstergesi olarak yorumlanıyor.
       
HEDEFE ULAŞMA YÖNTEMİ DEĞİŞTİ
       IMF’nin hem Ankara’daki görüşmelerde hem de 13 saat süren Ankara’daki zirve sırasında yapılan telefon temaslarında, dalgalı kura geçişle program hedeflerinin değişmeyeceği sadece hedefe ulaşma yönteminin değiştiği konusunda vurgu yaptığı belirtiliyor.
       Program takvimine göre 2003 yılında geçilmesi öngörülen, dalgalı kur sistemi böylece 1.5 yıl öne alınmış oldu. Türkiye, geçiş döneminde yapması gereken tüm reformları ve düzenlemeleri -hatta daha fazlasını- hızla yapmak gibi zorlu taahhütler altına girerek, Temmuz 2001’den 2003 başına dek uygulayacağı dar aralık band sistemini IMF’nin de desteği ile by-pass etmiş oldu.
       
ARJANTİN VE TÜRKİYE LABORATUAR
       IMF içinde etkin konumdaki Fischer’ın dalgalı kur sisteminin önde gelen savunucularından biri olduğu da biliniyor. IMF, Arjantin’de “currency board” sistemini uygulattırıyor ancak burada tam başarıya ulaşamadı.
       Türkiye’nin şimdiye dek sürdürdüğü çıpa sistemini uygulayan ülkelerin de toparlanamadığı göz önünde bulundurulursa, dalgalı kur sistemi IMF için de önemli bir sınav olacak. IMF, başarıya ulaşması için çok önem verdiği iki ülke Arjantin ve Türkiye’yi adeta birer laboratuar olarak kullanarak, uzun süredir kendisine yöneltilen eleştirilerden de sıyrılmak istiyor.
 
       
    MSNBC News TÜSİAD, ekonomiden anlayan Başbakan Yardımcısı istedi
MSNBC News 'TL'nin değerini koruyacağız'
MSNBC News TL dolar karşısında % 28.4 geriledi
MSNBC News Dünya Bankası'ndan da destek geldi
MSNBC News Washington Post, Asya Krizi'ne benzetti
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları