Home page
Haber Menüsü


ABD Irak’ı İncirlik’ten vurdu
 
Musul kenti civarındaki uçaksavarların Amerikan uçaklarına kilitlenmesi üzerine, hedeflerin vurulduğu açıklandı.   Bağdat
Irak halkı ilk saldırının yaralarını sararken, ABD uçakları bu kez Musul yakınlarını bombaladı
 
AA
22 Şubat—  ABD, geçen haftaki harekatın ardından Irak’a ikinci bir saldırı düzenledi. Amerikan jetlerinin Adana’daki İncirlik Üssü’nden kalktığı ve Irak’ın kuzeyindeki uçuşa yasaklı bölgede rutin denetim görevlerini yaptıkları bildirildi.

   
 
       
    MSNBC News Ecevit: İncirlik kurallara uygun kullanıldı
MSNBC News ABD uçakları Bağdat'ı vurdu
MSNBC News Irak hedefleri ıskalanmış
MSNBC News Analiz: Irak'a akıllı yaptırımlar
MSNBC News ABD: Irak'a yeniden saldırma hakkımız baki
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       
       ABD F-16 savaş uçakları ve İngiliz jetlerinin bugün Irak’ın başkenti Bağdat’ın kuzeyindeki uçuşa yasak bölgede, Irak hedeflerini bombaladıkları bildirildi. ABD’nin Almanya’daki Avrupa Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bağdat’ın yaklaşık 400 kilometre kuzeyindeki Musul kenti civarında Irak’a ait uçaksavarların Amerikan uçaklarına kilitlenmesi üzerine, hedeflerin vurulduğu belirtildi. Açıklamada, uçakların kayıp vermeden üslerine döndükleri kaydedildi.
       Amerikan jetlerinin Adana’daki İncirlik Üssü’nden kalktığı ve Irak’ın kuzeyindeki uçuşa yasaklı bölgede rutin denetim görevlerini yaptıkları bildirildi.
        Adana‘nın Yüreğir İlçesine bağlı İncirlik Beldesi‘nde bulunan İncirlik Hava Üssü ve 10. Tanker Üs Komutanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü yetkilileri, Irak‘ın kuzeyindeki uçuşa yasak bölgede, Irak hedeflerini bombalayan uçakların İncirlik Hava Üssü‘nden kalktığını doğruladılar. Yetkililer, ABD savaş uçaklarının eğitim uçuşu yaptıklarını ve hedefleri bombalamanın ise savunma amaçlı olduğunu, uçakların kayıp vermeden üslerine döndüklerini kaydettiler. Yetkililer, İncirlik Hava Üssü ve 10. Tanker Üs Komutanlığı‘nda herhangi bir olağanüstü olayın söz konusu olmadığını belirtiler.
       
IRAK, SALDIRIYA DEĞİNMEDİ
       Irak, Batılı uçakların kuzeyde ve güneydeki uçuşa yasak bölgelerde devriye gezdiklerini bildirdi, ancak ABD uçaklarının ülkenin kuzeyindeki hedefleri vurmasına ilişkin habere değinmedi. Irak haber ajansı (INA), bir askeri sözcüye dayanarak, Türkiye‘deki İncirlik üssünden havalanan Amerikan ve İngiliz uçaklarının yerel saatle 11.05‘te hava sahasını ihlal ettiğini ve kuzeydeki Dohuk, Erbil ve Nineveh bölgeleri üzerinde uçtuklarını duyurdu. Kuveyt ve Suudi Arabistan‘daki üslerden kalkan ABD ve İngiliz uçaklarının ayrıca, aralarında Basra, Dikar ve Mutana‘nın bulunduğu güneydeki bölgeler üzerinde de birçok kez uçtuğunu belirten sözcü, Irak hava savunma sistemlerinin karşılığı sonucu Batılı uçaklarının üslerine geri döndüklerini söyledi. Sözcü, ABD uçaklarının, bugün Musul‘daki savunma hedeflerine düzenlediği saldırıdan bahsetmedi. ABD‘nin Almanya‘daki Avrupa Komutanlığı‘dan yapılan açıklamada, Musul kenti civarında Irak‘a ait uçaksavarların Amerikan uçaklarına kilitlenmesi üzerine, hedeflerin vurulduğu bildirilmişti.
       
BM GENEL SEKRETERİ ANNAN: UÇUŞA YASAK BÖLGEDEN GÜVENLİK KONSEYİ SORUMLU
       BM Genel Sekreteri Kofi Annan, “Irak‘taki uçuşa yasak bölge konusunda görüş bildirmenin Güvenlik Konseyi‘ne ait olduğunu“ bildirdi. BM Genel Sekreteri Annan, Irak Dışişleri Bakanı Muhammed El-Sahaf‘a bugün gönderdiği cevabi mektupta, “Güvenlik Konseyi‘nce alınan kararların, uçuşa yasak bölge konusunda yasal dayanak oluşturup oluşturmadığına ancak Konsey‘in karar verebileceğini“ belirtti. Irak Dışişleri Bakanı Muhammed El-Sahaf, 17 Şubat‘ta Annan‘a bir mektup göndererek, “BM‘nin, Amerikan ve İngiliz uçaklarının ülkesine yönelik bombardıman ve hava saldırılarını kınamasını ve tekrarlanmaması için gerekli önlemleri almasını“ istemişti. Annan mektubunda, “Irak-Kuveyt sınırında görev yapmakta olan BM heyetinin (UNIKOM) sınırı sürekli olarak gözlem altında tuttuğunu ve saptadığı ihlalleri rapor ettiğini“ de ifade etti. “UNIKOM bu tür ihlalleri sürekli rapor ediyor, ancak ihlallerin hangi ülkeye ait uçaklar tarafından yapıldığını saptamak çoğu zaman mümkün olmuyor“ diyen Annan, “İhlallerden hangi ülkenin sorumlu olduğunu belirleyememiz, bu uçuşları müsamaha ile karşıladığımız şeklinde anlaşılmamalıdır“ ifadesini kullandı. BM sözcüsü Fred Eckhard, Annan‘ın mektubunun, Güvenlik Konseyi üyelerine dağıtıldıktan sonra BM belgesi olarak yayınlanacağını kaydetti.
       
KOŞTUNİTSA’DAN YALANLAMA
       Yugoslavya Devlet Başkanı Voyislav Koştunitsa, geçen hafta Irak‘a düzenlenen hava saldırısından önce, ABD ve İngiltere‘ye bilgi verildiği yolunda basında çıkan haberleri yalanladı. Koştunitsa, Irak‘ın Belgrad Büyükelçisi Samir Sadum ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Yugoslav hükümetinin, ABD ve İngiltere‘ye, Slobodan Miloşeviç‘in devlet başkanı olduğu dönemde Irak hava savunma sisteminin iyileştirilmesi için yapılan çalışmalarla ilgili bilgi sunduğunu yalanladı. Irak‘a düzenlenen hava saldırısını kınayan Koştunitsa, ülkesinin başlıca ilkesinin, “dünyadaki sorunların, askeri misilleme ve yaptırımlarla çözümlenemeyeceği“ olduğunu vurguladı. “Arap dünyasıyla iyi ilişkilerin devamını istediklerini“ belirten Koştunitsa, “Yugoslavya‘nın Avrupa ile bütünleşme çabalarının, diğer ülkelerle ilişkilerini gözardı etmesi anlamına gelmeyeceğini“ söyledi. Koştunitsa ve Sadum‘un, görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin sürdürülmesi konusunu ele aldıkları kaydedildi.
       
RUSYA KINADI
       Rusya Savunma Bakanlığı bünyesindeki Uluslararası İşbirliği Dairesi Başkanı General Leonid İvaçov, Amerikan uçaklarının bombardımanını “dünya kamuoyuna yeni bir meydan okuma” olarak niteledi. Rus İnterfaks ajansına demeç veren İvaçov, Rusya’nın bombardımanı kınadığını belirterek, “Bombardıman, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere, uluslararası kuruluşların saygınlığına darbedir” dedi.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları