Home page
Haber Menüsü


ABD uçakları Bağdat’ı vurdu
 
Amerikan ve İngiliz savaş uçakları Bağdat’taki askeri hedefleri vurdu. ABD Başkanı Bush, harekatı rutin olarak tanımladı.   Bağdat

 
Bağdat
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
17 Şubat—  Irak’ın başkenti Bağdat, dün akşam yerel saatle 21.00’de (Türkiye saatiyle 20.00’de) Amerikan ve İngiliz uçakları tarafından bombalandı. Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, saldırının ABD uçaklarının Irak hava sahasındaki güvenliğinin sağlanması için yapıldığını açıkladı. ABD Başkanı Bush, Irak’ın kitle imha silahı bulundurmaya devam etmesi halinde uyarıların devam edeceğini söyledi. Operasyonda Iraklı bir kadının hayatını kaybettiği bildirildi. ABD, harekatın savunma amaçlı olduğunu öne sürse de, saldırının Irak’a gözdağı vermek için düzenlendiği belirtiliyor.

   
 
       
    MSNBC News Bush'un ''rüya takımında'' ilk bölünme
MSNBC News Saddam karşıtlarına ABD'de ilk silahlı eğitim
MSNBC News ABD'den Irak muhalefetine 4 milyon dolar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Amerikan ve İngiliz uçakları, hava saldırısını Irak’ın güneyindeki üslerden gerçekleştirdi. Kuzeyden gerçekleştirilmesi halinde Keşif Gücü’n kullanılması, dolayısıyla Türkiye’den izin alınması gerekiyordu.

        Amerikan uçakları 1998 yılından sonra ilk kez Irak’ın uçuşa yasak bölgesi olan 33. paralelin kuzeyine çıkarak Bağdat’taki askeri hedefleri vurdu. 2 saat 20 dakika süren harekatın ardından açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, saldırının “artan tehditlere” karşı düzenlendiğini duyurdu.
ABD’nin harekatla ilgili resmi açıklaması
Harekata katılan 16 adet F-15, F-16 ve F-18 ABD uçağı ve 8 İngiliz Tornado GR1 uçağı, Irak’ın 5 komuta-kontrol merkezi ve radarları vurduktan sonra Basra Körfezi ve Suudi Arabistan’daki üslerine döndü. Pentagon, 24 saldırı uçağıyla birlikte aralarında elektronik savaş uçağı EA-6B ile erken uyarı AWACS uçaklarının bulunduğunu toplam 50’den fazla uçağın hava harekatına katıldığını açıkladı. Operasyona katılan uçak sayısının, 1998 sonundaki “Çöl Tilkisi” operasyonundan bu yana, bir görevde en fazla kullanılan olduğu belirtildi.
       Irak’taki keşif harekatını yakından bilen Batılı bir savunma kaynağı, “Son haftalarda Irak hava savunma bataryalarının keşif uçaklarına açtığı ateş 10 misli artmıştı” dedi. Batılı subay, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bağdat’ın güneyinde hedef alınan yerlerin bütünüyle uçaksavar bataryalarını idare eden komuta ve radar merkezleri olduğunu” belirtti.
Irak'a yapılan saldırıya, ABD ve İngiliz hava kuvvetlerine ait 24 savaş uçağı katıldı. Harekat sırasında savaş uçaklarına, aralarında EA-6B ile AWACS'ın da bulunduğu çok sayıda uçak lojistik destek sağladı.

       
       Amerikan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, müttefik uçakları için gittikçe artan bir tehdit oluşturması nedeniye radar merkezlerinin vurulduğu belirtildi. Amaçlarının, Irak’ın kuzey ve güneyindeki uçuşa yasak bölgelerde görev yapan müttefik uçaklarının güvenliğini sağlamak olduğunu açıklayan Pentagon yetkilileri, yeni bir harekatın planlanmadığını vurguladı.
ABD ve İngiliz uçaklarının vurduğu Irak hedefleri

       
Irak: Saldırıya İsrail de katıldı

       
BAĞDAT’TA PANİK


       Bombardıman ve siren sesleri, Bağdat’ta paniğe yol açtı. Halkın korku içinde geçirdiği iki saatin ardından sokaklar yeniden normal sessizliğine döndü. Benzin istasyonlarında ise kısa süreli kuyruklar oluştu. Irak Sağlık Bakanı Dr. Ümit Mithat Mübarek, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in oğlu Uday’ın sahip olduğu Gençlik-TV’ye yaptığı açıklamada, bombardıman sonucu çok sayıda sivilin yaralandığını belirtti. Irak devlet televizyonu da, bombardımanda ağır yaralanan bir Iraklı kadının öldüğünü bildirdi. Batılı haber kaynakları ise yaralı sayısını 12 olarak duyurdu.
       Irak ise saldırılarda iki kişinin öldüğünü, en az 20 kişinin de yaralandığını duyurdu. Gazeteler ise ABD’nin saldırısı sırasında bir genç kızın öldüğünü ve birçok çocuğun yaralandığını yazdılar. Habere göre 18 yaşındaki Aliye Atşan Abdullah adlı genç kız, saldırı sırasında yaralandıktan sonra el Kandi hastanesinde öldü.
       
Ankara gelişmeleri yakından izliyor

       Irak televizyonları, normal yayın akışlarını değiştirirken, sadece ulusal marşlara, devrimci şiirlere ve haberlere yer verdi. Sağlık Bakanı Mübarek’in hastane ziyaretlerini de sık sık gösteren televizyonlar, Bağdat’ın Ramazan semtinde bombardımanda yaralanan üç kadının görüntülerine yer verdi. Televizyonlar, halkı, ABD saldırganlığına direnmeye davet eden dini konuşmalar da yayınladı. Öte yandan, Gençlik-TV, AFP’ye dayanarak verdiği haberde, Fransa’nın saldırıdan haberi olmadığını sık sık duyurdu.
       
Körfez Savaşı’ndan sonraki saldırılar

       
SADDAM’A İLK MESAJ
       BM’deki bazı siyasi gözlemciler saldırıyı, 26-27 Şubat tarihleri arasında yapılacak Irak’a yönelik yaptırımların hafifletilmesi toplantısı öncesi Saddam’a verilen bir gözdağı olarak nitelendiriliyor. Bush yönetimi, böylece Irak lideri Saddam Hüseyin’e, “ayağını denk alması” yönünde ilk uyarısını yapmış oldu.
       
Dünya başkentlerinden farklı tepkiler

       Irak’a düzenlenen operasyonun, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın bölge ülkelerine düzenleyeceği ziyaretten önce olmasına da dikkat çekiliyor. Powell, Irak yönetimine karşı sertlik uygulanmasına fazla sıcak bakmazken, Bush’un Yardımcısı Dick Cheney ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in, Irak‘taki rejimi devirmek için gereken her şeyin yapılmasında ısrarlı olduğu biliniyor. Böylece, Powell ile Cheney-Rumsfeld ekibi Irak konusunda karşıt fikirler taşırken, ağırlığın Cheney-Rumsfeld yönünde olduğu da ortaya çıkmış oldu.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları