Home page
Haber Menüsü


Hazine yüzde 144’le borçlandı
Hazine yaptığı 1 ay vadeli borçlanma ihalesinde ortalama yüzde 144 bileşik faizle 1.4 katrilyon liralık net satış yaptı. Böylece, yüksek faizle hedeflenen borçlanma miktarına ulaşıldı.
Ankara/İstanbul
NTV-MSNBC
20 Şubat— Hazine yaptığı bir ay vadeli borçlanma ihalesinde yüksek faizle istediği kadar borçlanma sağladı. Hazine’den yapılan açıklamaya göre bir ay vadeli ihalede ortalama bileşik faiz yüzde 144.2 olurken, ihalede yapılan satış miktarı 1 katrilyon 492 trilyon lira olarak gerçekleşti. 1 aylık ihaleye 1 katrilyon 770 trilyon liralık teklif gelirken, ihalede en yüksek bileşik faiz oranı yüzde 200.02 olarak gerçekleşti. Bu ihalede kamuya 355.45 trilyon liralık satış gerçekleşti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hazine’nin yaptığı 4 ay vadeli yıllık yüzde 12 faizli döviz cinsinden borçlanma ihalesinde ise 530.1 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Böylece, ihaleye gelen teklif miktarının tamamı da karşılanmış oldu.
       Bono ihalesinde yıllık basit ortalama faiz yüzde 92.43, bileşik ortalama faiz yüzde 144.2 olarak gerçekleşti.
       Böylece Hazine, ekonomik gelişmeler nedeniyle bugüne kadar gerçekleştirilen en kısa vadeli borçlanmayı yapmış oldu. Hazine, bir ay vadeli bono ihalesi ve ihale öncesi kamuya yaptığı satışlar ve dolar cinsinden bonoyla yaklaşık 2.2 katrilyon liralık borçlanma gerçekleştirmiş oldu. Hazine yarın 3.9 katrilyon lira tutarında iç borç geri ödemesi gerçekleştirecek. Böylece piyasalarda net olarak 1.7 katrilyon lira kalacak.
       Bilindiği gibi Hazine, dünkü ekonomik gelişmeler öncesinde, bu hafta düzenleyeceği 12 ay (365 gün) vadeli tahvil ve 7 aylık (210 gün) bono ihalelerinde, 2.9-3.2 katrilyon lira arasında borçlanmayı öngörmüştü.
       
HAZİNE GEREKEN PARAYI TOPARLADI
       Hazine, 1 aylık bono ihalesi ve kamuya yaptığı satış, döviz cinsinden 4 aylık bono ihracı ve yurtdışında Euro cinsinden tahvil borçlanmasıyla, yarın yapacağı 3.9 katrilyon liralık iç borç geri ödemesi için gerekli parayı toparladı.
       Yapılan hesaplamalara göre, bugün yapılan 1 aylık bono ihalesinden gelen net 1.5 katrilyon lira, kamuya yapılan 355.5 trilyon liralık satış, TAP yöntemiyle döviz cinsinden 4 aylık bono satışından gelen 530 milyon dolar (yaklaşık 363.6 trilyon lira) ile hafta başında son dilim para girişi gerçekleşen 750 milyon Euro’luk (yaklaşık 474 trilyon lira) yurt dışında tahvil ihracıyla, yarınki paranın önemli bir kısmı karşılanmış oldu.
       Dün Merkez Bankası’ndan 5 milyar dolara yakın döviz satın alan bankaların bugün satışa geçmeleri ve sattıkları döviz tutarının 2.2 milyar doları aşması da, olumlu bir gelişme olarak nitelendiriliyor.
       Hazine’nin kriz koşuları yüzünden ihale programını değiştirip bir ay vadeli bonoyla borçlanması devleti şimdilik en az 430 trilyon liralık bir ek faiz yükünden kurtardı. Hazine bugün yaptığı bir ay vadeli ihaleyle kamuya satış da dahil borçlandığı 1 katrilyon 847.65 trilyon lira için 28 gün sonra toplam 131.2 trilyon lira net faiz ödeyecek.
       Yapılan hesaplamalara göre, bir aylık borçlanma bir önceki üç ay vadeli ihalenin yüzde 57.03 olan yıllık basit faizi üzerinden gerçekleştirilseydi, Hazine aynı vade için 75.8 trilyon lira faiz ödeyecekti. Dolayısıyla Hazine borçlanma programını değiştirerek yaşanan krizin faiz oranlarını yükseltmesinden kaynaklanan ek maliyeti şimdilik 55.4 trilyon lirada tuttu. Eğer Hazine kriz koşullarını dikkate almayıp önceden açıkladığı koşullarda ve bir ay vadeli bono ihalesinde olduğu gibi yüzde 92.43 yıllık basit faizle 1 katrilyon 847 trilyon liralık borçlanmaya gitseydi toplam 1 katrilyon 707.7 trilyon liralık bir faiz yükü altına girecekti. Aynı miktarda borçlanma kriz öncesinde yüzde 65 civarında olan faiz oranlarıyla yapılsaydı bu durumda da 1 katrilyon 200.9 trilyon lira tutarında bir faiz maliyeti çıkacaktı.
       Dolayısıyla yaşanan kriz nedeniyle Hazine toplam 506 trilyon liralık ek maliyet üstlenilecekti. Hazine, ihalenin vadesini bir aya çekerek belki 28 gün için yüzde 7.1 gibi tefeci faizi sayılabilecek bir orandan borçlandı ancak krizin 506 trilyon lira olabilecek maliyetini 55 trilyona indirmiş oldu. Bankalar mudilerden mevduat toplamak için aylık net yüzde 2.95 faiz verirken, ihale sonucu bir ay vadeli yüzde 7 getiri karşılığı Hazine’ye para vermiş oldu.
       
DÖVİZ SATIŞI 4 MİLYAR DOLARI GEÇTİ
       İhaleyle ilgili sonuçların açıklanması ardından bankaların döviz satışına ağırlık verdiği gözlendi. Öğle saatlerine kadar bankaların Merkez Bankası’na yaptıkları satış miktarı 800 milyon dolar düzeyinde bulunurken daha sonra satışların yoğunlaşmasıyla 4.3 milyar dolara ulaştı. Bankacılar, “İhale yapıldı. Önemli olan bu. Korkulan olmadı. Hazine, yüklü bir borçlanmayı piyasa koşullarına yansıtan bir faizle geride bıraktı” dedi.
       Körfezbank Hazine Müdürü Sancar Tomruk da, Hazine ihalesiyle borçların çevrilme riskinin ortadan kalkmasını olumlu olarak nitelendirirken, “İhale miktar açısından başarılı görünüyor. Ancak reel faizin bu kadar yüksek çıkması reel sektörü zorlayabilir” dedi. Tomruk, dezenflasyon programının kararlılıkla uygulanmaya devam edileceğini de öngörürken, “Bununla birlikte programda birtakım hedeflerden biraz uzaklaşılması sözkonusu olabilir. Ancak şu aşamada değişiklik yapılmayacağına yönelik tavır korunuyor” şeklinde konuştu.
       Hazine ihalesinin sonuçlanması ardından, ilk seansta yüzde 0.3 yükselen İMKB-100 Endeksi, hızla 14:20 itibariyle 8.2184 puanla güniçindeki en düşük düzeyine indi. Endeks böylece dünkü kapanışa oranla yüzde 5.12 geriledi. Seans sonuna doğru gelen alımlarla endeks yüzde 1 yükselişle 8.768 puandan günü kapattı.
       
EN BÜYÜK İÇ BORÇ GERİ ÖDEMESİ
       Hazine’nin yarın, bu yılın ilk çeyreğinin en büyük iç borç geri ödemesi olan, 2 katrilyon 671 trilyon 291.4 milyar lirası anapara, 1 katrilyon 254 trilyon 790.3 milyar lirası da faiz olmak üzere toplam 3 katrilyon 926 trilyon 81.8 milyar lira tutarında ödemesi bulunuyor.
       Hazine Müsteşarlığı, Şubat ayında 3 katrilyon 175 trilyon 197.2 milyar lirası anapara, 2 katrilyon 172 trilyon 411.3 milyar lirası da faiz olmak üzere toplam 5 katrilyon 347 trilyon 608.5 milyar lira iç borç geri ödemesi yapacak.
       Hazine Müsteşarlığı’nın 2001 yılının Ocak-Mart döneminde, toplam 9 katrilyon 374.3 trilyon lira iç borç geri ödemesinde bulunacak. Bu dönemde ödemesi yapılacak toplam iç borcun 5 katrilyon 467 trilyon 20.6 milyar lirasını ana para, 3 katrilyon 907 trilyon 234 milyar lirasını da faiz oluşturuyor.
       Hazine’nin en son 13 Şubat Salı günü düzenlendiği 91 gün vadeli bono ihalesinde, 916 trilyon 349.5 milyar lira tutarında satış yapılmıştı. Bu ihalede brüt yıllık faiz yüzde 57.03 brüt bileşik faiz de yüzde 70.43 olarak gerçekleşmişti.
       
   
MSNBC News Borsa hayata döndü: % 1
MSNBC News Önal: Borcumuzu tıkır tıkır öderiz
MSNBC News Bankalar 4.3 milyar dolar sattı
MSNBC News Hazine ihale vadelerini kısalttı
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları