Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 10:04 TS 20 May., 2000
19 Mayıs töreni coşkuyla kutlandı
 
19 Mayıs Stadyumu’nda Cumhurbaşkanı Sezer’in şeref tribününde yerini almasıyla başlayan tören, coşkulu geçti. Törene, Galatasaray’ın UEFA Kupası’nı kazanmasının sevinci de yansıdı.  
   
19 Mayıs  
 
   
Ankara
NTV-MSNBC
 
    19 Mayıs —  19 Mayıs Stadyumu’ndaki törenin en ilgi çeken anı Ankaralı atletlerin, Samsun’dan getirilen bayrak ile Selanik’ten getirilen toprağı Cumhurbaşkanı’na sunmaları oldu. Bir kız ve erkek atlet şeref tribününe çıktı ve kız atlet bayrağı 3 kez öperek Cumhurbaşkanı Sezer’e sundu. Cumhurbaşkanı Sezer de bayrağı öperek aldı. Gösteriler sırasında gençler sık sık Galatasaray tezahüratı yaptı.  

   
 
       
    MSNBC News 19 Mayıs Ankara'da coşkuyla kutlandı
MSNBC News İzmir'de gençler büyüledi
MSNBC News Ecevit gençlere GS'yi örnek gösterdi
MSNBC News İstanbul'da çoşkulu kutlama
MSNBC News Samsun'da Türk Yıldızları gösterisi
MSNBC News Gençler İzmit'i yeniden inşaa etti
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, Ankara’da coşkuyla kutlandı. Kutlamalar Ulu önder Atatürk’ün Samsun’a çıkış saati olan 07.00’de top atışıyla başladı. Kutlamalar çerçevesinde, önce Milli Eğitim Bakanlığı’nda tören düzenlendi. Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu bakanlık önündeki “Başöğretmen Atatürk Anıtı”na çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.
Cumhurbaşkanı Sezer, eşi Semra Sezer'le 19 Mayıs Stadyumu'nun şeref tribününden izledi töreni.
Sezer        Daha sonra, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Vekili Haşim Kılıç, bakanlar, kuvvet komutanları, siyasi parti temsilcileri Antıkabir’i ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Sezer, Atatürk’ün kabrine çelenk koydu ve manevi huzurunda saygı duruşunda bulundu.
       
  PORTRE
Liderleri birleştiren isim
Ahmet Necdet Sezer

       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anıtkabir Özel Defteri’ne de “Kurduğun demokratik, laik cumhuriyete ulusça sonsuza dek sahip çıkacağız” diye yazdı. Cumhurbaşkanı Sezer’in başkanlığındaki kortej, Anıtkabir Aslanlı Yol’dan geçerek anıtın önünde yerlerini aldı. Cumhurbaşkanı Sezer, Atatürk’ün Kabrine üzerinde, “Cumhurbaşkanı” yazan kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı. Daha sonra “ti” eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Sezer, Misak-ı Milli kulesine geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.
       Sezer, deftere şunları yazdı: “Yüce Atatürk, geleceğimizin güvencesi gençlerimize armağanın olan büyük bayram gününde sizi şükranla anıyoruz. 19 Mayıs 1919’da yaktığın bağımsızlık ateşi, büyük ulusumuzun yeniden dirilişinin sembolü olmuştur.

19 Mayıs        Türkiye ve Türk ulusu gösterdiğin hedeflere adım adım ve kararlılıkla yürümektedir. Cumhuriyetimiz hergün yücelmekte gurur verici atılımlar gerçekleştirmektedir. Bugün her yönden geleceğe bakıyoruz. Her zaman daha ileriyi hedefleyecek, yeni bir şevkle atılım ve çaba içerisinde olacağız. Kurduğun demokratik, laik cumhuriyete ulusça sonsuza dek sahip çıkacağız.
       Ulusumuzun en değerli varlığı geçliğimize emanet ettiğin Türkiye Cumhuriyeti bugün emin ellerdedir. ‘Ey Türk istikbalinin evladı’ dediğin Türk gençliği Cumhuriyeti sonsuza kadar koruyacak ve yaşatacaktır.
       Aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz.
       Ruhun şadolsun.”
       Anıtkabir’deki resmi tören sırasında siyasi parti liderleri Mesut Yılmaz, Altan Öymen ve Tansu Çiller’in kortejde yanyana yerlerini aldıkları dikkati çekti. Çiller ve Öymen, tören sırasında Cumhurbaşkanı Sezer’in Anıtkabir Özel Defteri’ni yazması sırasında dışarıda beklerken uzun süre sohbet ettiler. Anıtkabir’deki törenden önce Ankara’daki Atatürk anıtlarına çelenkler konuldu, bayram nedeniyle Topraklık sırtlarından 41 pare top atışı yapıldı.
       Cumhurbaşkanı Anıtkabir ziyaretinin ardından 19 Mayıs Stadyumu’ndaki törenlere katıldı.
       
STADYUMDAKİ TÖREN
19 Mayıs

Gençler, 19 Mayıs törenlerinde Galatasaray'ın başarılarını öven tezahürat yaptı.
       19 Mayıs Stadyumu’nda düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi Semra Sezer, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut ve eşi Samiya Akbulut, Başbakan Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Anamuhalefet lideri, FP Genel Başkanı Recai Kutan, Başbakan Yardımcısı, Devlet Bakanı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç, yüksek yargı organı başkanları, bakanlar kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, CHP Genel Başkanı Altan Öymen, milletvekilleri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, sivil ve askeri erkan, yabancı misyon şefleri ve yabancı askeri ataşeler katıldı. Töreni ayrıca, stadyumu dolduran binlerce vatandaş da izledi.
       Tören, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in şeref tribününde yerini almasıyla başladı.
       
BOSTANCIOĞLU’NUN KONUŞMASI
       İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu konuşma yaptı. Bakan Bostancıoğlu, Yüce Atatürk’ün ulusun özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini başlattığı günün 81. yıldönümünün, her zamanki gibi büyük bir heyecan, coşku ve gururla kutlandığını söyledi. Bostancıoğlu, tüm gençlerin bayramını kutladı.
       19 Mayıs’ın, yoksulluk ve karanlık içinde kalmış, bağımsızlığı elinden alınmış, vatanı parçalanmak üzere olan bir ulusun yeniden doğuşunun ve şahlanışının yıldönümü olduğunu belirten Bostancıoğlu, bugünün aynı zamanda Yüce Atatürk’ün önderliğinde yeni Türk devletinin kuruluşunun ilk müjdesinin verildiği gün olduğunu ifade etti. Metin Bostancıoğlu, 19 Mayıs’ın Türk ulusunun varolma mücadelesinde gönül noktası olduğunu belirterek, “Çanakkale’de tarihe yazılan özgürlük ve bağımsızlık destanı Samsun’da yeni bir Türk devletinin ilk müjdesi olarak devam etmiştir” dedi.
       
“DÜNYANIN İMRENEREK BAKTIĞI ÜLKE”
       Türkiye Cumhuriyeti’nin, Atatürk’ün sayesinde bugün dünyanın imrenerek baktığı güçlü bir ülke haline geldiğini kaydeden Bostancıoğlu, Türkiye’nin bölgede ve dünyada, barışın ve istikrarın sembolü olduğunu söyledi. Dünyanın Türkiye’nin ekonomide, eğitimde, sporda, bilimde kültür ve sanatta artan başarısını izlediğini dile getiren Bostancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Artık ülkemiz dünya ile her alanda yarışabilmektedir. UEFA Kupası final karşılaşmasında ünlü İngiliz takımı Arsenal’i yenerek şampiyon olan Galatasaray’ın elde ettiği üstün başarı bunun en son kanıtıdır. Bu başarının arkasında istikrarlı ve tutarlı olmak, yüreğini koyarak yılmadan çalışmak vardır. Büyük ve güçlü Türkiye Cumhuriyeti’nin ve ulusça içinde bulunduğumuz barış ve güven ortamının değerini çok iyi bilmeli, ülkemizi çağın gerisine çekmek isteyen karanlık güçlere karşı daima uyanık olmalıyız. Cumhuriyetimizin laik ve demokratik yapısına, sosyal hukuk devleti olma özelliğine karşı çıkanlar, çağdaşlığı içlerine sindiremeyip karanlıklardan medet umanlar, demokrasi ve eğitimi karanlık emelleri için araç kullanmak isteyenler, ortaçağa takılıp kalanlar, birlik ve beraberliğimizi çekemeyenler, karşılarında daima Atatürkçü gençleri, laikliğe ve demokrasiye sımsıkı bağlı ulusumuzu bulacaklardır.”
       Bostancıolu, gençlerden, çok çalışarak uygarlık yarışında Türkiye’yi ön sıralara taşıma çabalarını sürdürmelerini, birlik ve beraberliklerini daima pekiştirmelerini istedi. Bostancıoğlu, gençlerin yetiştirilmesinde üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getiren öğretmenlere de teşekkür ederek, “Dün olduğu gibi bundan sonra da gençlerimize cumhuriyetin, laikliğin, demokrasinin erdemlerini öğretip, vatan, ulus ve insan sevgisi aşılayarak görevlerini en iyi şekilde yerine getireceklerine inanıyorum” diye konuştu.
       Gençlik adına yapılan konuşmanın ardından Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ve Gençliğin Atatürk’e Cevabı okundu.
       
BAYRAK VE TOPRAK
19 Mayıs törenleri coşkulu geçti.
19 Mayıs        Daha sonra Ankaralı atletler, Samsun’dan getirilen bayrak ile Selanik’ten getirilen toprağı Cumhurbaşkanı’na sunmak üzere tören alanına geldiler. Bir kız ve erkek atlet şeref tribününe çıktı ve kız atlet bayrağı 3 kez öperek Cumhurbaşkanı Sezer’e sundu. Cumhurbaşkanı Sezer de bayrağı öperek aldı. Selanik’ten getirilen toprak da atletlerce Cumhurbaşkanı’na sunuldu. Atletler ellerinde Türk bayrağı ile “Her şey vatan için” diyerek tören alanından ayrıldılar.
       Gençlik Marşı’nın söylenmesinin ardından Cumhurbaşkanı Sezer, Galatasaray Kulübü Başkanı Faruk Süren’e Devlet Üstün Hizmet Madalyası verdi. Madalya töreninden sonra Mızıka Astsubay Hazırlama ve Sınıf Okulu gösteri sundu.
       Türk Hava Kurumu’ndan 3 paraşütçünün gösterileri de büyük ilgiyle izlendi. paraşütçülerin Türk ve Galatasaray bayraklarıyla tören alanına inmesi coşkuyla alkışlandı.
       Öğrenciler pop müzik, türkü ve marşlar eşliğinde, “Cumhuriyet sana sevdalıyız”, “Kadın umut demektir”, “Renk renk bezek bezek”, “Kadın erkek el ele”, “polis huzur ve güvenin simgesidir”, “Cumhuriyetin ışığı ile nice mutlu binyıllara” konulu gösteriler sundular.
       
TÖRENDEN NOTLAR
       Devlet Üstün Hizmet Madalyası’nı almak üzere törenlere katılan Galatasaray Kulübü Başkanı Faruk Süren şeref tribününde yerini almadan önce protokolde bulunanlarla tek tek tokalaştı. Bu sırada vatandaşlar alkışlarla tempo tutarak “En büyük cim bom bom” şeklinde tezahürat yaptılar.
       25 bin kişilik stadyumu dolduran vatandaşlar gençlerin gösterilerini sık sık alkışlayarak coşkuyla izlediler.
       Törene Galatasaray’ın UEFA kupasını kazanmasının sevinci de yansıdı. Sık sık Galatasaray için tezahürat yapan vatandaşlar, sarı kırmızı bayraklar salladılar.
       Şeref tribününün karşısındaki tribünlerde yer alan fon grubu, tören boyunca programa çeşitli motifler ve yazılar oluşturarak eşlik etti. Fon grubu sık sık “21. yüzyıl bizim”, “21. yüzyılda yükselen yıldız Türkiyem”, “Türkiye çöl olmasın” yazılarını oluşturarak mesajlar verdiler.Tören, Ayten Alpman’ın söylediği “Memleketim” şarkısıyla sona erdi.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları