Home page
Haber Menüsü


Liderleri birleştiren isim: Sezer  
Ahmet Necdet-Semra Sezer   Liderlerin ortak adayı olarak cumhurbaşkanı seçilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer demokrat kişiliğiyle tanınıyor.
Ahmet Necdet Sezer'in eşi Semra Sezer emekli öğretmen. Sezer çiftinin 3 çocuğu var.
Ankara
 
   5 Mayıs —  Koalisyonu oluşturan parti liderlerinin Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez, “ortak” adayları olarak üzerinde uzlaştıkları Anayasa Mahkemesi eski Başkanı, yeni Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, demokrat kişiliğiyle tanınıyor. Sezer, Cumhurbaşkanı Demirel ve eski Genelkurmay Başkanı Karadayı gibi Afyon Lisesi’nden mezun. 

   
 
       
    MSNBC News Sezer'in konuşmasının tam metni
MSNBC News Türkiye'nin 9 Cumhurbaşkanı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Ahmet Necdet Sezer

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer.
       13 Eylül 1941 tarihinde Afyon’da doğan Sezer, 1958 yılında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı gibi Afyon Lisesi’nden mezun oldu. Sezer 1962 yılında da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Aynı yıl Ankara’da hakim adayı olarak göreve başlayan Sezer, askerliğini Kara Harp Okulu’ndan yedek subay olarak yaptı. Sezer, sırasıyla; Dicle, Yerköy Hakimlikleri ve Yargıtay Tetkik Hakimliği görevlerinde bulundu. Medeni Hukuk alanında 1977-1978’de Ankara Hukuk Fakültesi’nde yüksek lisans öğrenimi yapan Sezer, 7 Mart 1983 tarihinde Yargıtay üyeliğine seçildi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi üyesi iken Yargıtay Genel Kurulu’nca belirlenen üç aday arasından dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından 27 Eylül 1988 tarihinde Anayasa Mahkemesi asıl üyeliğine getirildi.
       Sezer, kısa bir süre önce kalp rahatsızlığıyla nedeniyle by-pass ameliyatı oldu.
       Sezer’in, geçen yıl Anayasa Mahkemesi kuruluşu töreninde yaptığı, demokrasi ve özgürlüklerin Avrupa standartlarına çıkarılmasına ilişkin konuşması kamuoyundan destek bulmuştu. Sezer, emekli ilöğretim öğretmeni Semra Sezer’le evli ve üç çocuk babası.
       
1998’DE SEÇİLDİ
       Sezer 1998 yılında Mahkeme’nin 11 üyesinden altısının oyunu alarak, Yekta Güngör Özden’den boşalan Anayasa Mahkemesi Başkanlığına seçildi. Yeni başkanı Refah Partisi’nin kapatılmasıyla ilgili zor bir dava bekliyordu. Ama kamuoyu onu önce Anayasa Mahkemesi’nin 37. Kuruluş Yıldönümünde yaptığı konuşmayla tanıdı. Mahkeme Başkanı, anayasanın ve yasaların özgürlüğü engelleyen unsurlardan arındırılmasını istedi.
       Sezer aynı konuşmada Avrupa ülkelerinde düşüncenin açıklanacağı dil konusunda herhangi bir yasağa rastlanmadığına da dikkat çekti.
       Refah Partisi’nin kapatılması kararını veren de Sezer başkanlığındaki mahkemeydi.
       Türkiye’nin gündemini uzun süredir meşgul eden cumhurbaşkanlığı adayı konusunda hükümet üyeleri arasında uzlaşmayı sağlayan da yine Ahmet Necdet Sezer ismi oldu.
       Üstelik, hakkında Refah’ın devamı olduğu gerekçesiyle kapatma davası açılan Fazilet Partisi bile bu seçiminden ötürü hükümeti takdir etti.
       
SAVUNDUĞU GÖRÜŞLER
       Ahmet Necdet Sezer’in Anayasa Mahkemesi üyeliğini yürüttüğü 10 yıl boyunca önemli davalarda savunduğu görüşler:
       % 10 Baraj Adaleti zedeler
       Seçimlerdeki yüzde 10 barajının temsilde adalet ilkesini zedeleyeceğini savundu.
       OHAL Hukuksuzluk değildir:
       
Olağanüstü Hal Bölgesinde görev yapan yöneticilerin yargılanmasını engelleyen kararnamenin iptalini istedi. Gerekçesi,”OHAL hukuksuzluk süreci değildir” oldu.
       YAŞ kararlarına itiraz edilebilmeli:
       Yüksek Askeri Şura kararlarına itiraz hakkını savundu. Bu kararlara itiraz edilememesinin mahkemelerin bağımsızlığı ve demokratik hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayacağı görüşünü açıkladı.
       Tanığa dini sorulmaz:
       Mahkemelerde tanıklık yapanlara dinin nedir sorusunun yöneltilmesine dini inanç ve kanaat açıklama özgürlüğünü sınırlayacağı gerekçesiyle karşı çıktı.
       Üniversitede baş örtüsü olmaz:
       Üniversitelerde baş örtüsünü serbest bırakan yasanın iptali yönünde oy kullandı.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları