Home page
Haber Menüsü


Reel sektöre vergi dopingi
Maliye Bakanlığı, birikmiş yaklaşık 5 katrilyon liralık vergi borcunun tahsili için, yüzde 60 olan normal gecikme faizini, yüzde 3’e çekmeyi kararlaştırdı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ uyarınca, mükellefler 16 Mart tarihine kadar başvurabilecek.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
6 Şubat— Maliye Bakanlığı, birikmiş yaklaşık 5 katrilyon liralık vergi borcunun tahsili için, yüzde 60 olan normal gecikme faizini, yüzde 3’e çekmeyi kararlaştırdı. Reel sektöre destek niteliğindeki kısmi vergi affıyla ilgili Tahsilat Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı.

   
 
       
   
MSNBC News TOBB: Vergi indirimi bizi mutlu etti
MSNBC News Oral: Vergi affı yapmıyoruz
MSNBC News Toskay: İsdemir özelleştirme kararı imzada
MSNBC News Ecevit: Enflasyonda olumlu sonuçlar geliyor
MSNBC News Oral: Dengeleri kurulmuş Türkiye hedefimiz
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kısmi vergi affından, 31 Aralık 2000 tarihine kadar vergilerini ödemememiş olan mükellefler yararlanacak. Affın uygulama tarihi ise, tebliğin yayınlandığı günden itibaren geçerli olacak. Diğer bir deyişle, 1 Ocak 2001 tarihinden itibaren ödenmesi gereken vergiler, af kapsamına girmiyor.
       Maliye Bakanlığı’nın, bugün tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği’nde, bazı mükelleflerin karşılaştıkları ekonomik ve mali zorluklar nedeniyle vergi borçlarını ödeme güçlüğü içine düştüğü bildirildi. Zor duruma düşmeleri nedeniyle borçlarını ödeyemeyen mükelleflere, ödemede kolaylık sağlanması ve kamu alacaklarının biran önce Hazine’ye intikalinin Türkiye ekonomisi için önem arzettiği belirtildi.
       Açıklamaya göre mükelleflere, 16 Mart 2001 tarihine kadar müracaat etmeleri halinde, 31 Aralık 2000 tarihi itibariyle birikmiş vergi ve fer’ilerinden (İkinci derecede olan) olan borçlarını, yıllık yüzde 3 faizle, 18 ay sürede ödeme imkanı sağlandı.
       Yıllık yüzde 3 gecikme faiziyle uygulamaya giren vergi affı, borçların, taksitlendirilmesini öngörüyor. Hazırlanan tebliğe göre, ödenmemiş vergi borçları, 18 ay taksitlendirilebilecek.
       4.9 katrilyon liralık vergi alacağının, 2.380 katrilyonu özel sektöre, 2.183 katrilyonu kit ve bağlı kuruluşlarına, 391 trilyonu ise belediye ve bağlı kuruluşlarına ait bulunuyor.
       Vergi borçlarıyla ilgili benzer bir uygulama, son olarak 1997 yılında yapılmıştı.
       
16 MART’A KADAR BAŞVURULACAK
       Tebliğe göre, 31 Aralık 2000 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde bu tebliğin yayımı tarihine kadar borcunu ödeyememiş mükelleflerin devlete ait olup vergi dairelerince tahsil edilen Vergi Usul Kanunu kapsamındaki her türlü vergi, resim, harç, fon, vergi cezası ve gecikme faizi ile borç asıllarına uygulanan gecikme zammından olan borçları, talep edilmesi halinde tecil ve taksitlendirmeye tabi tutulacak.
       Bu tecil ve taksitlendirmeden yararlanabilmek için mükelleflerin 16 Mart 2001 günü mesai saati bitimine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine boçlarının tamamı için yazılı olarak tecil ve taksitlendirme yapmaları gerekiyor. Bununla birlikte Marmara depremlerinden etkilenen Sakarya, Bolu, Düzce, Yalova, Kocaeli illerinin merkez ve ilçelerinde mükellefiyet kaydı bulunan tüm mükellefler ile İstanbul, Eskişehir, Bursa illerinde mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerden varlıklarının en az yüzde 10‘unu deprem nedeniyle kaybedenler, 31 Mayıs 2001 tarihi mesai bitimine kadar müracaat edebilecekler.
       Aynı il veya farklı illerde birden fazla vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunan mükellefler, herbir vergi dairesine olan borçları için ayrı talepte bulunacaklar. Mükelleflere borçlarını ödemede ilk taksit Mart 2001 ayından başlamak ve eşit taksitlerle olmak üzere 18 aylık bir ödeme süresi tanındı.
       Deprem bölgesinde bulunan ve yukarda tanımlanan mükelleflerin deprem tarihlerinden önce vadesi geldiği halde ödenmemiş vergi borçları, deprem tarihlerinden sonra tahakkuk eden 31 Aralık 2000 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde bu tebliğin yayımı tarihine kadar ödenmemiş bulunan ve ödeme süresi uzatılmış olan vergi borçları ilk taksit Haziran 2001 ayından başlamak üzere 19 ayda ve 19 eşit taksitte ödeyecekler.
       Tecil edilen bu borçlara uygulanacak tecil faiz oranı yüzde 3 olarak belirlendiği ifade edilen tebliğde, tecil kapsamına alınacak borç asıllarına müracaat tarihine kadar gecikme zammı uygulanacak.
       Tecil edilen borçların tecil şartlarına uygun ödenmemesi halinde, tecil şartları ihlal edilmiş olacağından; mükelleflerin bu Tebliğ hükümlerinden yararlanarak ödedikleri borç asılları ile ödenmemiş borç asıllarına gecikme zammı uygulanmak suretiyle, amme alacağı idarece cebren takip ve tahsil edilecek. Bu tebliğ gereğince yapılacak tecil ve taksitlendirme işlemleri için alacağın türü ve miktarı dikkate alınmaksızın alacaklı tahsil daireleri yetkili kılındı.
       Vadesi 31 Aralık 2000 tarihinden önce olup daha önce tecil edilen ve tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olan amme alacaklarının Tebliğ‘in yayımı tarihinden sonra ödenmesi gereken taksit miktarlarına, müracaat tarihlerinden bu tebliğin yayımı tarihine kadar geçen süre için geçerli olanlar, tebliğin yayımı tarihinden sonra yıllık yüzde 3 oranında tecil faizi uygulanacak.
       Bununla birlikte mükelleflerin bu tebliğden yararlanmak istemeleri halinde ilk müracaat tarihlerinden itibaren 24 ayı geçmeyecek şekilde kalan taksitleri bu tebliğde belirtilen süreler içinde ödenebilecek. Tecil talebinde bulunan ancak talepleri değerlendirme aşamasında olan mükelleflerin bu tebliğ hükümlerinden yararlanmak istemeleri halinde, ilk müracaat tarihlerinden bu tebliğin yayımlandığı tarihe kadar geçerli olan oranlar, bu tebliğin yayımı tarihinden sonra da yüzde 3 oranında tecil faizi uygulanarak ilk müracaat tarihlerinden itibaren 24 ayı geçmeyecek şekilde belirtilen süreler içersinde borçları tecil edilecek.
       Bu tebliğde belirtilen sürede yapılmayan başvurular ile vadesi 31 Aralık 2000 tarihinden sonra olan alacaklar için yapılan tecil ve taksitlendirmelere yıllık yüzde 36 tecil faizi uygulanacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları