Home page
Haber Menüsü


‘Tekel’in tamamı özelleştirme kapsamına alınacak’
Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Tekel’in tamamının özelleştirme kapsamına alınacağını söyledi. Yücelen, kurumda çalışan geçici işçilerinin, özlük haklarından yararlanmaları için çalışmaların sürdüğünü de belirtti.
İzmir
AA
20 Ocak— Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Tekel’in birimlerinin ayrı ayrı değil, tümünün birden özelleştirme kapsam ve programına alındığını söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Tekel Yasası Resmi Gazete'de
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yücelen, İzmir’de yaptığı açıklamada, tesislerin 2 vardiya çalıştırıldığı takdirde Türkiye’nin bir yılda kullandığı tütünün tamamını işleyecek kapasiteye sahip çok modern bir tesis olacağını söyledi.
       Tesisin sadece Tekel’in hizmetinde değil, Türkiye’den tütün alan bütün ihracatçıların ve dünyadaki tütün işlemecilerinin emrinde olduğunu kaydeden Bakan Yücelen, tütünün 100 gün içinde en rantabl işlenme özelliğine sahip olmasına rağmen, burada tütünü zayi etmeden 12 ay süre ile işleyecek sistemin kurulduğunu anlattı.
       Türkiye’de yeni yapılanma ve takip edilen ekonomik program neticesinde bütün özel sektör temsilcileri ile kamu sektörünün kamu çalışanlarına zarar vermeden ve yapılmış program dahilinde bir özelleştirme esasına göre çalıştırılmasının öngörüldüğünü belirten Devlet Bakanıa Yücelen, şunları söyledi:
       “Daha önce Tekel’in tütün işleme birimlerinin Özelleştirme İdaresi’ne devri yolunda çalışmalar yapılmış. Ancak 2 yılı aşkın süredir gerek tütün üreticileriyle gerekse Tekel çalışanlarıyla yaptığım yakın görüşmeler neticesinde yaprak tütün işleme tesislerinin Özelleştirme İdaresi’ne devredilirse tütün üreticilerinin desteklemeden mahrum edilmesi ve alımlarının sekteye uğraması anlamına geleceğini öğrendim. Tekel’in tümünün Özelleştirme İdaresi’ne devrinin gerektiği, Tekel Genel Müdürlüğü sanayi tesisleri ile yaprak tütün işleme birimlerinin ayrı ayrı idareler altında olamayacağı kanaatine vardım. Konuyu Bakanlar Kurulunun bilgisine arz ettim. Tekel Genel Müdürlüğünün tümü özelleştirme kapsamına ve programına alınacak, ama işleyişi eskisi gibi sürecek.”
       
TÜTÜN ÜRETİCİSİNE GEREKLİ PARA VERİLECEK
       Bu yıl tütün piyasasının geçen yıllarda olduğu gibi Tekel Genel Müdürlüğünün denetimi altında açılacağını ve tütün fiyatının Bakanlar Kurulunun tayin edeceği fiyata göre açıklanacağını belirten Bakan Yücelen, “Tütün piyasası her zaman olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı’ndan önce açılacak ve tütün üreticisinin eline gerekli paranın geçmesini sağlayacağız” dedi.
       
Tütün üretiminde acı tablo

       Özelleştirme sürecinin devam ettiğini ve bu süreçte hiçbir işçinin mağdur olmasını istemediklerini kaydeden Bakan Yücelen, şöyle konuştu:
       “Hiçbir işçinin Tekel’deki işinden çıkarılıp, sokakta işsiz duruma düşmemesi için bir yeniden yapılanma tasarısı hazırladık. Bu tasarıyı bakanlar kurulunda görüşüp sevk ettik. Ancak bu yeni yapılanmanın Özelleştirme İdaresi bünyesinde devam edeceğini duyurmak istiyorum. Tekel çalışanlarının mağdur olmaması sağlanacaktır. Bu işçiler devamlı işçi statüsüne geçmeyi talep ediyorlar. Ancak Tekel işçilerinin 12 ay çıkarılmadan sürekli çalışabileceği bir sistem getirilmiştir. Devamlı işçilerin aldığı özlük haklarından istifade etme istekleri doğrudur. Bu konudaki çalışmalar da tekrar devam edecek.”
       
AKBAY: ÜRETİMİN ONDA BİRİ İŞLENEBİLİYOR
       Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay ise son 5 yılın üretim ortalaması dikkate alındığında Ege Bölgesi’ndeki tütün üretim miktarının 140 bin ton olduğunu belirtti, ancak mevcut işleme kapasitelerinin düşük olması ve tavlama ünitelerinin bulunmaması nedeniyle uygun işleme sezonunda ancak 15-16 bin ton tütünün işlenebildiğini söyledi.
       Modern teknolojiden faydalanarak yapılan Balatçık İşleme Tesisi’nin 600 bin metrekare alan üzerinde kurulduğunu ve tam kapasite ile faaliyete geçmesi halinde yılda 25 bin ton tütünün mamul hale getirilebileceğini bildiren Akbay, tesisin 1995 yılı bayındırlık birim fiyatları ile 1 trilyon 166 milyar 962 milyon liraya ihale edildiğini, tesiste toplam 1100 personelin çalışacağını sözlerine ekledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları