Home page
Haber Menüsü


Tekel Yasası Resmi Gazete’de
Alkollü içkilerde tekeli kaldıran yasa Resmi Gazete’de yayımlandı. Yasayla rakı koruma altına alınıyor.
Ankara
AA
20 Ocak— Alkollü içkilerin üretiminde tekeli kaldıran ve rakının koruma altına alınmasını öngören yasa, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yasa, her türlü ispirto ve ispirtolu içkilerin üretimi, iç ve dış alım ve satımı, dağıtımı ve fiyatlandırılmasına ilişkin esasları düzenliyor. Buna göre, ispirto ve ispirtolu içkiler alanlarında faaliyette bulunacak ithalatçı firmalar, kuruluş yeri nerede olursa olsun, satıcılara ülke genelinde hizmet verecek bir dağıtım teşkilatı kuracaklar.
       Üretici firmalar ise yılda en az bir milyon litre üretim kapasiteli yeni teknoloji ile kurulmuş entegre tesis inşa edecekler. Yılda en az bir milyon litre üretim, satış ve dış alım miktarına ulaşan firmalar, bu faaliyetlerini yürütmek ve fiyat belirlemekte serbest olacaklar. Bu şartları yerine getirmeyen firmaların ürettikleri veya ithal ettikleri ispirto ve ispirtolu içkilerin fiyatlandırılması, satışı ve dağıtımı Tekel Genel Müdürlüğü eliyle yapılacak. Yurtiçinde üretilen veya ithal edilen ürünler arasında ayrım yapılmayacak.
       İspirto, ispirtolu içki, bira ve şarap üretecek fabrikaların haiz olmaları gereken teknik şartlar, kurulmaları, işletilmeleri ve denetlenmeleri ile Tekel Genel Müdürlüğü tarafından satışı yapılan ürünlerin fiyatlandırılmasına ilişkin esaslar, Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek.
       Bira ve her türlü şarap ve meyve sularının üretimi, fiyatlandırılması, dağıtılması ve satılması ile viski ve tabii köpüren şarapların ithali, fiyatlandırılması, dağıtılması ve satılması bu kanunda sayılan şartlar aranmaksızın serbest olacak.
       
RAKIYA KORUMA
       Yasa ile rakı koruma altına alınıyor. Buna göre, her türlü alkollü içki üretiminde, tarımsal kökenli etil alkol veya distilatı dışındaki alkol ve alkol türevleri kullanılamayacak.
       Rakı, üzüm kökenli bir distilat olan suma veya tarımsal kökenli etil alkol ile karıştırılmış sumanın, 5 bin litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde, anason tohumu ile ikinci kez distile edilmesiyle üretilecek. Bu yöntemle elde edilen rakının, Türkiye’de üretilmesi ve içindeki toplam alkolün en az yüzde 65’inin suma olması şartı aranacak.
       Etilenden elde edilen sanayi tipi ham etilen alkolün ithali de Tekel Genel Müdürlüğü’nün iznine bağlı olacak. Etilenden elde edilen sanayi tipi ham etilen alkolü, gıda sanayi dışında kullanılmak üzere yurda sokmak isteyenler, Tekel Genel Müdürlüğü’nden müsaade alacak ve idarece tayin edilecek şartlara riayet edecekler.
       
REKLAM YASAĞI
       Yasa uyarınca öğrenci yurtları, spor kulüpleri, her türlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastahane, bezik ve briç salonlarında alkollü içkilerin satışına izin verilmeyecek. Akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında ise yüzde 5 alkolden fazla alkol içeren alkollü içkilerin satışı için ruhsat verilmeyecek.
       Alkol, bira ve şarap dahil her türlü alkollü içkinin, televizyon, kablolu yayın, radyo ve kamu yayın araçlarıyla reklamı yapılamayacak. Ayrıca, içki satış yerleri ile tüm ticari ve kamuya açık yerlerde, tüketilmek veya beraberinde götürülmek üzere 18 yaşından küçüklere alkollü içki satılması veya sunulması yasak olacak.
       
CEZALAR
       Ruhsat almadan satış yapanlar, alkollü içkilerin reklamını yapanlar ya da 18 yaşından küçüklere alkollü içki satanlar, 60 milyon liradan 600 milyon liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılacak.
       Bu miktarlar, Maliye Bakanlığı’nca her yıl belirlenen yeniden değerleme oranında artırılacak. Ayrıca, bu fiili işleyenlere ait işyerleri bir aydan 3 aya kadar süreyle kapatılacak.
       Kanuna eklenen geçici maddeyle, dış alım veya satış miktarı ölçüsü, birinci takvim yılı sonuna kadar 1 milyon, ikinci takvim yılı sonuna kadar 900 bin, üçüncü takvim yılı sonuna kadar 800 bin, dördüncü takvim yılı sonuna kadar 700 bin, beşinci takvim yılı sonuna kadar 600 bin litre olarak uygulanacak. Altıncı yıldan itibaren uygulanacak olan bu ölçüyü sıfıra indirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları