Home page
Haber Menüsü



Dikey Limit’in çekim öyküsü
Vertical Limit- Dikey Limit filmini yöneten Martin Campbell, yapımcı Lloyd Phillips, görüntü yönetmeni David Tattersall çekimlerin perde arkasını anlatıyor.
NTV-MSNBC
    26 Ocak—  Gerçekçi ve güvenli çekimler yapabilmek için, yapım ekibi dünyanın en iyi dağcılarından Kanadalı Barry Blanchard, Yeni Zelandalı Guy Cotter, Kim Logan ve Mark Whetu ile çalıştı. Filmin yapımında, dublörler dahil toplam 50 dağcı vardı. Oyuncular, bir aylık bir eğitim sürecinden sonra film çekimlerine başladılar.  

   
 
       
    MSNBC News Karlar arasında ölüm kalım savaşı
MSNBC News Chris O'Donnell ile söyleşi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Yönetmen Martin Campbell
       Kimi eleştirmenlerin geçtiğimiz yıl gösterime giren “Perfect Storm - Kusursuz Fırtına”dan daha etkileyici buldukları “Vertical Limit- Dikey Limit” filmibilgisayar ortamında değil, gerçek dağlarda çekildi. Zirvelere tutkun iki kardeşten birinin başına gelen büyük bir kazanın ardından onu kurtarmaya giden ekibin başından geçenleri anlatıldığı film dramatik, sorgulayacı ve kışkırtıcı bir hikaye olarak düşünülmüş.
       Dünyaca ünlü dağcı Ed Viesturs’un dediğine göre filmin senaryosunda da olduğu gibi Elliot Vaughn ve Annie Garrett gibi bazı dağcıların Peter’ın uyarılarına aldırmadan K2’nin zirvesini zorlaması dağcılık dünyasında oldukça sık rastlanan bir olaydır. “K2’nin dünyanın en tehlikeli dağlarından biri olarak nam salmasının gerçek nedeni, zirveye giden kolay hiçbir yolun olmamasından kaynaklanıyor. Her tarafı sarp, hava koşulları değişken. İnanılmaz bir çekiciliği var, bir çok dağcı kendilerini mantık sınırlarını aşan şekillerde zorlayacak tırmanışlara geçebiliyorlar. Sonuçta başları daima belaya giriyor. Sağ salim yukarı çıkmak da aşağı inmek te çok zor, kaprisli bir dağ.”


       Yapımcı Lloyd Phillips, Dikey Limit filminden bahsederken bu cesaret isteyen macera dürtüsüne değinmeden edemiyor. “Sanırım yüksek dağlar, hepimizi çekiyor. Hiç kimsenin gitmemesi gereken yerler, ama insanlar yine de gidip kendilerini sınıyorlar. Bu film kendilerini sınayan insanların hikayesi.”
       Dikey Limit’in çekimleri için Kanada ve Avrupa’da bazı mekanlara göz attıktan sonra, “Yeni Zelanda’nın Güney Alplerindeki Mt.Cook’da karar kıldık, çünkü burası neredeyse coğrafi anlamda Himalayaların bir ikizi. Burası, aynen K2’nin zirvesinde olduğu gibi birbiri ardısıra gelen bir sürü zirve ile dolu ve amacımıza çok uygun yerdi” diyor yönetmen Campbell. “Mt.Cook yüksek irtifa hissini yaratmak ve inandırıcı kılmak için uygun bir alandı.” “Riskliydi, korkutucuydu, ama karşılığını fazlasıyla aldık” diyor Yapımcı Phillips ve ekliyor: “Ne kadar başarılı olursa olsun hiçbir bilgisayar animasyonu, gerçekten insanda, o, dağda ve tehlikede olma hissini yaratamazdı. Öyle çekimler yaptık ki bence bunlar sinema tarihinin gelmiş geçmiş en iyi dağcılık sahneleri olarak anılacak.”
       
       
PROFESYONEL DAĞCILAR İŞBAŞINDA
       Görüntü yönetmeni David Tattersall izleyicinin gerçekten kendisini bir dağa tırmanıyor gibi hissetmesi için iki boyuttan kurtulmak gerektiğini, bunun için de kamerayı devamlı hareket ettirdiklerini söylüyor. “Aslında baş dönmesi hissi yaratmak istiyorduk. Kamera hareket etmeye başlar başlamaz, izleyici üçüncü boyutun farkına varıyor, yani derinliğin. Kendinizi ordaymış gibi hissediyorsunuz.”
       Gerçekçi ve güvenli çekimler yapabilmek için, yapım ekibi dünyanın en iyi dağcılarından Kanadalı Barry Blanchard, Yeni Zelandalı Guy Cotter, Kim Logan ve Mark Whetu ile çalıştı. Filmin yapımında, dublörler dahil toplam 50 dağcı vardı. Oyuncular, bir aylık bir eğitim sürecinden sonra Clifhanger, K2 ve The Edge gibi filmlere de büyük emeği geçen Blanchard önderliğinde çalışmaya başladılar.
       Dikey Limit’in başarısında kostümlerin de ayrı bir önemi oldu. Kişisel hiçbir farklılıklarını belli etmeyen dağcı kıyafetleri ve ekipman içinde olmaları gerektiğinden, izleyicinin aktörleri birbirinden ayırt etmesinin neredeyse imkansız olduğunu düşünen kostüm tasarımcısı Graciela Mazon, her aktöre kendi karakterini yansıtacak değişik renklerde kostümler hazırladı.
       
ÇEKİMLER YENİ ZELANDA’DA


       Filmdeki dış mekan çığ çekimleri, Yeni Zelanda’nın Güney Alplerinde, Kanadalı çığ uzmanı Jim Bay ve Amerikalı çığ kameramanı Steve Kroschel’dan oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Uzun bir araştırma süresinden sonra ekip, film için ‘gerekli görüntü’yü ve çığ düşmesini sağlayacak uygun kar koşullarına sahip ve çevreye az oranda zararın geleceğini düşündükleri yeri seçti. Dağın tepesine, çığın düşmesini sağlayacak patlayıcıyı yerleştiren ekip, çekimi çığın yolu üstünde bir kutu içerisinde gizledikleri bir kameranın yanısıra bir de uzaktan Kroschel’ın çekim yaptığı kamerayla gerçekleştirdi. Uzaktan kumandalı kameranın üzerinde kar yığınının altında kaybolmasını önlemek amacıyla bir ışık yerleştirildi.
       Dikey Limit’in konusu sorulduğunda yapımcı Lloyd Phillips’in yanıtı gayet netti: “Gayret etmek, çaba sarfetmek, sevgi, aile ve vücudunuzun sınırlarını zorlamakla ilgili bir film...”
       
       
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları