Home page
Haber Menüsü


Şükrü Küçükşahin
 
Anayasa değişikliği zora sokuluyor
 
Cumhurbaşkanı’ndan sıradan vatandaşına kadar herkes,
Türkiye’nin mevcut anayasa ile gelişmiş, ileri bir
ülke olamayacağında hemfikir.

 
Şükrü Küçükşahin/Ankara
NTV-MSNBC
 
12 Ocak—  Paketin en önemli maddesi, Anayasa’nın 69’uncu maddesinde, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıracak yeni bir düzenleme yapılmasıyla ilgiliydi. Cumhurbaşkanı’nın görev süresi ile ilgili diğer madde bile bunun gölgesinde kaldı. Paketi Meclis’den bir an önce geçirmeyi planlayan iktidar partileri, son anda, “Anayasa Mahkemesi’nin Siyasi Partiler Yasası’nın 103’üncü maddesini iptal gerekçesinin beklenmesinde yara var” diyerek, paketin bugünlere bıraktılar.

   
 
       
    MSNBC News Siyaset şekerlemeleri
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
FP’NİN İSTEKLERİ ZOR
       Anayasa Mahkemesi’nin gerekçesi yayınlanınca iktidar partileri, Anayasa’nın 69’uncu maddesinde yapılacak değişikliğin içeriğini, zor bir uzlaşma sonucu yeniden yazdılar. Çarşamba günü TBMM Anayasa Komisyonu paketi ele almaya başlayacaktı. Komisyon toplantısı öncesinde FP iktidar partileri ile temasa geçerek, yeni düzenlemeyi yeterli bulmadıklarını belirterek, alt komisyon
       kurulmasını istedi.
       İktidar da, “Sizin aceleniz yoksa, bizim hiç yok” mantığı ile bunu kabul etti. FP’nin bununla neyi amaçladığı tam olarak anlaşılamadı. FP yöneticileri, 69’uncu maddede, partilerin kapatılmasını sağlayan odaklık tanımının yapılmasını, siyasi yasak süresinin 5 yıldan daha az olmasını, Anayasa Mahkemesi’nin parti kapatma kararlarını üçte iki çoğunlukla vermesini, kapatılan bir partinin devamı olmanın yeniden düzenlenmesini, kapatmaya gerekçe olacak fiilin Anayasa Mahkemesi’nden önce yerel mahkemelerde kesin hükme bağlanması gibi talepleri olduğunu açıklarılar.
       Ama alt komisyon çalışmaları sırasında Fazilet önce ilk metinde uzlaşma istedi iktidan buna razı olmayınca kendi metnini yazıp komisyona getirdi. İki gün süren tartışmallarda alt komisyonda uzlaşma sağlanamadı.
       Şimdi Anayasa Komisyonu Muhtemelen Çarşamba günü toplanarak alt komisyonun raporunu ele alacak.
       
DEĞİŞİKLİK FP’SİZ OLMAZ
       Özellikle MHP ve DSP Faziletin hiç bir önerisine olumlu bakmıyor. FP, metne yeni konan, siyasi partileri seçime katılmaktan alıkoyma ve devlet yardımından mahrum bırakma cezalarını ise çok daha ikincil görüyor. Oysa, iktidar partileri bile bu fıkra konusunda Tereddüt içinde. Çünkü, “Ya güçlendiği görülen bir parti seçimlerden biraz önce kapatılırsa, demokrasi büyük yara almaz mı?” sorusunu birbirlerine soruyorlar.
       Hatta, bir parti hakkında kapatma davası açma yetkisinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının tek başına vereceğe karara bağlı olmasında bile tereddütleri var. Bu yetkinin Yargıtay’da bir kurula verilmesini tartışıyorlar. FP bunları da es geçiyor. Anayasa değişikliğinin FP desteği olmadan geçmesi mümkün değil. FP’nin, bu nedenle kendine göre daha iyi bir düzenlemeden yana olması son derece doğal. Ama 69’uncu maddede yapılması istenen yeni düzenlemenin, Anayasa’daki mevcut hükme göre daha demokratik olduğu da kesin.
       Ayrıca bu düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’ndeki davayı FP lehine olumlu etkileyeceği de belirtiliyor. Peki o zaman FP’nin amacı ne?
       
FP’DE HESAPLAR FARKLI GİBİ
       İşte bu noktada kulislere yansıyan son derece ciddiz iddialar var. FP’nin yenilikçi kanadıyla ilgili iddia: Kopmak için FP’nin kapatılmasının daha uygun olacağını düşünüyorlar.Böylece “hain” damgasını yemekten kurtulacaklar. Bu nedenle Anayasa değişikliğine oy vermeyecekler. O zaman da değişiklik olmayabilir. Gelenekçilerle ilgili iddia: İstedikleri gibi bir Anayasa değişikliği için iktidarla mücadele edilecekler.
       Sonuçta yine iktidarın dediği olacak. Yenilikçiler bu bahane ile değişikliği desteklemeyecek. Anayasa Mahkemesinin kapatma kararı vermesi halinde, bunda değişikliğin yapılmaması da rol oynayacak. FP kapatılsa bile, yenilikçiler bir yandan, “Anayasa değişikliğine oy vermeyerek partinin kapanmasına neden olan hainler” damgasını yiyecek, diğer yandan daha demokratik bir Anayasa’ya destek
       vermemiş olacaklar. Yani amaç, her halükarda yenilikçilere “hain” damgasını vurdurmak.
       Türkiye için de, FP için de, en güzeli, bu hesapların bir kenara bırakılmasıdır. Bir anayasa değişikliği paketi üzerinde anlaşmak, Türkiye’nin önünü daha iyi görmesine de yardımcı olacaktır. Şimdi FP yönetimi önemli bir karar arefesindedir. İktidarla uzlaşma yoluna giderse anayasa değişikliği olacak, yoksa değişiklik gerçekleşmeyecek. Çünkü iktidar Fazilet’in desteği olmadan meclisin karsına çıkmak istemiyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları