Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 18:58 TS 14 May., 2000
Abdullah Gül  
FP'nin genel başkan adayı Abdullah Gül, parti yönetimini eleştirdi.
Gül: Yönetimi değiştermeye varım
FP genel başkan adayı Gül, “Türkiye’nin merkeziyetçiliğinden yakınırken biz parti olarak fazla merkeziyetçi değil miyiz?” diyerek FP’yi eleştirdi. Gül, FP’nin ilkelerini yüceltmek istediğini söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC
 
    14 Mayıs—  FP 1. olağan kongresinde konuşan, genel başkan adayı ve Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, “Türkiye’nin merkeziyetçiliğinden yakınırken biz parti olarak fazla merkeziyetçi değil miyiz?” diye sordu.  

   
 
       
    MSNBC News Kutan: kopma olmayacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Divan Başkanı Yasin Hatiboğlu, Recai Kutan’ın Genel Başkan olarak konuştuğunu, zamanı iyi kullanma bakımından ikinci kez söz almayacağını bildirdi. Hatiboğlu, ikinci başkan adayı Gül’ü kürsüye davet etti. Abdullah Gül, kürsüye gelerek, divan üyelerini yanaklarından öptü. Bu arada, Hatiboğlu, Gül’e, “Konuşma konusunda size bir süre vermiyoruz. İstediğiniz kadar konuşabilirsiniz” dedi.
       Gül, konuşmasına Anneler Günü’nü kutlayarak başladı. Salonda yer alan insanların “Aziz bir insanın 30 yıl önce tutuşturduğu meşale sonrasında biraraya geldiğini” söyledi. FP’ye büyük baskılar yapıldığını öne süren Gül, “Fırat, Dicle ve Kızılırmak ne kadar bizim olduğu meşru ise FP’de o kadar meşrudur, o kadar bize aittir. Buna gem vurmaya çalışanlara şaşarım” diye konuştu.
       Konuşması “Türkiye seninle gurur duyuyor” sözleriyle kesilen Gül, dünya gerçeklerine kapalı bir siyasi partinin toplum ve tabanına refah getirmesinin mümkün olmadığını bildirdi.
       Abdullah Gül, Türkiye’de ekonominin son üç yılda çöktüğünü, dış politikada “Çeçen ve Doğu Türkistanlıları öldürenlerin ellerinin sıkıldığını” savundu.
       
MERKEZİYETÇİLİK ELEŞTİRİSİ
       Böyle bir durumun ana muhalefet partisi olarak bulunmaz bir fırsat olduğunu bildiren Gül, şöyle konuştu:
       “İyi bir muhalefet yapılsa idi (elim kırılsa da bunlara oy vermeseydim) diyenler şimdi partimizde olurlardı. Kol kırılır yen içinde kalır diye muhalefet etmedik. Ancak tenkit müessesesi yok diye bunları yapmazsak bu kendimizi aldatmaktan başka bir şey değil midir?
       Kendi içimizde eleştirilerden kaçınırsak dışarı güven veremeyiz. Türkiye’nin merkeziyetçiliğinden yakınırken, biz parti olarak fazla merkeziyetçi değil miyiz?”
       Bu sözler üzerine salondakiler (Erbakan nerede biz oradayız) diye slogan atmaya başladılar. Slogan atma işinin uzun sürmesi üzerine Divan Başkanı “Gençler lütfen” diye birkaç kez uyarmak zorunda kaldı.
       
YÖNETİM TARZI VE ÖNSEÇİM
       Abdullah Gül, partinin yönetim tarzını, olaylar karşısında duruşunu ve tavrını değiştirmek istediğini bildirdi. Gül, FP’nin sorununun bölünmek, parçalanmak değil, büyümek ve iktidara gelmek olduğunu kaydetti.
       Aday belirlemede, kontenjan adayları hariç, teşkilatlarda önseçim yapma taahhüdünde bulunan Gül, kongrede biraz önce “bilerek veya bilmeyerek” reddedilen tüzük değişikliği teklifinin de bunu getirdiğini söyledi.
       Gül, partiye yapılan Hazine yardımını, genel merkez ve teşkilatların yarı yarıya paylaşmasını öngören kanun teklifi kabul edilmese de bunu iç genelgeyle gerçekleştirme sözü verdi.
       Önemli politik kararlar alınırken teşkilatlara soracaklarını ifade eden Gül, “Mesela (Küskünler Hareketi) yapılırken size sorsaydık, bugün milletvekili sayımız böyle mi olurdu?” sorusunu yönelterek, “Siyaset, bu kadar tabanın ve karar organlarının dışlanmasını kabul edemez” dedi.
       
“FP’Lİ BAŞKANLAR BAŞARILI”
       FP’li belediye başkanlarının başarılı hizmetler verdiklerini anlatan Gül, sözlerini, “Niçin partimizi, sizin belediyelerinizi yönettiğiniz gibi yönetmeyelim. Eğer, bir şirket zarar ederse, sadece ortakları zarar eder. Ama eğer bir siyasi partinin oyları düşerse daha az oy alırsa taraftarları, davası ve millet kaybeder” diye sürdürdü.
       Abdullah Gül, genel başkanlığa adaylığını açıkladığında, kendisine “Partide neyi değiştireceksin?” sorusunun yöneltildiğini anımsatan Gül, bu sırada bazı partililerin “O, ne diyorsa o” sloganını atmaları ve “yuh” çekmeleri üzerine, konuşmasına kısa bir süre ara verdi. Hatiboğlu da “gençler, gençler” diyerek uyarıda bulundu.
       Gül, kendisine yöneltilen soruya karşılık “Partimizin ilkelerini, prensiplerini, kimliğini daha da yüceltmek için bu işin içinde varım.
       Partimizin yönetim tarzını, olaylar karşısında duruşunu ve tavrını değiştirmek istiyorum” dediğini kaydetti.
       FP’lilerin fedakarlıklarından da söz eden Gül, ‘Bir gün de size (şu aklınızı verin bakalım) desek ne olur” diye konuştu.
       Partinin İzmir, Mersin ve Eskişehir’den bir milletvekili bile çıkaramadığına dikkati çeken Gül, iktidara gelmek için sadece
       Konya’dan, Kayseri’den, Sivas’tan değil, bu gibi illerden de milletvekili çıkarmak gerektiğini söyledi.
       
DOĞRUYU İKTİDARA TAŞIMAK
       Delegelere, “Doğruyu en doğru şekilde söyleyeceksiniz, Hakkı en doğru şekilde teslim edeceksiniz. Göreviniz, doğruyu ve hakkı iktidara taşımak olacaktır” diye seslenen Gül’ün konuşmasına, bu kez de “Medya seninle gurur duyuyor” sloganlarıyla bir grup partili tepki gösterdi.
       FP’nin genel seçimlerde aldığı oy oranının, yerel seçimlerde alınan oy oranına göre düşük olduğunu vurgulayan Gül, bunun özeleştiri yapmayı gerektirdiğini ifade ederek, konuşmasına, “İşlerinizi iyi yapmazsanız, millete güven vermezseniz, milletin gönlü bizimle beraber de olsa millet bize oy vermez. Milletimiz, (küskünler olayı)na girersen, 28 Şubat’ın sivil uzantılarıyla işbirliği yaparsan (sana oy vermiyorum) dedi” sözleriyle devam etti. Gül, aynı konuma, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili (5 artı 5) konusunda da düşülme riski yaşandığını da anlattı.
       
BÖLÜNME YOK
       Genel Başkan Adayı Gül, şöyle konuştu:
       “FP’nin bölünme, parçalanma diye bir sorunu yoktur. Tehditlerin, baskıların olduğu, çuvallarla transfer teklifinin yapıldığı dönemde bir kişi bile çözülmedi. Ama bizim sorunumuz bölünmek, parçalanmak değil, büyümektir, iktidar olmaktır. Biz maalesef dışımıza karşı tavizkar ve çekingen, kendi içimizde ise acımasız oluyoruz. Bunun değişmesi gerek. Haklı olduğumuz yerde, haklarımızı koruma dirayetini ve direncini göstereceğimize söz veriyorum. Bugün bu iş bitecek. Bundan sonra hepimiz iktidar için koşturacağız.”
       
TÜRBANLIYA PARYA MUAMELESİ
       Gül, Türkiye’de son 3 yılda olağanüstü gelişmeler yaşandığını, Türkiye’nin en büyük partisi RP’nin kapatılarak, genel başkanı Erbakan’a siyaset yasağı getirildiğini, eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sadece şiir okuduğu, Yeniden Doğuş Partisi eski Genel Başkanı Hasan Celal Güzel’in de düşüncelerini açıkladığı için mahkum edildiğini söyledi.
       İmam Hatip liselerinin adeta bir ağaç gibi kurutulduğunu savunan Gül, “ayrımcılık ve bölücülüğün inanılmaz boyutlara ulaştığını, başörtüsü takanların “öz vatanlarında parya muamelesine tabi tutulduğunu” iddia etti.
       “Kim düzeltecek bunları, kim kaldıracak bu yasakları, kim özgürlüğün tadını millete yaşatacak? Sayın Ecevit mi, Sayın Yılmaz mı, yoksa Sayın Bahçeli’den mi bekliyorsunuz 312. maddeyi kaldırmasını?” diye soran Gül, TBMM’de kaldırılmak üzere olan bu maddeden, Erdoğan’ın mahkumiyet haberinin ardından vazgeçildiğini ifade etti.
       
ÖDENECEK VEFA BORCU
       Bu yasakları kaldırmak için güçlü olmaları gerektiğini dile getiren Gül, şöyle devam etti:
       “Hepimizin ödenecek vefa borçlarımız var. Bizler vefa borcumuzu önce millete karşı ödeyeceğiz. Sonra bizleri omuzlarında taşıyan teşkilatlarımızı iktidar yaparak ödeyeceğiz. Bu meşaleyi tutuşturan büyüklerimizin, arkadaşlarımızın yasaklarını kaldırmak için vefa borcumuz var.”
       
KARTELCİ YAKIŞTIRMASINA ELEŞTİRİ
       Gül, genel başkanlığa aday olduktan sonra kardeşlik hukuku konusunda büyüklerinin ve kardeşlerinin onurunu kendi onurları gibi saydıklarını söylediğini, toplulukta söyleyemeyeceği hiçbir şeyi iki kişi arasında konuşmadıklarını anlattı. Gül, “Bugün bu iş bitecek. Bundan sonra hepimiz iktidar için koşturacağız” dedi.
       Aday olması ile partide bir mücadele olmadığını, hayırlı bir yarış yaşandığını kaydeden Gül, kongreye kadar geçen süreçte kendilerine “sizi kartel medyası destekliyor” denilmesinden büyük üzüntü duyduğunu ifade etti. 28 Şubat sürecinde herkesin yanlarından uzaklaşırken birkaç demokrat yazarın kendileriyle birlikte olduğunu dile getirerek, “Bunlar eğer bugün bizim için de güzel şeyler yazıyorsa kötü mü oldu?” diye soran Gül, partisinin görüşleri doğrultusundaki bazı gazete ve yazarlardan isimler vererek, “Bunlar da mı kartelci?” dedi.
       Kongre sürecinde kendisine “genç” diye eleştiriler yapıldığını da anımsatan Gül, MHP’yi son seçimde, seçilme hakkını yeni elde edenlerin iktidara getirdiğini söyledi. Gül, “Neremiz genç artık? İlle de 70 yaşına geldikten sonra, heyecanımız pörsüdükten sonra mı olalım?” diye konuştu.
       
HAYIRLI YARIŞ
       Kongrede hayırda yarıştıklarını kaydeden Gül, bugüne kadar kardeşlik hukukunu muhafaza ettiklerini, bundan sonra da muhafaza etmeye devam edeceklerini belirtti. Gül, konuşmasını şöyle tamamladı:
       “Partimiz, davamız için ne hayırlı, hangisi hayırlı ise o ileri gelsin. Karar sizlerin kararıdır. Sizlerin kararını büyük saygı ile karşılayacağız. Başımızın üstünde taç olacak. Neye karar verirseniz onu saygıyla karşılayacağız. FP’nin yani sizin iktidara gelmeniz için gece gündüz koşturacağız.”
       Abdullah Gül’ün konuşması zaman zaman “Başkan Abdullah”, “Başbakan Abdullah” sloganları ile kesildi. Konuşmaların yapıldığı platformun sağ tarafında bulunan ve Recai Kutan’ı destekleyici sloganlar atan grup ile karşı tribünde bulunan ve Gül’ü destekleyen grup arasında gerginlikler yaşandı. Divan Başkanı Hatiboğlu, gençlerin slogan yarışını “gençler, gençler, illa kongreye ara vermemi mi istiyorsunuz?” diyerek yatıştırdı.
       Gül, konuşmasını tamamladıktan sonra, konuşması sırasında arkasında ayakta bekleyen Grup Başkanvekili Bülent Arınç ve bazı milletvekilleri ile partilileri selamladıktan sonra protokolde kendisine ayrılan yere geri döndü.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları