Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 18:58 TS 14 May., 2000
Recai Kutan  
FP lideri Recai Kutan, politikalarını savundu.
Kutan: kopma olmayacak
FP Genel Başkanı Recai Kutan, partisinin 1. Olağan Büyük Kongresi’nde bir konuşma yaptı. Genel başkan adayı Kutan, partisinde, kavgalar, kopmalar olacağı beklentisi taşıyanların, hayal kırıklığına uğrayacaklarını söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC
 
    14 Mayıs—  FP Genel Başkanı Recai Kutan, partisinin 1. Olağan Büyük Kongresi’nde bir konuşma yaptı. Kutan, partisinde, kavgalar, kopmalar olacağı beklentisi taşıyanların, hayal kırıklığına uğrayacaklarını belirterek, “Bizim partimizde böyle şeyler olmaz. FP bu kongreden, yara alarak, fireler vererek değil, güçlenerek çıkacaktır” dedi. Kutan, kürsüye giderken “Kutan Başbakan”, “Erbakan nerede, biz oradayız” sloganları atıldı. Elinde güllerle Divan heyetiyle tokalaşan Kutan, partilileri selamladı. Bu arada, salonda tezahüratlar yükseldi.  

   
 
       
    MSNBC News Gül: Yönetimi değiştermeye varım
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Genel Başkan Kutan, zaman zaman sloganlarla kesilen ve bir saatten fazla süren konuşmasına, bugünün, “Anneler Günü” ve “14 Mayıs Demokrasi Bayramı” olduğunu anımsatarak başladı.
       Cumhuriyet tarihinde, halkın sesinin, ilk kez, “Yeter, söz milletindir” diyerek, parlamentoya taşınmasının yıldönümü olduğunu kaydeden Kutan, “Bu vesileyle, merhum Adnan Menderes ve arkadaşlarını şükranla anıyorum” dedi.
       Bugün Türkiye’de, “halktan yana siyasal ve sosyal itirazın yegane sesi olan” FP’nin büyük kongresinin, böyle önemli iki olayla da çakıştığını ifade eden Kutan, bu çakışmadan yeni sorumluluklar çıkarmaları gerektiğini söyledi. Kutan, “Son günlerde, bazı yazılı ve görsel basında, neredeyse, haber olma niteliğinden çok, bir tür temenni olma niteliği ile yer alan bazı yazılar nedeniyle belirtmek isterim ki, eğer söz konusu bu ilgide, FP’de, bu kongrede ve kongre sonrasında bir kargaşa, bir kavga ve kopmalar olabileceği beklentisi de rol oynamaktaysa bu beklenti içinde olanlar hayal kırıklığına uğrayacaklardır” diye konuştu.
       Kutan, kimsenin, FP’den bir çakıl taşı bile koparamayacağını vurgulayarak, FP’nin başka partilerin aksine, kongreden fireler vererek değil, büyüyerek, güçlenerek çıkacağını kaydetti.
       
“MİLLETİN EMANETÇİSİYİZ”
       “Seyahat Notları” adlı şiirden bir bölüm de okuyan Kutan, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Bizim içeceğimiz sular, seyredeceğimiz ufuklar, farklılaşmayacaktır hiç. Bizim ahbaplığımız, gönüldaşlığımız, kırk yıldan da eski. Bizde yol tek, yol arkadaşlığı muvasalata kadar, sonuna kadar. Ve bu hedefe doğru yol alırken, belirli emanetlerimiz olur bizlerin. Mevki, makam, koltuk, rütbe, şan değil, emanet. Ben ve benim partimin bütün milletvekilleri, adı üstünde yalnızca, milletin vekilleriyiz, milletin emanetçileriyiz.
       Partimizin bütün görevlileri, üyeleri, hepimiz emanetçiyiz. Halkımızın emanetçileriyiz. Bu emanetçilikten ve emanetçilik sözünden de değil, gocunmak, tam tersine onur duymaktayız.”
       
GENÇ VE ZENGİN PARTİ
       FP’nin, genç ama kökleri çok güçlü, tarihi mirası çok zengin bir parti olduğunu anlatan Kutan, “Herkes bilmeli ki, FP, geçmişin partisi değil. FP, bugünün ve geleceğin partisidir ama milletimizin geçmişini inkar eden bir parti de değildir” dedi.
       Kutan, milletin pek çok sorunu bulunduğunu, bunları, bugün burada teker teker anlatmayacağını belirterek, “Ben bugün daha çok bütün bu sorunların en temelinde yatan nedeni, eksik demokrasimizi tartışmak istiyorum sizlerle” diye konuştu.
       Recai Kutan, kendilerinin, demokrasinin, “eksik” kısmına bir “itiraz” olduklarını söyleyerek, FP’nin, hem siyasal, hem sosyal anlamda, Türkiye’nin, “tek dinamik ve etnik muhalefeti” olduğunu, alışılmış politikaların dışında, “tarihi ve milli bir duruşu” ifade ettiğini kaydetti.
       
EVRENSEL DEMOKRASİ MÜCADELESİ
       FP’nin, “milletin kendisi” olduğunu savunan Kutan, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Biz milletiz. Biz başkalarına yol vermeye zorlanmanın, sesi kesilmenin, büyüklüğünden çekinilerek budanmanın, durdurulmanın, frenlenmenin, hızının kesilmesinin, çocuklarımızla geciktirilmenin, tehdit edilmenin, şantajın, hatta daha da ötesi kaba kuvvetin ne olduğunu iyi biliriz. Biz bunları yaşayarak öğrendik. İşte bu nedenle biz, FP olarak, iddia ediyoruz ki, demokrasinin değerini, gerçek, tam, evrensel bir demokrasinin değerini, hiç kimse bizim kadar bilemez. Ve bu nedenle biz FP olarak, gerçek, tam, uluslararası standartlarda evrensel bir demokrasi için mücadele veriyoruz. Herkese demokrasi için mücadele veriyoruz. Bizim demokrasi anlayışımızda, bizimkiler, sizinkiler, onlarınkiler ayırımı yok.”
       Tüm bunları, “köprüyü geçene kadar söylemediklerini” belirten Kutan, “Bu gibi konular gündeme geldiğinde, takiyye edebiyatı yükselir durur. Denir ki, sıklıkla, (Bunlara bakmayın, bunlarınki köprüyü geçene kadar, ayıya dayı demektir). Estağfurullah efendim. Başta bunu diyenleri ve kastettiklerini tenzih ederim. Biz kimseyi, ayı bellemediğimiz gibi, zaten kimseye de dayı demeyiz. Biz milletiz, bizim pek dayımız, amcamız olmaz zaten” diye konuştu.
       
ZORLU YOLCULUK
       Zor bir trafikte yollarına devam ettiklerini ifade eden Kutan, şunları kaydetti:
       “Bu yolda, yolculuk zor. Bu yolda şoförlük de zor. Hasbelkader, şu sıralar direksiyonda ben oturuyorum. Mesuliyetimin bilincindeyim. Arabadaki yüküm kıymetli. Arabayı menzile salimen götürmek zorundayım.
       Kendi aracımdakiler kadar, başka araçtakileri de, benim yönümde gidenler gibi, tam ters yönde trafikte akanları da, yol kenarlarında gelip geçenleri de, karşıdan karşıya geçen, hiç tanımadığım kişileri de kazalardan sakınmak zorundayım. Önemli olan, acele varmak değil, varmak. Elbette olabildiğince erken varabilmek iyi. Ama (acele ile ecele) farkını da yaşamın hiçbir alanında gözden kaçırmamak gerekiyor.”
       Birilerinin, sık sık kendilerini “siyaset için dini kullanmak”la suçladıklarını söyleyen Kutan, bunun, “inancı bu denli, her tür insani, dünyevi kaygının ötesinde tutma saygınlığı ile ele alan bir kuruma ve bir insana yapılabilecek en rahatsız edici iftira” olduğunu belirtti. Kutan, “Gerçek bir inanan, dinin ancak emrindedir, değil dini kullanmak, bu deyimi dahi kullanamaz” dedi.
       Bazı kilometre taşlarında durup, çevrelerine ve yola bakmaları gerektiğini vurgulayan Kutan, bugün böyle bir kilometre taşında olduklarını, varsa yanlışları ya da yanlış anlaşılmaları tespit etmeleri gerektiğini söyledi.
       FP iktidarında, ülkede herhangi bir inanç, düşünce ya da kanaatin hakim olmayacağını, tüm inanç ve düşüncelerin yaşama imkanı bulacağını anlatan Kutan, “Bunu, ilkeleri; demokrasi, laiklik ve hukuk devleti olan Cumhuriyet’in doğal konumu olarak görüyoruz” dedi.
       
AHBAP ÇAVUŞ DEMOKRASİSİ
       Herkesin, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde ifadesini bulan tüm haklardan ve özgürlüklerden yararlanabilmesi gerektiğini ifade eden Recai Kutan, şöyle devam etti:
       “Demokrasiyi ıskalayan bir Cumhuriyet düşünülemez. Bir avuç seçkinin yönetimi, Cumhuriyet olamaz. Bu oligarşidir ki, biz bunu bütünüyle reddediyoruz. Biz Cumhuriyet’i demokrasi ile taçlandıracağız.
       Bu nasıl demokratik Cumhuriyet anlayışıdır, bu nasıl parlamenter sistem anlayışıdır, biri hükümet üyesi olmayan üç kişi, liderler toplantısı adı altında yeni bir kurul oluşturarak, ülkeyi idare ediyorlar. Bunlar, bugün bırakın Meclis’i, kendi hükümetini bile devre dışı tutmaktadır. Bunların gözünden, milletvekilleri, göstermelik oylamalarda, uzaktan kumandalı parmaklardan ibaret. Hükümet üyeleri de bir imza mekanizması, üstleri doldurulacak kararnameler için. İşte üç ahbap çavuşların demokrasi anlayışı...
       Cumhurbaşkanının, halk tarafından seçilebilmesi girişimlerimiz, tek kişi için, Anayasa’yı değiştirmeye kalkışanlar tarafından engellendi. Halkçıyız diyenler, halktan, milliyetçiyiz diyenler, milletten korktuklarını gösterdiler. İşte, üç ahbap çavuşların, insanımıza verdiği değer...”
       Halkın, kendisi için hiçbir şey yapılmadığını gördüğünü savunan Kutan, “O güzelim halk, ilk seçimlerde, (almazsın, satmazsın, pazarda işin ne) diyecektir” dedi.
       
BAŞÖRTÜSÜ VE HUKUK DEVLETİ
       Başörtüsü konusuna da değinen Kutan, başörtüsü takmamak kadar, takmanın da en basit insan haklarından olduğunu söyledi. Kutan, FP’nin demokrasi ve eşitlik anlayışında, başı açık olanla, örtülü olan arasında, küpe takanla, mes giyen, muska taşıyanla, haç taşıyan arasında ayrım ilkesi olmadığını savundu. Kutan, partisinin laiklik anlayışını da, isteyenin istediği inancı seçebilmesi ve bunun gereklerini özgürce yerine getirebilmesi, devletin de bu konularda, taraf değil, hakem konumunda bulunması olarak tanımladı.
       Hukuk devletini ve sosyal dayanışmayı savunduklarını belirten Kutan, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Düşünce ve düşünceyi ifade özgürlüğü demokrasilerin olmazsa olmaz koşuludur. Gerçek demokrasilerde, her konu tartışmaya açıktır, ama bizde hala sosyal sistem, eğitim, savunma, milli gelirin nasıl kullanılacağı gibi konular devlet sırrıdır, konuşulması neredeyse Meclis’te bile tabudur. Türkiye’de siyasetçiler konuştukları için, bilim adamları ve yazarlar yazdıkları için, sanatçılar ürettikleri sanat eserleri için, gazeteciler haberleri için hapse girmektedir.
       Türkiye’de 312 ayıbıyla çağdaş bir demokrasi olamaz. Demokrasilerde siyasi partiler üzerinde herhangi bir baskı ve kısıtlama yoktur. Her rejimde iktidar vardır, ama sadece demokrasilerde muhalefet vardır.”
       Kutan, “birinci sınıf demokrasi için hiçbir bahaneyi kabul etmediklerini” bildirerek, bu konuda ortaya atılan bahaneleri “millete güvenmemek” olarak değerlendirdiklerini söyledi.
       
“BU ANAYASA İLE OLMAZ”
       Türkiye’nin “bir avuç statükocu” ile hesaplaşmasının zamanı geldiği görüşünü dile getiren Kutan, şöyle konuştu:
       “Öncelikle özgür Türkiye, bu anayasa ile yoluna devam edemez. Yapılışından kabul edilişine kadar her noktasında meşruiyeti tartışılır olan bu anayasa ile tam ve kamil demokrasi mümkün değildir. Bu anayasanın sadece bazı maddelerini değiştirerek bir yere varmak asla mümkün değildir.”
       Recai Kutan, yepyeni bir anayasa teklifi ile milletin önüne çıkacaklarını, arkadaşlarının, iki yıldır üzerinde çalıştıkları metni tamamlamak üzere olduklarını bildirdi.
       Ekonomiden hukuk sistemine, eğitimden sağlığa kadar çeşitli alanlarda yaşandığını belirttiği olumsuzluklardan örnekler veren ve bu tablonun istikrar olarak gösterildiğini kaydeden Kutan, “Bir ‘istikrar’ şarkısı tutturmuş gidiyorlar. Son yılların ağızlara sakız kelimesi oldu ‘istikrar’, statükonun en etkili silahı oldu. Demokratikleşme, özgürlük, iş-ekmek talebinin karşısına istikrarla çıkıyorlar. Her şey bozulabilir, her şeyden vazgeçilebilir, tüm talepleri ertelenebilir ve yeter ki istikrar bozulmasın...” dedi.
       Kutan, izlenen dış politikayı da eleştirerek, “statükoculuğun getirdiği basiretsizliğin, dış politikada da sürdüğünü” iddia etti.
       
“GELENEĞİMİZİ VE BENİ TANIYORSUNUZ’
       Recai Kutan, “dava arkadaşlarım” diye seslendiği partililere, sözünü ettiği sıkıntıları, olumsuzlukları bildiklerini ifade ederek, “Geleneğimizi de beni de arkadaşlarımı da tanıyorsunuz” dedi. Kutan, partililerden sağlam durmalarını, duruşlarını ve saflarını bozmamalarını istedi. Yıllardır Türkiye’yi yöneten siyasi elitin Türkiye’nin bu durumdan çıkması için hiçbir şey üretmediğini öne süren Kutan, şöyle devam etti:
       “Aksine bu zihniyetin her gün verdiği refleks tepkiler dolayısıyla Türkiye biraz daha içe kapanmaktadır. Verilen tepkilerin (milli birlik ve bütünlük) için olduğu söyleniyor. Ama içe kapanmış, bölgesinden kopmuş, küreselleşen dünyadan uzak, ortalamanın altında bir yaşam düzeyi olan, zenginliklerini çağın gerekleriyle bütünleştiremeyen bir Türkiye’nin ayakta durması mümkün değildir. Türkiye’yi bu içine düşürüldüğü olumsuzluklardan çıkarmak mümkündür. Bunu ancak FP’nin milletin içinden gelen temiz kadroları başarabilir.”
       
DİREKSİYONDA OLMAK
       FP Genel Başkanı Kutan, konuşmasının başında “hasbelkader şu sıralarda direksiyonda ben varım” dediğini anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Davulun sesi gibi direksiyon da uzaktan hoş sanılır. Gerçekte pek öyle değildir. Bütün sorumluluğu şoföre yükleyerek yolcu olarak bulunup etrafı seyrede seyrede gidebilmek, istendiğinde kestirebilmek, sık sık şoföre müdahale edebilmek, şoförü eleştirebilmek, gerçekte daha keyifli, en azından daha zahmetsizdir. Direksiyondayken herkese yaranmak da mümkün değildir”
       Recai Kutan, Şeyh Edebali’nin Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Bey’e,
        “Ey oğul, bundan sonra öfke bize, uysallık sana,
        Güceniklik bize, gönül almak sana,
        Suçlamak bize, katlanmak sana,
        Yanılgı bize, hoşgörmek sana,
        Çatışmalar, uyumsuzlar bize , adalet sana,
        Şom ağız, haksız yorum bize, bağışlamak sana.
        Ey oğul
        Sabretmesini bil,
        Vaktinden önce çiçek açma, şunu unutma
        İnsanı yaşat ki devlet yaşasın”
       şeklindeki vasiyetini okudu. FP lidedi ve genel başkan adayı Recai Kutan sözlerini şöyle tamamladı:
       
DOĞRU YOL
       “Hem yazılı hem görsel basının büyük bir kesiminin ve -ne gariptir reklam pastasından en büyük payı alan kesimin bugünkü Türkiye’nin tek siyasal ve sosyal itirazı olarak kalan FP’ye karşı tavrı kışkırtmaları, karıştırma çabaları, yalnız bir rastlantı mıdır?
       Son günlerde partimizdeki gelişmelerin hangi mihraklarda ne şekilde ele alındığına kimin neyi, niye hangi amaçla desteklediğine dikkat edin. Bazı insanlar vardır, bilirsiniz ki bunlar sizi övüyorsa davanızda yanlış yapmaktasınızdır. Bilirsiniz ki üstünüze gelmeyi artırıyorlarsa doğru yoldasınızdır. Çekinmeye başlamışlardır, sizin başarınızdan.
       Derin konulardır bunlar. Kulağınıza bir yerlerden alkış sesi geldiği doğru. Hepimiz duyuyoruz alkış sesini. Ama kimlerin kimleri ne maksatla alkışladığını görmeye çalışın. Dikkat ederseniz farkına varacaksınız bu alkışlar nasırlı ellerden, gariban ellerden gelmiyor. Bu alkışlar yıllardır milletin önünü kesmek isteyen, milleti engellemeye çalışan Faziletsiz düzenin sürmesinden çıkarı olan çevrelerden geliyor.”
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları