Home page
Haber Menüsü


Ecevit MHP’yi iknaya çalışıyor
Başbakan Bülent Ecevit, hükümetin anlaşmaya vardığı af kapsamına, 312’nci maddenin de dahil edilebilmesi için ortağı MHP’yi iknaya çalışıyor.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
13 Kasım — Başbakan Bülent Ecevit’in yarın bir sonuca ulaşmayı umud ettiği af görüşmelerinde, kolisyon ortağı MHP’yi Erbakan’ın da aftan yararlandırılması konusunda ikna etmeye çalıştığı kaydediliyor. Ankara kulislerinde konuşulanlara göre, Başbakan 312’nci maddenin af kapsamı dışında kalmasını isteyen MHP ve lideri Devlet Bahçeli ile yoğun görüşmeler yapıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, dün yaptığı açıklamada partisinin Anayasa’nın 14. maddesi değişmediği sürece, 169. ve 312. maddeden mahkum olanların af kapsamına alınamayacağını söylemişti. Köse, “Bunlara af getirilse bile Anayasa Mahkemesi iptal eder” diye konuşmuştu.
       Köse, 10 Kasım Cuma günü yapılan liderler zirvesinde af konusunun görüşüldüğünü, bu konuda bir uzlaşmaya varılduğunu, ancak henüz ayrıntıların belli olmadığını da söyledi.
       Af konusunun ya cumhurbaşkanı tarafından iade edilen yasa üzerinden ya da ceza indirimi şekliyle hazırlanan yeni bir düzenleme olarak ele alınacağını anlatan Köse, şöyle konuştu:
       “Böyle bir yasa çıkartılırken Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesi, cumhurbaşkanının iptal gerekçesi dikkate alınacaktır... Böyle bir düzenleme sırasında kimin affedileceği, kimin affedilmeyeceği konusunu bilemem. (Kırcı, Erbakan, Yağmurdereli af kapsamına girsin) diye bir gayret yok. Böyle düzenlemelerde falanca girsin, filanca girmesin olmaz.”
Live Vote is temporarily unavailable.

       
  MHP'NİN 312 AÇIKLAMALARI
MHP, 312'nin değiştirilmesine karşı
Bahçeli: MHP, 312'den yana
MHP'den 312 yanlısı tavır
Bahçeli: 312 birliğimizin sigortası

       
ECEVİT: UZMANLAR ÇALIŞIYOR
       Bülent Ecevit, DSP’den çıkışında gazetecilerin af konusundaki sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine koalisyon ortaklarının affı görüştüğünü kaydeden Başbakan Ecevit, bu konuda uzmanların çalıştığını bildirdi.
       Başbakan Ecevit, TCK’nın 312. maddesi uyarınca hapis cezasına çarptırılan kapatılan Refah Partisi’nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın aftan yararlanması konusunda ellerine gelen metne bakacaklarını, bir olanak varsa bunu gerçekleştireceklerini bildirdi.
       Af konusu diğer partilerin de gündeminde yerini aldı.
       İktidarın iki numaralı ortağı MHP, Erbakan’ın affedilebilmesi için anayasanın değişmesi gerektiğini savunurken, ANAP, çeteler dışında genel kapsamlı bir affın çıkabileceğini bildirdi. FP ise, af konusunda hümet ortakları ile anlaştıklarını duyurdu. Uzun süre affa diren DYP de affın çıkmasını, ancak bunun adalet reformu ile birlikte gereçekleştirilmesini istiyor.
       
MHP’Lİ KÖSE: ANAYASA DEĞİŞMELİ
       
Memur tasarısı komisyonda

       
YILMAZ: ÇETELERE AF YOK
       Hükümetin küçük ortağı ANAP’ın lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, af tartışmalarıyla ilgili olarak, “biz, sadece çete suçlarının af kapsamı dışında bırakılması, onun dışında genel kapsamlı bir af olması konusunda mutabık kaldık” dedi.
       Yılmaz, ANAP Başkanlık Divanı toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mesut Yılmaz, bir soru üzerine, FP lideri Recai Kutan ile DSP’li Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan arasında Necmettin Erbakan’ın hapis cezası karşılığında cumhurbaşkanının görev süresinin 5 artı 5 şeklinde düzenlenmesi ile ilgili pazarlığıktan haberi olmadığını söyledi.
       
ERBAKAN’IN DURUMU
       Yılmaz, başka bir gazetecinin “bu konuda haberinizin olmadığını söylediniz. ANAP, by-pass mı edildi?” sözleri üzerine de “biz, daha önce biliyorsunuz bu konuda, partimizin olumsuz görüşüne rağmen bir koalisyon dayanışması içinde af tasarısına destek verdik. O tasarı daha sonra, cumhurbaşkanı tarafından Meclis’e geri gönderildi. Geçen hafta yaptığımız liderler toplantısında, af tasarısının değişik bir kapsamda yeniden Meclis’e getirilmesi hususunda mutabık kaldık. Onun dışında benim bir bilgim yok” diye konuştu.
       Yılmaz, “affın kapsamı nasıl olacak. Erbakan af kapsamına giriyor mu?” sorusuna da “biz, sadece genel hatlarında anlaştık. Bunun ceza indirimi şeklinde uygulanmasını karara bağladık. Ama detaylı çalışmayı şu anda Başbakanlık’ta yürütüyorlar” diye karşılık verdi.
       
KUTAN: UZLAŞMA SAĞLANDI
       Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan ise düşünce suçlarının ortadan kaldırılması ve parti kapatılmasının zorlaştırılması konusunda hükümet partileriyle uzlaştıklarını bildirdi. Kutan, Necmettin Erbakan’ın hapse girmesinin de yapılacak düzenlemeyle önleneceğini belirtti. Kutan, hükümet partileriyle konu ile ilgili görüştüklerini doğruladı.
       FP lideri, cumhurbaşkanının görev süresinin 5+5’le sınırlandırılması yönünde de bir mutabakat sağladıklarını açıkladı. Kutan, basın yayın yoluyla işlenen suçlarla ilgili düzenlemenin 14 Ocak’tan önce yapılarak, Necmettin Erbakan’ın hapse girmesinin önleneceğini de söyledi.
       
ÇİLLER: AF, REFORMLA YAPILMALI
       Affa başından beri karşı çıkan DYP, koşullu olarak af çıkabileceğini açıkladı
       DYP Genel Başkan Tansu Çiller, cezaevlerini çetelerin ele geçirdiğini ve hükümetin bunlarla pazarlık yaptığını iddia etti. Çiller, af yasasının da bir adalet reformuyla birlikte çıkarılması gerektiğini söyledi.
       DYP Genel Başkan Yardımcısı Nevfel Şahin ise halkın gündeminde af değil, geçim sıkıntısı olduğunu belirtti. Şahin, “Sadece Sayın Bakanın ve Rahşan Ecevit’in gündeminde af vardır. Bir de son olarak DSP’ye tamamen teslim olmuş, iktidara gelmeden önceki düşüncelerinden, ideallerinden vazgeçmiş Devlet Bahçeli’nin gündeminde af vardır. Vatandaşımızın gündeminde ekonomi, geçim sıkıntısı, hayat pahalılığı vardır” dedi.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları