Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 09:09 TS 13 Tem., 2000
MHP lideri Bahçeli, idamın kalkmasına ve TCK'nın 312. maddesinin değişmesine karşı oldukları mesajı verdi.
Devlet Bahçeli
Bahçeli: MHP idam ve 312’den yana
MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, partisinin idamın kalmasına, Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesinin değiştirilmesine karşı olduğunu açıkladı. Bahçeli, af yasasını çıkarmaya ise hazır olduklarını bildirdi.
Kayseri
NTV
    09 Temmuz—  İdam cazasının kaldırılmasına ve 312. maddenin değiştirilmesine karşı olduklarını bildiren Bahçeli, af yasasını ise çıkarmak istediklerini söyledi. Devlet Bahçeli, Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez ve Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ile birlikte, eski MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in “ata diyarı” olan Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde gerçekleştirililen Vuslat Günleri dolayısı ile bu ilçeye gitti.  

   
 
       
    MSNBC News Arınç: MHP faşizmi içinde taşıyor
MSNBC News 'MHP, AB karşıtı lobi içinde'
MSNBC News MHP'den 'faşist değiliz' açıklaması
MSNBC News Erbakan ABD basınında
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bahçeli, Alparslan Türkeş ve Türklük Anıtı’nı ziyaret etti, anıta çelenk koyarak şeref defterini imzaladı. Daha sonra Pınarbaşı Kaymakamı Zikri Şahin’i makamında ziyaret ederek ilçenin sorunları hakkında bilgi alan Bahçeli, burada gazetecilerin sorusu üzerine, af konusunun Türkiye’nin gündemine girdiğini, geçikmesi halinde toplumsal rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi.
       
AF VE HALUK KIRCI
       Afla ilgili çalışmaların, TBMM’nin yeni döneminde başlayabileceğini anlatan Bahçeli, “313. maddenin Haluk Kırcı maddesi” olarak adlandırıldığının hatırlatılması üzerine şunları kaydetti: “Bunun 313. maddeyle alakası yok. Af yasası, sadece Haluk Kırcı meselesi de değil. Bu şekilde tarifi, affın çıkmasını engelleyebilir. Haluk Kırcı ile af konusunun, MHP’nin ne alakası var? Bu şekilde tarif edilirse, iş kilitlenmiş olur. Bu da doğru değil. “
       Ülkücü Haluk Kırcı, katliam suçundan idama mahkum edilmişti.
       
İDAM CEZASI
       Bahçeli, idam cezasının kaldırılmasıyla ilgili bir soruyu ise “Sayın Başbakan’ın bu konudaki açıklamaları doğrudur. MHP, 125. madde gündemde bulunduğu sürece, idam cezasının karşısında yer alır. TBMM’de MHP dışında 4 parti daha var. Bunlar biraraya gelip, idam cezasının kaldırılması yolunda çalışma yapabilirler” diye yanıtladı.
       Bahçeli, MHP’nin bu tavrının hükümet krizine yol açıp açmayacağının sorulması üzerine de “Bunun hükümetle ne alakası var? Bu, TBMM’nin görevidir” dedi.
       Bahçeli, daha sonra Pınarbaşı ilçesinde düzenlenen 5. Vuslat Günleri’ne katıldı. Devlet Bahçeli, burada yaptığı ikinci konuşmada ise, kappatılan Refah Partisi’nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın mahkum olduğu Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesine değindi. Devlet Bahçeli, hiçbir gerekçenin, demokrasiyle etnik ve mezhep ayırımcılığını bağdaştıramayacağını belirterek, “312. maddenin ortadan kaldırılmasını savunmanın hiçbir haklı ve mantıklı izahı yapılamaz” dedi.
       
TÜRKEŞ’İN HAKKI
       Bahçeli, 5. Vuslat Günleri’nde, eski MHP lideri Alparslan Türkeş’in bütün milliyetçiler üzerinde hakkı ve emeği olduğunu, bu hakkı asla ödeyemeceklerini kaydetti. MHP’nin siyasi hedefinin, “Yelpazenin şu veya bu kanadında yer alarak, toplumun belli kesimlerine hitap etmek olmadığını” ifade eden Bahçeli, “MHP’nin hedefi, Türk milletini bütün mensuplarıyla ve kesimleriyle kucaklayarak, sözcülüğünü yapmaktır. Türkiye’yi kamplara ayıracak, girişimlerde bulunanlara karşı uzlaşmanın, hoşgörünün ve birlikte yaşama şuurunun temsilcisi olmaktır” dedi.
       
TEMEL DEĞERLER
       Bahçeli, her vatandaşın onur ve gurur duyacağı demokratik hukuk devletini inşa etmenin siyasetçilerin en büyük görevlerinden biri olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
       “Bazı çevrelerin anlamadığı ya da anlamak istemediği budur. Hiç kimse millet ve devlet olarak varoluşumuzu, anlamlandıran ve garanti eden temel değer ve hassasiyetlerimiz üzerinde kumar oynamayaz. Bütün bunlar, birbirinin alternatifi ya da antitezi değil, bilakis tamamlayıcısıdır. Dünya ve Türkiye tarihinin doğru bir şekilde okunması, bu gerçeğin kavranması için yeterlidir. “
312. MADDE
       Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesiyle ilgili tartışmalara da değinen Bahçeli, konuyu ifade özgürlüğüne karşı olup olmamak, demokrasiye taraftar olup olmamak ikilimenin içine hapsetmeye kimsenin hakkı olmadığını söyledi. Bahçeli, hiçbir gerekçenin, demokrasiyle etnik ve mezhep ayrımcılığını bağdaştıramayacağını ifade ederek, şöyle devam etti:
       “312. maddenin ortadan kaldırılmasını savunmanın hiçbir haklı ve mantıklı izahı yapılamaz. Bizim açımızdan uygulamada ortaya çıkan, tartışmaların ve yorum farklılıklarının giderilmesi hem cumhuriyetimizin hem de demokrasimizin geleceği bakımından yararlı ve tutarlı bir yaklaşım biçimi olacaktır. Bütün bunlar düşünülüp yapılırken, hukuk sistemimizin etnik ve mezhep ayrımcılığı ve çatışmasına cevaz veren bir özelliğe kavuşturmanın ileride telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açacağı unutulmamalıdır. “
       
MAKUL ÇÖZÜM YOLU
       Bu konuda, madalyonunun bir diğer yüzünün ise demokratik gelişme ve insani duyarlılıklar bakımından sıkıntı kaynağı olduğunu bildiren Bahçeli, “Uzun yıllardır, siyaset düyasında yer almış ve Başbakanlık yapmış bir siyasi şahsiyetin karşı karşıya olduğu durum, hukuki açıdan olmasa bile, vicdani açıdan üzücüdür. Sözün kısası, demokratik cumhuriyetimizin bünyesine ayrımcılık virüsü sokmadan makul bir çözüm yolunun bulunması en sağlıklı yol olacaktır” diye konuştu.
       
Anket 2000: İdam kaldırılsın mı?

       
“50 APO ÇIKAR”
       Bu arada MHP’li Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, bölücülük ve vatana ihanet gibi suçlarda idam cezasının kaldırılmasının doğru olmayacağını söyledi. Terörle mücadelenin Türkiye’ye 35 bin insana ve 117 milyar dolara mal olduğunu ifade eden Öksüz, “Eğer biz bunu asmazsak, 50 tane daha Apo çıkar” dedi. Türk Ceza Yasası’na göre belirlenen suçların bazılarında ceza indirimine gidilebileceğini ifade eden Öksüz, ‘’Aksi taktirde bu, Apo’yu kurtarma girişimi olur. Millet de kendisine gidildiğinde bunların defterini dürer’’ diye konuştu.
       Bakan Öksüz, af talebiyle bazı cezaevlerinde gündeme gelen eylemlerle ilgili olarak da ‘’Suçlular gösteri yapınca kanunun verdiği cezadan kurtulur diye bir kanun mu var?’’ dedi.
       Başbakan Bülent Ecevit, hafta başında yaptığı açıklamada, idam cezasının kaldırılması çağrısını yinelemişti. Ecevit, MHP dışında, diğer partilerin idam cezasının kaldırılması konusunda olumlu bir havaya girdiğini, MHP’nin de bu konuda sorun çıkaracağını sanmadığını söylemişti.
       
 
       
    MSNBC News 67 idam dosyası komisyonda
MSNBC News Keçeciler: TCK'nın tümü değişsin
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları