Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 12:02 TS 28 Eyl., 2000
Deniz Baykal da adaylığını açıkladı.
Deniz Baykal
CHP’de sonsuz liderlik yarışı
CHP’de yeni genel başkanın seçileceği 30 Eylül’deki olağanüstü kurultay öncesi, kulisler iyice hareketlendi. Hurşit Güneş’in çekilmesiyle genel başkan adayı sayısı, dörde indi.
İstanbul
NTV-MSNBC
    26 Eylül—  CHP, çok genel başkan adaylı bir kurultaya hazırlanıyor. CHP’nin 30 Eylül’de yapılacak 11’inci olağanüstü kurultayı öncesi, önce Altan Öymen, Hasan Fehmi Güneş ve Hurşit Güneş, sonra da birer gün ara ile İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen ve eski Genel Başkan Deniz Baykal, genel başkanlığa aday olduklarını açıkladılar. Ancak, Hurşit Güneş, bugün adaylıktan çekildiğini duyurdu.  

   
 
       
    MSNBC News Öymen: Parti içi çekişme sona ersin
MSNBC News Güneş, kurultay bildirgesini açıkladı
MSNBC News Güneş: CHP'yi biz ileri götürürüz
MSNBC News Sirmen: Genel başkanlığa adayım
MSNBC News CHP'de kurultaylar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       Hurşit Güneş, daha önce çeşitli platformlarda genel başkanlık için aday olacağını belirtmiş ve adaylık konusundaki resmi açıklamayı da parti genel merkezinde basın toplantısı ile resmileştireceğini bildirmişti.
       Hurşit Güneş, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında bu kurultayın ne bir değişimi, ne de bir siyasal hareketi ateşleyebileceğini ifade ederek, “aksine kurultay, dün Sayın Baykal’ın açıklamalarından sonra, Sayın Öymen ile Sayın Baykal arasındaki bir iç hesaplaşmaya dönüşmüştür” dedi.
       
İÇ HESAPLAŞMA
       Partinin mevcut kadrolarının, bu iç hesaplaşmada taraf olduklarını ve bunun kulis çalışması ve mücadelesi içine girdiklerini belirten Güneş şunları söyledi:
       “Bu kavganın içinde olmak, ya da bir tarafı temsil etmek, ne CHP’ye katkıda bulunmak, ne de ilkeli siyasetle bağdaşmaktır. CHP’yi bugün bu hale getiren tüm siyasal kadrolar, bu iç kavganın içinde yeralmışlardır. CHP’de eksiklik sadece genel başkan değişimi değildir. Bu kurultaydan çıkacak tablonun partimiz içindeki yapısal sorunları çözme adına hiçbir yenilik getiremeyeceği daha şimdiden gözükmektedir.”
       Güneş, açıklamasının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “Bu açıklamalarınızdan aday olup olmayacağınız net anlaşılmıyor. Aday mısınız?” sorusunu Güneş, “Hayır aday değilim. Bırakacağız hesaplaşsınlar. Kim yüzde 8.5, kim yüzde 10.7, kim yüzde 20 aldı onun hesabını görsünler. Böyle bir kurultayda yarış yapılmaz. Umut vaat eden kurultaylarda yarışılır” diye yanıtladı.
       “CHP KADROLARI YORGUN”
       Bir soru üzerine, Güneş, CHP’deki genç hareketin, il ve ilçe kongrelerinde tabandan gelen değişim arzusunu gerçekleştireceğini ifade ederek, “CHP’deki siyasi kadrolar yorgundur, başarısızdır ve mutlaka değiştirilmelidir. Bizim başlattığımız budur. Kurultayda hiçbir gruba destek vermeyeceğiz, hiçbir grupla ittifak yapmayacağız, bağımsız kalacağız. Zaten biz hizip değiliz, askerlerimiz yok” diye konuştu.
       Güneş, basın toplantısını, Deniz Baykal’ın adaylık için resmi açıklamasını bekledikleri için bugüne bıraktıklarını ifade ederek, “Çünkü bunun bir iç hesaplaşma olduğu ortaya çıkmıştır. Sayın Baykal aday olmasaydı, belki durum farklı olurdu” dedi.
       
DENİZ BAYKAL YENİDEN SAHNEDE
       Deniz Baykal, ise dün CHP İstanbul il başkanlığında yaptığı basın toplantısında, genel başkanlığa aday olduğunu açıkladı. 1999’daki seçim yenilgisinin sorumluluğunu üstlenerek genel başkanlıktan istifa ettiğini anımsatan Baykal, siyaseti yılgın ve suskun olmakla suçladı. Baykal, halkın tansiyonun yüksek olduğunu, ancak siyasetin nabzının atmadığını söyledi. Eleştirilerini Meclis’teki tüm partilere yönelten Baykal, “sadece muhalefet boşluğu yok, bir iktidar boşluğu da var” dedi.
       Baykal, “ben kendi kararımla istifa ettim. Birbuçuk yıldır siyaset yapmıyorum. Parti yönetiminde değilim. Şimdi demokratik bir hakkı kullanarak, 15 gün önce açıklanan kurultayımızda Sayın Genel Başkanın çağrısına uyarak (Ben de adayım) diye çıkıyorum” dedi.
       
DEĞİŞTİĞİNİ ÖNE SÜRDÜ
       Değiştiğini iddia eden Baykal, kağıttan okuduğu konuşmasının sonunda özeleştiri yaptığını söyledi. Baykal, “artık bundan sonra seçim istemek yok, seçime katılmak var. Hükümet düşürmek yok, hükümete katılmak var. Asık suratla durmak yok, güleryüzle durmak var. Bu da bir özeleştiridir” dedi.
       “Parti içi çekişmeleri son erdirmeliyiz” diyen Baykal, Altan Öymen’in iyi niyetle çalıştığını söylese de yine genel başkanı eleştirdi.
       
TÜRKİYE’Yİ 2 KEZ ERKEN SEÇİME ZORLADI
       Bir gazetecinin, “CHP Genel Başkanı Altan Öymen bir yanlış yaptığı için mi, istifa etmiş bir genel başkan olarak adaylığınızı açıkladınız?” şeklindeki sorusu üzerine Baykal, Öymen’in partinin başarısı için çalıştığını, bunda bir tereddütünün olmadığını ifade etti. Baykal, “bir kişiye karşı olma anlayışıyla değil. Bizi aday olmaya Öymen çağırmıştır” cevabını verdi.
       1995 yılında hükümet ortağı CHP’nin lideri Baykal’ın, “Menzir krizi” nedeniyle DYP Başbakan Tansu Çiller ile girdiği tartışmadan “erken seçim” kararı çıkmıştı. Yapılan seçimden, Refah Partisi güçlenerek çıkmış, CHP ise yüzde 10 barajını ancak aşabilmişti. Baykal’ın geçen yıl yaptığı ikinci seçim zormamasından ise bu kez MHP ikinci parti olarak çıkarken, CHP, siyasi tarihinde ilk kez, Meclis dışı kalmıştı. 18 Nisan 1999 seçimi yenilgisi sonrası Baykal, koltuğunu bırakmak zorunda kalırken, yerine Altan Öymen genel başkan oldu.
       
ALTAN ÖYMEN MEMNUN
       CHP Genel Başkanı Altan Öymen, Baykal’ın Olağanüstü Kurultay’da genel başkanlığa adaylığını açıklamasından memnuniyet duyduğunu söyledi. Öymen, “Sayın Baykal’ın özeleştirisinden bizim tutumumuzu onayladığı sonucunu da çıkarıyorum” dedi. Öymen, Deniz Baykal’ın adaylığını açıklamasından sonra A.A muhabirinin sorularını yanıtladı. Baykal’ın adaylığını “Memnun oldum” diye değerlendiren Öymen, şöyle devam etti:
       “Ben, zaten bu kurultay zorunlu hale gelince, genel başkanlığa adaylıklarını koymayı düşünen arkadaşların bu yarışa katılmalarını istedim. Çünkü, parti içi adaylık tartışmalarının bir an önce bitirilip, içe dönük mücadele yerine, dışa dönük mücadeleye yoğunluk vermemizde büyük fayda vardır.”
       Baykal’ın “Genel başkanın çağrısı üzerine aday oldum” sözlerinin hatırlatılması üzerine de Öymen, “Belirttiğim gibi, benim de tercihim buydu. Yani, bütün adaylarımız bu kurultayda yarışmalıdır ve artık parti içi tartışmalar sona ermelidir. Kurultay sonucunda, artık herkes aynı saflarda dışa dönük mücadelesini sürdürmelidir” diye konuştu.
       Öymen, Baykal’ın “Artık hükümet düşürmek yok, hükümet kurmak var. Seçim istemek yok, seçime katılmak var. Asık suratla durmak yok, güler yüzle durmak var” şeklindeki özeleştirisini de, “Tabii, herkesin özeleştiri yapmasında büyük fayda vardır. Bu özeleştiriden ben aynı zamanda sayın Baykal’ın bizim tutumumuzu onayladığı sonucunu da çıkarıyorum” sözleriyle değerlendirdi.
       
BAYKAL’A SOL KANATTAN UYARI
       Bu arada “sol kanat”ın genel başkan adayı Hasan Fehmi Güneş, “sayın Baykal’ın aday olmasını gerektirecek toplumsal koşullar, henüz oluşmadı” dedi.
       Deniz Baykal’ın 18 Nisan seçimlerinden sonra genel başkanlıktan ayrılmasını doğru bir hareket olarak nitelendiren Güneş, bireysel kaygılarla ve bireysel hesaplarla aday olunamayacağını kaydetti. Hasan Fehmi Güneş, “bence Sayın Baykal’ın aday olmasını gerektirecek toplumsal ve sosyolojik koşullar henüz oluşmadı. Bu koşullarda Sayın Baykal’ın aday olması, önce kendisini incitebilir. Ben onu da korumak istiyorum.”
       
GÜNEŞ’İN KARADENİZ TURU
       Hasan Fehmi Güneş, kongrenin sorun giderici ve ön açıcı olması gerektiğini söyledi. Kurultay öncesinde, Ercan Karakaş ile birlikte Karadeniz’e destek turuna çıkan Hasan Fehmi Güneş, Giresun’da partililerle biraraya geldi. Giresun Belediye Başkanı Mehmet Işık’ın da hazır bulunduğu topluluğa hitap eden Güneş, kurultayın CHP’ye yakışır olmasını istedi. Kurultayın sorun giderici, ön açıcı olması gerektiğine işaret eden Güneş, “CHP heyecan ve umut partisi olmalı. Yeni yapılanmaya gidilmeli. Seçim hazırlıkları yapılmalı. Tüzük ve program hazırlığı yapılmalı” dedi.
       Toplumsal yapımının, CHP’nin iktidar olmasına elverişli olduğunu, memur, işçi kesiminin bunaldığını da dile getiren Güneş, “CHP en örgütlü parti. Biz 80 yıllık geçmişin ve geleceğin partisiyiz. Enerjimiz 6 okta yeralıyor. Biz iktidar adayıyız. Geriye partiyi yönetmek kalıyor. Bu kurultay onu yapmalı. CHP’nin önemli kararler verecek mayası var” dedi.
       Güneş, kendisinin mevcut unsurlara güvenerek aday olduğunu söyledi. Hasan Fehmi Güneş, “bana yetki verirseniz partiyi siz yöneticeksiniz. Ben sizin sözcünüz olacağım. Aslında bu modern yönetim” diye konuştu.
       
SİRMEN’İN ADAYLIĞI
       Deniz Baykal’dan bir gün önce de İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen, genel başkan adayı olduğunu açıkladı.
       Sirmen, CHP’li belediye başkanlarının dün Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlediği toplantıya İzmit’ten gelenlerin sevgi gösterileri arasında girdi. Zonguldak’tan bir grup maden işçisinin de Ankara’ya gelerek Sirmen lehinde tezahürat yapmaları dikkat çekti. Çok az sayıda belediye başkanının katıldığı toplantıda söz alan Sefa Sirmen, 22 Mayıs kurultayından bu yana parti yöneticilerinin yeniden yapılanma çalışmalarını başlattığını anımsatarak, bu süreçte CHP’nin toplumun sorunlarını gündemine alamadığını söyledi.
       Parti içi sorunları tartışmaktan CHP’nin toplumun önüne hedefler koyamadığını, umut veremediğini belirten Sirmen, “insanlar yeni bir arayış, yeni bir anlayış beklemektedir. Bunu gerçekleştirecek olan da CHP’dir” dedi. Sirmen, 30 Eylül’deki kurultayda sağduyulu delegelerin Türkiye’nin önünü açacak, Türkiye’nin umudu olacak kadroları çıkaracağına inandığını ifade etti.
       
CHP’Yİ İKTİDARA TAŞIMAK
       Sirmen, bir süre önce, CHP’nin etkili isimlerinden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan’la görüştüğünü ve Doğan’dan bu kurultayda “aday olmayacağım” yanıtını aldığını kaydederek şöyle dedi:
       “Bunun üzerine düşünmeye başladım. Ben Sefa Sirmen olarak aday olymadığım sürece bu kurultayda içime sindirecek, CHP’yi iktidara taşıyacak bir yapıyı göremediğim için oy veremeyeceğini düşündüm. Ancak sadece seyirci kalmak mümkün değil. Çözümü de, alternatifi de ortaya koymak gerekir. Yapılan anketlerde yeni bir isim arayışı olduğu ortaya çıkıyor. Bütün bunları değerlendirdiğimde Türkiye’nin özlemi olabilecek, Türkiye’ye güven verebilecek bir CHP’yi yaratmak için bugünden itibaren resmen Genel Başkan adayı olmaya karar verdim.”
       İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen Sirmen, geçen hafta NTVMSNBC’ye verdiği demeçte, Ankara’da CHP’li belediye başkanları ile yapacağı toplantıdan sonra adaylığını açıklayacağını söylemişti.
       
GÜNAY: ADAY DEĞİLİM
       İsmi adaylar arasında geçen Parti Meclisi üyesi, eski Genel Sekreter Ertuğrul Günay ise genel başkanlık yarışına girmeyeceğini açıkladı.
       CHP’nin sorununun, “genel başkan seçmek olmadığını” belirten Günay, “o nedenle bu anlamsız kurultayın dışında kalmak kararındayım” dedi. Olağanüstü kurultaya gidilmesini de eleştiren Günay, “CHP’nin yeni politikalara, yeni iddialara, yeni insanlara ve yeni söylem ve eylem coşkusuna ihtiyacı vardır. Bu gereksinim, kısacık zaman aralıklarına ve daracık salonlara sıkıştırılan oldu bitti kurultaylarla karşılanamaz” diye konuştu.
       Ertuğrul Günay, Deniz Baykal ile Altan Öymen’in aday olmamaları yönündeki önerisini de yineledi.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları