Home page
Haber Menüsü


 
Fortis, Dışbank’ı satın alıyor
Hollanda-Belçikalı bankacılık grubu Fortis, Dışbank’ın yüzde 89.3’ünü satın almak üzere Doğan Grubu ile anlaştı. Fortis, hisseler için 880 milyon Euro ödeyecek.
Amsterdam/İstanbul
CNBC-E
 
    12 Nisan 2005—  Hollanda-Belçikalı bankacılık grubu Fortis, Doğan Grubu iştiraki Dışbank’ın yüzde 89,3’ünü satın almak üzere anlaştı. Fortis’ten yapılan açıklamada söz konusu hisselerin 880 milyon Euro bedelle satın alınacağı kaydedildi. Fortis, Dışbank’ın kalan halka açık yüzde 10 dolayındaki hissesi için de çağrıda bulunacağını bildirdi. Söz konusu çağrının 105 milyon Euro tutarında olacağı hesaplandı. Dışbank’ın toplam işlem değerinin fiyat ayarlamalarından önce yaklaşık 985 milyon Euro olması bekleniyor.  

   
 
       
   
MSNBC News Banka birleşmesinde rekabete dikkat
MSNBC News Yabancılar 1.4 milyar $'lık hisse aldı
MSNBC News Körfez sermayesi Türkiye'yi izliyor
MSNBC News Yabancıların bakışı iyimser
MSNBC News Türkiye yabancı şirketlerin gözdesi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Doğan Holding ve Dışbank da İMKB’ye gönderdikleri ortak açıklamada, Fortis ile varılan anlaşmaya göre Dışbank’ın portföyünde bulunan Ray Sigorta hisselerinin Doğan Holding’e satılacağını belirttiler. 880 milyon Euro’luk teklife göre, Dışbank’ın tamamının piyasa değeri 1 milyar 280 milyon dolara, hisse başına fiyat da 4,71 YTL düzeyine karşılık geliyor. Satınalma sonrasında Fortis, 173 şube ve bir milyondan fazla müşteriyle Türkiye’deki en büyük yabancı banka konumuna yükselecek.
       
DIŞBANK FORTİS OLARAK DEVAM EDECEK
       Açıklama öncesinde hisse senetleri işlem sırasına kapatılan Dışbank, yüzde 10.1 değer artışıyla günü 4.36 YTL düzeyinden tamamlarken; İMKB’de hisse senetleri yüzde 1.15 düşüşle 25 bin 77 puana indi.
       Satın almayla ilgili işlemlerin tamamlanmasının ardından Dışbank’ın Fortis adında faaliyetine devam edeceği bildirildi. Fortis Mali Direktörü Gilbert Miller, yaptığı açıklamada, satın alma işleminin Haziran ayı sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Mitter, bu işlemin Fortis’in mali göstergelerini değiştirmeyeceğini belirtti.
       
Büyümenin ilk adımı
       Fortis CEO’su Jean-Paul Votron satın almanın grubun büyüme stratejisinin başlangıcı niteliğinde olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
       “Bu alım işlemi, tamamen, Benelüks bölgesi dışındaki faaliyetlerimizi geliştirme stratejilerimizle uyum göstermektedir. Fortis bu fırsatı kullanarak, 70 milyonu aşkın genç ve dinamik nüfusu ile büyük ve hızla büyüyen, güçlü bir girişimcilik geleneğine sahip ve sayısız KOBİ’nin ekonomiye derin şekilde bağlandığı bir piyasaya stratejik bir yatırım yapmıştır.”
       Votron, “Dışbank’ın ağının ve piyasa bilgisinin, Fortis’in gücü ve ek hizmetler, çok kanallı dağıtım ve risk yönetimi alanlarındaki tecrübesi ile birleşmesi, Dışbank’ın karlı organik bir büyüme ulaşmasına ve Türkiye’nin lider bankalarından biri olma amacını gerçekleştirmesine yardımcı olacaktır” dedi.
       Dışbank CEO’su Tayfun Bayazıt da, “Bu alım işlemi yalnızca Dışbank’ın başarısını teyit etmekle kalmıyor, aynı zamanda uluslararası finans toplumunun gözünde Türk ekonomisinin olumlu görünümünü de gösteriyor. Fortis’in deneyimleri ve uluslararası ağı ile rekabet gücümüzü, ürün çeşitlerimizi ve hizmet kalitemizi güçlendirme olanağı bulacağımızdan eminim” diye konuştu.
       
FT: FORTIS AB ÜYELİĞİNE OYNUYOR
       İngiliz Financial Times gazetesi ise, Dışbank’ın çoğunluk hissesini satın almak üzere anlaşmaya varan Fortis’in, Türkiye’nin AB üyesi olacağına oynadığını yazdı. Haberde şirketin bu beklentiyle esas faaliyet alanı olan Benelüks ülkeleri ve Avrupa Birliği sınırları dışına çıktığını belirtti.
       Benelüks ülkeleri dışından elde ettiği karı iki katına çıkarmayı hedefleyen Fortis’in Dışbank’ı satın alarak bu yoldaki ilk büyük adımını attığı ifade edildi. Fortis’in satın alma faaliyetlerine 4.5 milyar Euro ayırdığını hatırlatan gazete, şirketin Hollanda’da bir banka almak istediğini kaydetti.
       
FITCH POZİTİF İZLEMEYE ALDI
       Derecelendirme kuruluşu Fitch, Dışbank’ın ‘B+’ olan uzun vadeli yabancı ve yerel para birimi cinsi notları ile ‘A- (A eksi)’ olan uzun vadeli ulusal notunu pozitif izlemeye aldı. Dışbank’ı olası satın alma işleminin Fortis’in notlarının değişmesine neden olacak yeterli araç olmadığını belirten Fitch, Dışbank’ın pozitif izlemedeki notlarının, 2005’in ilk yarısının sonuna doğru sonuçlanması beklenen işlemin başarılı olması halinde sonuçlanacağını kaydetti.
       Diğer yandan, önde gelen diğer kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s Fortis’in notlarını teyit ederken, Standard and Poor’s da Fortis’in notlarının değişmediğini açıkladı.
       
  Avrupa’nın en büyüklerinden
Bankacılık ve sigortacılık alanlarında faaliyet gösteren bir finansal hizmetler grubu olan Fortis, Avrupa'nın en büyük 20 finans kurulusu arasında yer alıyor. Fortis, 31 Mart 2005 tarihi itibariyle, 571 milyar Euro'luk aktif büyüklüğüne, 28.6 milyar Euro'luk piyasa değerine ve 52 bin çalışana sahip bulunuyor.
Hisseleri Amsterdam, Brüksel ve Lüksemburg Borsalarında işlem gören, ayrıca ABD’de ADR programına dahil olan Fortis, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Fransa, Almanya, İngiltere, Norveç, Yunanistan, Portekiz, Polonya, İspanya, İsviçre, İtalya gibi pek çok Avrupa ülkesinin yanı sıra, ABD, Çin, Meksika, Hong Kong, Japonya ve Brezilya gibi dünyanın farklı ve büyük ekonomilerinde hizmet veriyor.
Özellikle Benelüks ülkelerinde (Belçika, Hollanda, Lüksemburg) lider bir konuma sahip olan Fortis, yüksek finansal hizmet kalitesi ve uzmanlığı temelinde güçlü büyüme platformları oluşturmak yönünde bir strateji izliyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları