Home page
Haber Menüsü


Koç, Çukurova ile YKB için anlaştı
Koç Holding iştiraklerinden Koç Finansal Hizmetler, Çukurova Holding’e ait Yapı ve Kredi Bankası hisselerinin alımı için görüşmelerde bulunmak üzere anlaştı.
İstanbul
CNBC-E
17 Ocak 2005— Koç Grubu ile Çukurova Holding, Yapı ve Kredi Bankası hisselerinin satışı konusunda protokol imzaladı. Koç Holding’den Borsa’ya gönderilen açıklamada, Koç Finansal Hizmetler ile Çukurova Holding arasında 16 Ocak’ta, Çukurova Şirketler Grubu’nun Yapı Kredi’de sahip olduğu hisselerin satın alınmasına ilişkin özel görüşmeler yapılması konusunda bir protokol imzalandığı belirtildi. Görüşmelere ilişkin gelişmelerin, kesinleşen her aşamada kamuoyuna ayrıca duyurulacağı açıklandı. İstanbul Borsası’nda ilk seansta hisse senetleri yüzde 1.16 değer kazanırken, Yapı Kredi Bankası hisseleri günün ilk seansını yüzde 4,61 primle 4.54 YTL’den kapattı.

   
 
       
   
MSNBC News Bilgin: Çukurova buz üstünde yürüyor
MSNBC News Bankacılıkta yasa taslağı idealden uzak
MSNBC News Bankacılık Yasası Taslağı Başbakanlık'ta
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çukurova Holding’den yapılan açıklamada ise basında tarafların anlaştığı, 1.8 milyar dolar üzerinden pazarlık yapıldığı ve yüzde 45 oranındaki hisseler için yaklaşık 900 milyon dolar civarında bir bedelle anlaşıldığı yönündeki haberlerin gerçeğe aykırı olduğu kaydedildi.
       Bu arada diğer Çukurova Grubu şirketlerinden Yapı Kredi Finansal Kiralama yüzde 10.49, Yapı Kredi Yatırım Ortaklığı yüzde 11.01, Turkcell yüzde 3.92, Yapı Kredi Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yüzde 3.05 ve Yapı Kredi Sigorta yüzde 2.86 değer kazandı. Koç Holding hisseleri de seansı yüzde 1.16 artışla tamamladı.
       
‘SÜRECE MÜDAHALEMİZ YOK’
       CNBC-e’ye konuşan Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çekinmez, bankanın alım satımıyla ilgili sürece müdahale etmediklerini söyledi. Çekinmez, “Bizim burdaki görevimiz, potansiyel alıcılara gerekli hukuki ve mali bilgileri sağlamaktır. Bunun dışında taraf değiliz” diye konuştu.
       Satış sürecinin bir an önce sonuçlandırılmasını istediklerini kaydeden Çekinmez, Çukurova Grubu’nun yüzde 13’lük Turkcell hissesi ile ilgili opsiyonunun da 31 Ocak’ta dolduğunu hatırlattı.
       
ŞENER DÜN AÇIKLAMIŞTI
       Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de dün yaptığı açıklamada; hisselerinin satışı konusunda görüşmelerin bir süredir devam ettiğini belirtmiş; “Bir ön el sıkma gerçekleşmişe benziyor” ifadesini kullanmıştı. Şener dün düzenlediği basın toplantısında, Çukurova Grubu’nun Yapı Kredi hissesinin, Koç Grubu’nun İtalyan Unicredito ile yarı yarıya ortaklığı olan Koç Finansal Hizmetler’e satışı konusunda anlaşmaya varıldığı yönünde basında yer alan haberler için, “Konuyla ilgili olarak basına intikal eden haberler, herhalde bir ön mutabakat olduğunu gösteriyor. Ön el sıkışma gerçekleşmişe benziyor” dedi.
       Pamukbank’ın TMSF’ye devrinin ardından Çukurova Grubu’nun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve TMSF ile imzaladığı 31 Ocak 2003 tarihli ana sözleşmeye göre, grubun diğer bankası olan YKB’deki doğrudan veya dolaylı toplam payını, banka sermayesindeki sahiplik oranını yüzde 10’unun altına düşürecek şekilde iki yıl içinde üçüncü şahıslara satması gerekiyordu. Bu süre 31 Ocak 2005 tarihinde doluyor ve satışta JP Morgan danışmanlık yapıyor.
       Ana sözleşmeye göre Çukurova’ya açtığı kredilerden dolayı Grup’tan toplam 2 milyar dolarlık alacağını 9 yılda tahsil etmesi beklenen Yapı Kredi Bankası’nın piyasa değeri bugünkü hisse değeriyle 3.4 milyar YTL (2.5 milyar dolar) civarında bulunuyor.
       Yapı Kredi ayrıca, Çukurova Grubu’na açtığı kredilerden dolayı teminat olarak alınan yüzde 16.5 oranında Turkcell hissesini daha elinde bulunduruyor. Turkcell’in yabancı ortağı TeliaSonera, Türkiye’nin en büyük GSM operatörü olan Turkcell’deki yüzde 37.1 oranındaki hissesini artırarak, kendisini Turkcell’in hakim ortağı yapacak hisse alma niyetini daha önce açıklamıştı.
       
YKB’NİN İŞTİRAKLERİ DE SATIŞTA
       Mali olmayan iştiraklerini elinden çıkarmak isteyen Yapı Kredi Bankası hafta sonu gazetelere verdiği ilanlarda, yüzde 90.64’lük Digiturk ve yüzde 96.67’lik Superonline hisselerinin de satışa çıkarıldığını duyurdu.
       Söz konusu Digiturk hisseleri, Yapı Kredi’nin yüzde 25.21, yine bir Çukurova iştiraki olan Hollanda merkezli Fintur Technologies BV’nin yüzde 65.43; Superonline hisseleri ise Yapı Kredi’nin yüzde 36.08 ve Fintur Technologies’in yüzde 60.59 oranlarındaki paylarından oluşuyor.
       İlanlarda, Digiturk’ün 2004 cirosunun 250 milyon dolar, Superonline’ın da 40 milyon dolar civarında beklendiği belirtildi. Bu hisselerle ilgilenenlerin 26 Ocak’a kadar tekliflerini sunmaları gerekiyor. Analistlere göre, Turkcell hisseleri YKB’nin mali olmayan iştiraklerinin yüzde 80’ini oluşturuyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları