Home page
Haber Menüsü


BDDK Başkanı Tevfik Bilgin
Bilgin: Çukurova buz üstünde yürüyor
BDDK Başkanı Bilgin, Çukurova Grubu’nun Yapı Kredi Bankası’nın satışıyla ilgili görüşmelerde son 17 güne geldiğini belirtirken, “Grup ince buz tabakasında yürüyor” dedi.
Ankara
NTV-MSNBC
    13 Ocak 2005—  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Tevfik Bilgin, Çukurova Grubu’nun Yapı Kredi Bankası’ndaki Turkcell hisselerini alması ve Yapı Kredi Bankası hisselerini tek başına satması için son 17 gün olduğunu hatırlatarak, “Çukurova Grubu ince buz tabakası üzerinde yürüyor. Buz kırılarsa suya gömülecek olan gruptur. Biz başarmasını istiyoruz” dedi. Bilgin, kredi kartına uzun vadeli taksidin engellenmesi gerektiğini söyledi. BDDK Başkanı Bilgin, kredi kartlarında takipteki alacakların oranının ise binde 5 olduğunu belirtirken, kredi kartlarında hacmin yüzde 88 artarak 13 katrilyon liraya çıktığını vurguladı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ekonomi Muhabirleri Derneği’nde sohbet toplantısı düzenleyen Bilgin, bankacılık sisteminin 2004 itibarıyla reel olarak yüzde 7.9 büyüdüğünü vurguladı. Bilgin, bankaların 38 milyar dolar düzeyinde net pozisyon açığının bulunduğunu kaydederken, Çukurova Grubu’yla görüşmelerin iyi niyetli sürdüğünü dile getirdi. Bilgin, Yapı Kredi Bankası’nın sahiplik sorununun ortadan kaldırılmasını istediklerini anlattı.
       
  Koç: Yapı Kredi'yle ilgileniyoruz
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Çukurova Grubu'ndaki Yapı Kredi Bankası hisseleriyle ilgili olduklarını söyledi. CNBC-e'ye konuşan Koç, İtalyan Unicredito ile birlikte bir banka satın almak istediklerini belirterek, "Koç Finansal'ı bankacılıkta birinci lige çıkarmak istiyoruz" diye konuştu. Kamu bankalarıyla ilgilenmediklerini kaydeden Mustafa Koç, Yapı Kredi'nin kendileri için en uygun banka olduğunu ifade etti.

       
KARTA UZUN VADELİ TAKSİT DURMALI
       Kredi kartına uzun vadeli taksidin engellenmesi gerektiğini belirten BDDK Başkanı Bilgin; bunun da serbest piyasaya aykırı olmadığını belirtti. Bilgin, “Bankaların kredi kartlarına 24-30 ay nasıl vade yaptıklarını sistemin içinde biri olarak anlayamıyorum” diye konuştu. Bankaların 38 milyon dolar düzeyinde net pozisyon açığının bulunduğunu da kaydeden BDDK Başkanı Bilgin, bankacılık sisteminin 2004 itibarıyla reel olarak yüzde 7.9 büyüdüğünü belirtti.
       “2008 sonunda sistemin büyüklüğünün 350 milyar dolar düzeyinde olacağını düşünüyoruz” diye konuşan Bilgin, sistemde yabancı bankaların payını 2-3 yıl içinde yüzde 30’lar seviyesine geleceğini düşündüklerini dile getirdi.
       Bankaların finans sektörü içindeki paylarının yüzde 92.4 seviyesinde olduğunu ifade eden Bilgin, bu oranın gelişmiş ülkelere göre oldukça yüksek olduğunu, önümüzdeki dönemde biraz düşse de ağırlığın devam edeceğini beklediklerini ifade etti. Bankacılık sektöründe personel sayısı açısından 80’li yıllara dönüldüğünü kaydeden Bilgin, 24 yılda toplam aktiflerin 10 katın üzerinde, kredilerin ise 7 kat arttığını söyledi. Bilgin, bu dönemde mevduatın ise 9 milyar dolarlardan 148 milyar dolara çıktığını anlattı.
        Sektörün GSMH içindeki payının yüzde 31’lerden yüzde 72’ye ulaştığını da kaydeden Bilgin, bankacılık sektörünün GSMH içindeki en önemli sektör konumunda bulunduğunu vurguladı.
       
DIŞSAL ŞOKLAR RİSK YARATIYOR
       Sistemi tehdit eden en büyük etmenlerin kamu borç stoku ve dışsal şoklar olduğunu anlatan BDDK Başkanı Bilgin, önümüzdeki dönemde bankaların gerçek anlamda büyüyeceklerini düşündüğünü dile getirdi.
       “2008 sonunda sistemin büyüklüğünü 350 milyar dolar düzeyinde olacağını düşünüyoruz” diye konuşan Bilgin, sistemde yabancı bankaların payını üç yıl içinde yüzde 30’lar seviyesine geleceğini düşündüklerini dile getirdi.
       
’BANKALARIMIZ ZAYIF KALDI’
        Bilgin, özellikle 1990’lı yıllarda gerek içsel gerekse dışsal şoklarla bankacılık sektöründe krizler yaşandığını, bu dönemde kamununen büyük ve tek alıcı konumunda bulunması nedeniyle bankaların kamu kağıtlarına yöneldiğini, bunun da bankaların gerçek anlamda gelişmesini engellediğini kaydetti.
        “Bir anlamda bankalarımız güdük kalmıştır. Gerekli derinliği bulamamıştır” diyen BDDK Başkanı, sektörün GSMH içindeki payının yüzde 70’ler seviyesinde olduğunu hatırlattı ve bunun gelişmiş ülkelerde birkaç katına çıktığını söyledi.
        Ancak önümüzdeki dönemde siyasi ve politik istikrarla birlikte bunun büyüyeceğini anlatan Bilgin, bunun bankacılık sisteminin potansiyelinin yüksek olduğunun haberini verdiğini kaydetti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları