|
|
|
İç pazarda ilk 5 aydaki büyük artışın ardından ÖTV artışları nedeniyle hız kesen talebin, yılda 600 bin araç seviyesine indiğine değinen Durak, İç pazarda, 2005 yılında 2004e göre otomobilde yüzde 15-20, ticari araçlarda yüzde 10 kadar daralma bekliyoruz dedi.
Turgay Durak, Türkiyede üretim ve istihdamın en büyük bölümünü karşılayan Toyota, Ford Otosan, Renault, Mercedes, Hyundai ve Tofaşın işinin yüzde 70inin ihracat olmasından dolayı, bu firmalarda yerli pazardaki daralmanın istihdama etkisinin nispeten az olacağına dikkat çekti.
YATIRIM PROJESİ İÇİN KARAR ÇIKMALI
Yerli ve yabancı yatırımcıların yatırım kararı konusunda alternatif ülkeler arasında en uygununu seçmek için yatırım teşviklerinin oranına ve uygulama kolaylığına önem verdiklerini belirten Durak, 2005 yılında, mevcut ihraç araç projelerimizin devamlılığını sağlayacak ürün yenileme ve üretim verimliliği artırma yatırımlarına öncelik verilecek. Henüz mevcut üretim kapasitesini yılda 1 milyon araçtan 1.5 milyon araca çıkaracak büyük yatırım projeleri için kararlar çıkmadı diye konuştu.
AR-GEDE İKİNCİL MEVZUAT BEKLENİYOR
Durak, yeni araç projeleri için ürün geliştirme yetkinliğinin artırılması gerektiğini vurgulayarak, Ar-Ge harcamalarının yüzde 40ının vergiden muaf tutulmasıyla ilgili kanunun çıktığını, ancak ikincil mevzuatın uygulamaya konulmasını beklediklerini kaydetti.
Yeni büyük ölçekli ihracat projelerinin alınabilmesi için Türkiye ile rekabet eden Orta ve Doğu Avrupa ülkelerindeki benzer yatırım teşvikleri verilmesi gerektiğine dikkat çeken Durak, Yatırım indirim oranının yatırım miktarına göre kademeli olarak yüzde 80, 125, 150 olarak belirlenmesi büyük otomotiv yatırımları için davetanlamına gelecektir şeklinde konuştu.
Turgay Durak, otomotiv sektöründe 2005 yılında kapasite kullanım oranının yüzde 80-90 civarında olacağını, yerli üretimi 750 binin üzerinde öngördüklerini, ihracatın ise 2004 yılına göre yüzde 10 artarak 11 milyar dolara yaklaşacağını tahmin ettiklerini kaydetti. |
|