Home page
Haber Menüsü


Enflasyonda tek haneli final
Gıda fiyatlarındaki gerilemenin desteğiyle Aralık ayında TEFE binde 1.3, TÜFE binde 4.5 arttı. 2004 genelinde enflasyon tüketici fiyatlarında ise yüzde 9.3, toptan eşya fiyatlarında ise yüzde 13.8 olarak gerçekleşti.
Ankara
NTV-MSNBC
3 Ocak 2005— Gıda sektörü fiyatlarındaki gerilemenin desteğiyle enflasyon yılı tek haneli düzeyden kapattı. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, Toptan Eşya Fiyatları Endeksi Aralık ayında binde 1.3, Tüketici Fiyatları Endeksi binde 4.5 arttı. Yıllık bazda ise enflasyon TÜFE’de yüzde 9.3, TEFE’de yüzde 13.84 olarak gerçekleşti. Böylece yıl sonu itibariyle 2004 yılı için hükümetin tahmin ettiği yüzde 10’luk düzeye inilirken, tüketici fiyatlarında 29 yıl önceki düzeye dönüldü. Çekirdek enflasyon olarak da bilinen özel imalat sanayi fiyat artışı ise binde 2 olurken, yıllık bazda yüzde 10.6 olarak gerçekleşti. Devlet Bakanı Babacan da, enflasyon verilerini değerlendirirken, hedeflerin tutturulması konusunda en üst düzeyde çaba gösterileceğini söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Enflasyon yeniden düşüş eğiliminde
MSNBC News YTL'li ilk bütçe yürürlükte
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu arada 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise 2004 yılında toptan eşyada yüzde 11.09, tüketici fiyatlarında yüzde 10.58 olarak hesaplandı.
       CNBC-e’nin yaptığı ankette, enflasyonun Aralık ayında Toptan Eşya Fiyatları Endeksi’nde binde 7.7, Tüketici Fiyatları Endeksi’nde binde ise 9.7 artması bekleniyordu. Ankette çekirdek enflasyonun da binde 3.6 olması öngörülüyordu. Ankete katılanlar 2004 yılsonu enflasyon rakamlarını ise TÜFE’de yüzde 9.87, TEFE’de de yüzde 14.58 olarak tahmin etmişti.
       
SON 29 YILIN EN DÜŞÜĞÜ
       Aralık ayı enflasyon verileriyle birlikte enflasyon yıllık bazda 1975 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Enflasyon 1975 yılında yüzde 3.49 düzeyindeydi. 2004 yıl sonu enflasyonu yüzde 9.3 ile son 29 yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Önceki aylarda tarım fiyatlarında yaşanan artışların gıda fiyatlarına sınırlı bir şekilde yansıması da aralık enflasyonunu son beş ayın en düşük noktasında kalmasına yol açtı.
       
BABACAN: TARİHİ BAŞARI
       Devlet Bakanı Ali Babacan 2004 enflasyon oranlarının Türkiye ekonomisi için tarihi bir gösterge olduğunu söyledi. Babacan 2005 ve sonrasında da hedeflerin tutturulması için azami çaba sarfedileceğini, bütçe ve para politikalarından asla taviz verilmeyeceğini kaydetti.
       Ali Babacan, yaptığı yazılı açıklamada yıllar sonra Tüketici Fiyatları Endeksi’nde tek haneli oranların elde edildiğini, bu enflasyon oranları ile Türkiye’nin yeni bir rekor kırdığını belirtti.
       Bugüne kadar enflasyondan korunmak amacıyla halkın yabancı para birimleriyle tasarrufa yöneldiğini hatırlatan Babacan, “Ancak ülkemizde enflasyonun tek haneli oranlara düşmüş olmasıyla birlikte YTL de artık bir yatırım aracına dönüşmüştür. Halkımız, bu yeni ortama sahip çıkmalı, elde edilen bu tarihi kazanımları korumalıdır” diye konuştu.
       Babacan yeni kuruşların kullanımının hem enflasyonla mücadelede hem de paranın değerinin korunmasında önem arzettiğini de vurguladı.
       
KAMU SEKTÖRÜNDE ARTIŞ YÜKSEK
       Toptan eşya fiyatlarında, geçen yıl ortalama yüzde 13.84 artış olurken, kamu sektöründe bu artış yüzde 19.5, özel sektörde ise yüzde 11.7 düzeyinde gerçekleşti. Aralık ayında görülen yüzde 0.13’lük artışın 0.36’sı özel sektördeki fiyat artışından kaynaklanırken, devlet sektöründe 0.23 gerileme yaşandı.
       Geçen yıl, imalat sanayi sektöründe genel fiyat artışı yüzde 14.8 olurken, kamu kesiminde yüzde 24.3’e ulaştı. DİE’den yapılan açıklamaya göre, geçen yıl, en yüksek fiyat artışı yüzde 14.8 ile imalat sanayi sektöründe yaşanırken, tarım, avcılık, ormancılık, balıkçılık sektöründe yüzde 14.1, madencilik ve taşocakçılığı yüzde 9.2 artarken, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 0.6 oranında geriledi
       
ZAM ŞAMPİYONU DOMATES
       Aralık ayında fiyatı en fazla artan ürün yüzde 36.3 ile domates olurken, onu yüzde 13.2’lik yükselişle karnıbahar izledi. Portakal fiyatları ise yüzde 14.9 düşüş yaşarken, tavuk eti fiyatında da yüzde 14.6 gerileme yaşandı.
       Bölgesel bazda bakıldığında Güneydoğu Anadolu Bölgesi yüzde 1.1’lik fiyat artışıyla ilk sırada yer aldı. Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri yüzde 0.7’lik yükselişle onu izledi. Yıllık bazda Ege Bölgesi yüzde 11.5 fiyat artışıyla en pahalı bölge oldu.
       Aralık’ta en pahalı iller yüzde 1.2’lik fiyat artışlarıyla Erzurum, Gaziantep ve Konya olurken, en düşük fiyat artışı yüzde 0.1 ile Ankara’da gerçekleşti. Yıllık bazda en düşük fiyat artışı yüzde 6.5 ile Erzurum’da, en yüksek fiyat artışı da yüzde 16 ile Denizli’de oldu.


       
       
İSTANBUL’DA FİYATLAR %10.6 ARTTI
       Diğer yandan, İstanbul’da 2004 yılında perakende fiyatlar ortalama yüzde 10.6, toptan fiyatlar ortalama yüzde 11.5 arttı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından hazırlanan endekslere göre, Aralık ayında perakende fiyatlar binde 7, toptan fiyatlar binde 1 artış gösterdi.
       Aralık ayı bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, perakende fiyatlarda yüzde 7.4, toptan fiyatlarda yüzde 7.8’lik artış oldu.
       İzmir’de ise İzmir Ticaret Odası tarafından hesaplanan İzmir İli Tüketici Fiyatları Endeksi Aralık ayında, önceki aya göre binde 8 oranında arttı. Tüketici fiyatlarında 2004 yılında yüzde 10.4 artış kaydedildi.
       İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından hesaplanan “1996=100 bazlı” İzmir İli Tüketici Fiyatları Endeksi’ne göre, Aralık ayında fiyatlarda yüzde 0.8 oranında artış kaydedildi. Geçen yılın aynı ayında yüzde 1.1 oranında artış yaşanmıştı. Tüketici fiyatları bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10.4 oranında arttı. 12 aylık ortalamalara göre artış da yüzde 9.1 oldu.
       
YENİ ENFLASYON SEPETİ HAZIR
       Bu arada, Devlet Bakanı Beşir Atalay, “enflasyon sepeti” diye bilinen sepetin kullanım süresinin bugün itibariyle sona erdiğini belirterek, “Bugün itibariyle enflasyon sepeti değişiyor” dedi. Atalay, yeni enflasyon sepetinin tanıtımına ilişkin olarak Devlet İstatistik Enstitüsü’nde (DİE) düzenlediği basın toplantısında, yeni baz yıllı (2003) ilk enflasyon rakamlarının 3 Şubat 2005’te açıklanacağını söyledi.
       Atalay’ın verdiği bilgiye göre, TÜFE sepetine, PVC pencere, DVD player, kontak lens, tansiyon aletleri, LPG araba tüpü, kargo ücreti, cep telefonu, internet ücreti ve bilgisayar donanımları gibi toplam 96yeni madde eklendi. Aralarında normal benzin, mikser, video kamera, dikiş makinası, filtresiz Bafra sigarası, jeton ve kibritin de bulunduğu 83 madde sepetten çıkarıldı. 1994 baz yıllı endekste 410 olan madde sayısı 423’e, 598 olan madde çeşidi de 710’a yükseltildi.
       Yeni endekste, eski endeks ile 327 madde ortak konumda bulunurken 22 maddenin de tanımı değiştirildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları