Home page
Haber Menüsü


Ölü sayısı 150 bine yaklaşıyor
 
Son 40 yılın en büyük depremi sonrasında Güney Asya’yı vuran tsunamide ölü sayısı 150 bine yaklaştı.  

 
NTV
2 Ocak 2005 —  Ancak BM insani işler sorumlusu Jan Egeland gerçek rakamın hiçbir zaman öğrenilemeyeceğini söyledi. Onbinlerce kişiden de hala haber alınamıyor. Felaketten en çok etkilenen bölgelerin başında gelen Endonezya’nın Sumatra adasında ise arama-kurtarma çalışmalarına son veriliyor.

   
 
       
   
MSNBC News 5 milyon felaketzede yardım bekliyor
MSNBC News UNICEF: Asya'da bir nesil yok oldu
MSNBC News Güney Asya için yardım koalisyonu
MSNBC News Deprem 3 dakika 20 saniye sürdü
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Endonezya’da ölenlerin sayısının 80 bin 246 olduğu açıklandı. Sri Lanka’da ise ölü sayısı 29 bin 744’e yükselirken 5 bin 500 kişinin kayıp olduğu bildirildi. Tayland’da da ölü sayısı 4 bin 985 olarak açıklandı. 6 bin 424 kişiyse hala kayıp. Ancak Tayland Başbakanı, ülkedeki kaybın 8 bini bulabileceğini söyledi. Tayland’ı ziyaret eden İsveç Dışişleri Bakanı da temaslarının ardından, bölgedeki can kaybının, 200 bini bulabileceğini söyledi. Hindistan’da da şu ana dek yaklaşık, 14 bin 488 kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor.
       Malezya’da 72, Myanmar’da 36, Maldivler 64, Seyşeller’de 10, Bangladeş’te de 2 kişi yaşamını yitirdi. Doğu Afrika’da 137 ölü kayıtlara geçti.


       Öte yandan tsunamiye neden olan 9 büyüklüğündeki depremden sonra, bölge yeniden sallandı. Endonezya açıklarında en büyükleri 7 ve 6,5 büyüklüğünde olmak üzere 5 şiddetli deprem meydana geldi. Sarsıntıların hasara yol açmadığı bildirildi. Hindistan’ın güney yarımadası da, büyüklükleri 5,2 ila 6,1 arasında değişen 6 şiddetli depremle sarsıldı.
Felaketin fotoğrafları

       Tsunami felaketinden 6 gün sonra, bölgeye ilk kez yağan yağmur, Sri Lanka ve Endonezya’da afetzedeleri zor durumda bıraktı.
       Sri Lanka’da, şiddetli yağışların neden olduğu seller, afetzedelerin barındığı kampları vurdu. 10 kampı etkileyen sel suları nedeniyle 2 bin kişi sığındıkları yerlerden tahliye edildi. Şiddetli yağışlar, Endonezya’nın Banda Aceh kentinde de etkili oldu. Tsunamiden etkilenenlere ulaşmaya çalışan sağlık ekipleri, yağışların, bölgede kolera ve ishal gibi salgın hastalıklara yolaçacağı uyarısında bulundu.
       
5 BİN TURİST KAYIP


Afetzedelerin psikolojik durumu da endişe yaratıyor.
       Felaketin, turistlerin Noel ve yılbaşı tatilerini geçirmek üzere bölgeye gittiği bir döneme rastlaması nedeniyle kaybolan veya ölen turistlerin sayısı da yüksek. Tsunaminin Güney Asya’yı vurmasının üzerinden 5 gün geçmesine rağmen kaybolan 5 bin turistten hala haber alınamıyor. Tsunami sırasında bölgede bulunan ve kaybolan bin 500 İsveçli, bin Alman, 600 İtalyan, 464 Norveçli, 219 Danimarkalı, 200 Çek, 200 Finlandiyalı ve 90 Fransızın sağ olduklarına dair umutlar azaldı.
       Resmi rakamlara göre ölen yabancı turistlerin sayısıysa 212. İsveç Başbakanı Goran Persson, felakette binden fazla İsveçlinin ölmüş olabileceğini söyledi. Şu ana kadar 44 İsveçlinin öldüğü netlik kazandı.
       
ARAMA-KURTARMA SONA ERİYOR
       Endonezyalı yetkililer, Sumatra adasında enkaz altında canlı bulunacağı yönündeki ümitlerin giderek azaldığını, bu yüzden arama-kurtarma çalışmalarına son verileceğini açıkladı. Diğer bir afet bölgesi olan Açe’deyse, suların yeni çekilmeye başlamasıyla felaketin gerçek boyutları ortaya çıkıyor. Yardım için bölgede bulunan ABD askerleri, denizin 12 kilometre açığında yüzen cesetler bulunduğunu söyledi. Açe’nin başkentine ulaşan ordu birlikleriyle yardım ekipleriyse, harabeye dönen bölgede çalışmalara başladı.
       
CESETLER AİLELERE TESLİM EDİLMİYOR
       Felaketin ardından bölgede hayatını kaybedenlerin toprağa verilmesine de devam ediliyor. Ölü sayısının çok fazla olması ve salgın hastalık endişesi nedeniyle cesetler yakınlarına teslim edilmeden toplu mezarlara gömülüyor ya da yakılıyor. Bazı bölgelerde ise cesetlerin satılmak üzere çalındığı ve üzerlerindeki mücevherler nedeniyle parçalandığı haberleri geliyor.
       Tsunami bazı adaların haritadan silinmesine, diğerlerinde ise büyük bir yıkıma yol açtı. Depremin merkez üssüne yakın olması nedeniyle Endonezya’nın batısındaki Nias Adası da yıkımın büyük olduğu adalardan biri. Ada’ya yardım ulaştırılmasında da güçlükler yaşanıyor. Gıda yardımının daha yeni yeni ulaştığı ada sakinleri çaresiz durumda.
9 büyüklüğündeki depremin ardından Endonezya'nın Aceh bölgesi yerlebir oldu.

       
       
AFETZEDELER YİYECEK BULAMIYOR
       Sivillerin topladığı yardımlar ise kimi ülkelerde devletlerinkini aştı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, felaketten etkilenen bütün ülkelerin liderleriyle görüşerek bölgesel ve uluslararası yardım faaliyetlerinin nasıl koordine edilebileceğini görüştü. Koordinasyon eksikliği ve çöken altyapı nedeniyle de ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırılmasında büyük zorluk yaşanıyor.
       Bazı bölgelere, ihtiyacın çok üzerinde yiyecek ve giyecek gönderilirken, bazı bölgelere neredeyse hiç yardım ulaştırılamadığı, birçok afetzedenin günlerdir yiyecek bir şey bulamadığı belirtiliyor.
  ASRIN FELAKETİ
Dünyadaki büyük deprem felaketleri
Tarih boyunca görülen tsunamiler
Tsunami nedir?
Evsiz kalan, yaralanan, temiz su ve gıda bulamayan afetzedelerin ishal, solunum rahatsızlıkları ve böceklerle bulaşan diğer salgın hastalıklara yakalanmasından endişe ediliyor. İlaç sıkıntısı ve elektrik hatlarının çalışmaması nedeniyle hastaneler sağlık hizmeti veremiyor.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları