Home page
Haber Menüsü


2004’te dünyada neler oldu?
 
2004 yılına da 2003 yılı gibi yine başta Irak’taki gelişmeler damgasını vurdu.  

 
AA
24 Aralık 2004—  Saldırı ve çatışmalar sürerken, ABD askerlerinin Ebu Garib hapisanesindeki işkence skandalı ve rehine eylemleriyle Irak dünya gündeminin ilk sırasına oturdu. Madrid saldısının ardından Avrupa’da terör korkusu yükseldi. Kıbrıs görüşmeleri sonuç vermedi. Avrupa Birliği’nin üye sayısı 25’e yükseldi. Ortadoğu’da da gerginlik sürdü. Filistin lideri Yaser Arafat’ın ölümüyle bölgede bir dönem sona erdi. 2004 Güney Asya’da 120 binden fazla kişinin ölümüne neden olan deprem ve tsunami felaketiyle son buldu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  2004 yılında dünya gündeminin ilk sırasında hiç kuşkusuz yine Irak vardı. Necef’te Şiilerin Felluce’de Sünnilerin şiddetli direnişiyle karşılaşan ABD ordusu, Bağdat’taki Ebu Garib hapisanesindeki işkence fotoğraflarının ortaya çıkmasıyla güç durumda kaldı. İşgalin başmdan bu yana ölen ABD askeri sayısı bin’i geçti. Bir araştırmanın sonucuna göre ise ölen Iraklı sivillerin sayısı 100 bin’in üzerine çıktı. Irak’taki rehinelerin militanlarca başı kesilerek öldürülüşünün gösteren video kayıtları da hafızalara kazındı.
       Terör saldırıları da dünya gündeminin yine ilk sıralarında yer aldı. İspanya’nın başkenti Madrid’de eşzamanlı düzenlenen saldırılarda 191 kişi öldü. Yılın ilk yarısında bir diğer önemli gelişme de Kıbrıs’ta çözüme yönelik görüşmelerdi. 24 Nisan’da Ada’nın her iki tarafında Annan Planı halk oyuna sunuldu. Ancak Rum tarafından ‘hayır’ çıktı.
       Avrupa Birliği, tarihinin en büyük genişleme dalgasıyla 10 ülkenin katılımıyla üye sayısını 25’e yükseltti. Eylül ayında Kuzey Osetya’nın Beslan kentinde bir okulda başlatılan rehin alma eylemi çoğu çocuk 344 kişinin ölümüyle sonuçlandı. 2004’ün son aylarına damgasını vuran gelişme ise Filistin’in efsanevi lideri Yaser Arafat’ın ölümü oldu. İşte 2004 yılında dünya gündemini belirleyen olaylar:
       


Şevardnadze'nin devrilmesinin ardından Saakaşvili Gürcistan Devlet Başkanı seçildi.
       
OCAK
       3 Ocak 2004:
* Mısır’ın özel havayolu şirketi Flash Air’e ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı, Kızıldeniz’e düştü. Kazada 134’ü Fransız, 148 kişi hayatını kaybetti.
       4 Ocak 2004:
       
* Afganistan’da büyük meclis Loya Jirga yeni anayasayı kabul etti.
* Gürcistan’da halkı sokaklara döken “Kadife devrimin” öncülerinden Mikhail Saakaşvili, Eduard Şevardnadze’nin yerine devlet başkanı seçildi.
       9 Ocak 2004:
       
* Libya, Fransız UTA havayolları uçağının 1989 yılında bombalanması sonucu ölen 170 yolcunun ailelerine, toplam 170 milyon ABD Doları maddi tazminat ödenmesini öngören anlaşmayı Paris’te imzaladı.
       
ŞUBAT
       1 Şubat 2004:
* Irak’ın kuzeyindeki Erbil’de 2 Iraklı Kürt parti IKYB ile IKDP’nin bürolarına düzenlenen çifte saldırıda 105 kişi öldü.
* Pakistan’ın nükleer programının mimarı sayılan Abdülkadir Han, İran, Libya ve Kuzey Kore’ye nükleer teknoloji transferini itiraf etti.
* Suudi Arabistan’da hac farizasını yerine getiren 251 hacı adayı çıkan izdihamda hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında 44 Türk vatandaşı da bulunuyor.
       6 Şubat 2004:
* Moskova metrosuna düzenlenen ve bir Çeçen grup tarafından üstlenilen saldırıda 41 kişi öldü, 120’den fazla kişi yaralandı.
       24 Şubat 2004:
* Fas’ın kuzeydoğusunda meydana gelen Richter ölçeğine göre 6.1 büyüklüğündeki depremde 600’den fazla kişi hayatını kaybetti.
       26 Şubat 2004:
       
* Makedonya Cumhurbaşkanı Boris Traykovski, uçak kazasındahayatını kaybetti. Traykovski’nin beraberindeki 8 kişi de öldü. Traykovski’nin yerine 12 Mayıs’ta Branko Çırvenkovski geçti.
       29 Şubat 2004:
       
* Haiti Devlet Başkanı Jean Bertrand Aristide, uluslararası toplumun baskısı ve ordu ayaklanması sonucu görevinden ayrıldı. Aristide’in yerine vekaleten yargıtay başkanı Boniface Alexandre geçti.
       
MART
       2 Mart 2004:
* Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir cami ile Kerbela’da düzenlenen çifte saldırıda 170’den fazla kişi öldü.
       8 Mart 2004:
       
* Irak’ta geçici anayasa kabul edildi. Anayasa, egemenliğin Iraklılara devrinden, genel seçimlerin ardından bir hükümetin kurulmasına kadar ülkenin idare edilmesini öngörüyor.
       11 Mart 2004:
       
* İspanya’nın başkenti Madrid’de 4 trende meydana gelen patlamalarda 191 kişi öldü, 1900 kadar kişi yaralandı.

       
* El Kaide tarafından üstlenilen saldırılar, 1988’deki 270 kişinin öldüğü Lockerbie faciasından sonra Avrupa’da meydana gelen en büyük saldırılar olarak tarihe geçti. 3 gün sonra düzenlenen genel seçimlerde Sosyalist lider Jose Luis Rodriguez Zapatero galip geldi.
       14 Mart 2004:
       
* Rusya’da düzenlenen başkanlık seçimlerinin birinci turunda oyların yüzde 71’ini alan Vladimir Putin’in ikinci dönem başkanlığı kesinleşti.
       22 Mart 2004:
       
* Hamas örgütünün ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin, İsrail tarafından öldürüldü. Yerine geçen Abdülaziz Rantissi ise, 17 Nisan’da öldürüldü.
       29 Mart 2004:
       
* Romanya, Bulgaristan, Slovenya, Slovakya, Litvanya, Estonya ve Letonya NATO’nun yeni üyeleri oldu. 7 ülkenin katılımıyla NATO’ya üye ülkelerin sayısı 26’ya yükseldi.
       31 Mart 2004:
       
* Irak’taki koalisyon için çalışan 4 sivil ABD’li Felluce’deki bir saldırıda öldürüldükten sonra aralarından ikisinin yanmış ceset parçaları öfkeli kalabalık tarafından sokaklarda dolaştırıldı.
       
NİSAN
       4 Nisan 2004:
       
* Irak’ta küçük, ancak radikal bir Şii grup, Necef kentinde radikal lider Mukteda Sadr’ın bir yetkilisinin tutuklanmasının ardından kentte şiddet eylemlerine girişti. Ertesi günü Sadr’ın milisleri Mehdi Ordusu Necef, Kufe ve Basra kentlerinin kontrolünü ele geçirdi. ABD’lilerin aradığı Sadr, milislerin her gün çatıştığı Necef’e sığındı. Şii lider, Haziran’da ilan ettiği ateşkese kadar burada kaldı. Çatışmalar, Ağustos’ta yeniden başladı. Sadr, yandaşlarını çatışmaları durdurmaya çağırdı ve siyasi sürece katılacaklarını açıkladı.
Necef'te Şii lider Sadr yanlıları haftalarca kutsal Hazreti Ali Türbesi'ne sığındı.
       
       14 Nisan 2004:
* Irak’ta 12 Nisan’da üç vatandaşıyla kaçırılan İtalyan Fabrizio Quattrocchi öldürülen ilk rehine oldu. Diğer İtalyanları 8 Haziran’da serbest bırakan eylemciler, Irak’taki İtalyan askerlerinin çekilmesini istiyordu. 11 Mayıs’ta ABD’li Nicholas Berg’in boğazının kesilerek öldürülüşü de internetten yayımlanan ilk rehine öldürme eylemi oldu. Yıl içinde 30’dan fazla rehine öldürüldü. Bu eylemlerin çoğunu Ürdünlü Ebu Musab Zerkavi’nin grubu üstlendi.


        18 Nisan 2004:
* İspanya’da sosyalist Başbakan Jose-Luis Rodriguez Zapatero, iktidara gelişinin ikinci gününde Irak’taki 1432 İspanyol askerinin geri çekilmesi talimatını verdi. İspanya’yı Honduras ve Dominik Cumhuriyeti izledi.
       24 Nisan 2004:
       
* Kıbrıslı Rumlar, BM tarafından sunulan ve Kıbrıslı Türklerce kabul edilen barış planını reddetti.
       28 Nisan 2004:
       
* Amerikan CBS televizyonu, Bağdat yakınlarındaki Ebu Garib cezaevinde ABD’li askerlerin kötü muamelesine ve işkencelerine uğrayan Iraklı tutukluların görüntülerini yayımladı. ABD’li general Taguba tarafından 3 Mayıs’ta yayımlanan rapor, bunun sistematik olduğunu ortaya koydu.

        6 Mayıs’ta Başkan Bush’un yeni fotoğrafların ortaya çıkmasıyla özür dilemesinin ertesi günü Kongre’ye ifade veren Savunma Bakanı Donald Rumsfeld istifa etmeyi reddetti. Olayın ardından bir generale görevden el çektiren ABD, 26 askeri divan-ı harbe gönderdi, 46’sına da ceza verdi. Ayrıca 8 Haziran’da İngiliz askerlerinin kötü muamelesine maruz kaldığını açıklayan 75 Iraklı siville ilgili soruşturma başlatıldı.
* Tayland’ın güneyinde ayrılıkçılar ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda yüzden fazla kişi öldü. 25 Ekim’de Narathiwat bölgesindeki bir gösteride 78’i bir askeri araca tıkılarak havasızlıktan 87 gösterici hayatını kaybetti. Bölgedeki şiddet olaylarında yıl içinde 550’den fazla kişi öldü.
       
MAYIS
       1 Mayıs 2004:
       
* Avrupa Birliği, Polonya, Slovenya, Slovakya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Litvanya, Letonya, Malta ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni saflarına katarak 25 ülkeye ulaştı. AB’nin temellerinin atıldığı 1957’den bu yana bu en önemli genişlemede, AB’nin nüfusu 450 milyona ulaştı.


       
       6 Mayıs 2004:
* Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Özerk Gürcü Cumhuriyeti Acaristan’ın kontrolünü, bölgesel isyancı lider Aslan Abaşidze’nin istifası ve sürgüne gönderilmesinden sonra ele geçirildi. Ülkenin bütünlüğünü sağlayacağın açıklayan Saakaşvili’nin seçilmesinden sonra bölgede gerginlik artmıştı.
       9 Mayıs 2004:
       
* Rusya yanlısı Çeçen lider Ahmed Kadirov, Grozni’de 7 kişinin öldüğü bir saldırıda hayatını kaybetti. Saldırıyı Çeçen liderlerden Şamil Basayev üstlendi. 29 Ağustos’ta Kremlin tarafından desteklenen Ali Alhanov, tartışmalı bir seçimin ardından Çeçen devlet başkanlığına seçildi.
       11 Mayıs 2004:
* ABD Başkanı George Bush, terörizme destek vermek, kitle imha silahları geliştirmek ve Irak’ın istikrarını bozmaya çalışmakla suçladığı Suriye’ye ekonomik ağırlıklı yaptırımlar başlattı.
       18 Mayıs 2004:
       
* Hindistan’da genel seçimleri kazanan Sonya Gandi, İtalyan kökenlerine ve kuracağı hükümetin istikrarına yönelik şüpheler üzerine yürütülen sert bir kampanyanın ardından başbakanlıktan çekildi. Hindistan Cumhurbaşkanı, 71 yaşındaki ekonomist Manmohan Singh’i hükümeti kurmakla görevlendirdi.
       22 Mayıs 2004:
       
* Pakistan, 1999’da askıya aldığı İngiliz Uluslar Topluluğu’na (Commonwealth) yeniden dahil oldu.
* İspanya’nın veliaht Prensi Felipe de Bourbon, eski gazeteci Letizia Ortiz ile evlendi.
       29-30 Mayıs 2004:
* Suudi Arabistan’ın doğusundaki Hobar kentinde girişilen saldırılar ve rehin alma eyleminde 12’si yabancı 22 kişi öldü, 25 kişi yaralandı. Saldırıdan sonra El Kaide yayımladığı bildiride, “Arap yarımadasını Amerikan zındığından temizlemeye kararlı olduğunu” bildirdi. Riyad, saldırıların ardından, El Kaide’ye yakın İslamcı hedeflere operasyonlar düzenledi.
       
HAZİRAN
       3 Haziran 2004:
* 11 Eylül saldırılarını engelleyememek ve Irak’taki kitle imha silahlarıyla ilgili yanlış istihbarat toplamakla eleştirilen CIA Başkanı George Tenet istifa etti.
       13 Haziran 2004:
       
* Avrupa Parlamentosu’nun 25 üyeli ilk seçimleri şimdiye kadar görülmemiş bir biçimde çok düşük katılıma sahne oldu.
       18 Haziran 2004:
       
* Genişlemiş Avrupa’nın 25 üyesi, AB’nin ilk anayasasının 29 Ekim’de Roma’da imzalanması için karara vardı. Bu imzayla birlikte her ülkenin resmi olarak onay süreçlerini başlatmaları kararlaştırıldı.
       27 Haziran 2004:
* Sırbistan’da Avrupa yanlısı aday Boris Tadiç, aşırı muhafazakar Tomislav Nikoliç karşısında devlet başkanlığı seçimini kazandı.
       28 Haziran 2004:
* ABD ve Libya, Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns’ün Trablus ziyareti sırasında, 24 yıl aradan sonra doğrudan diplomatik ilişki kurdu.
* Irak’ta 14 ay süren işgalden sonra koalisyon, egemenliği Başbakan İyad Allavi’nin geçici hükümetine devretti.
       
TEMMUZ
       1 Temmuz 2004:
       
* Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin mahkemeye çıkarıldı. Kendisini yargılamak için kurulan özel mahkeme, Saddam Hüseyin’e 7 suçlama yöneltti, ancak devrik lider mahkemenin meşru olmadığı gerekçesiyle hakkındaki iddianameyi imzalamadı. Rejimin üst düzey 11 yetkilisi de aynı mahkemeye çıkarıldı.


       
       6 Temmuz 2004:
       
* Avusturya Cumhurbaşkanı Thomas Klestil görev süresinin bitimine 2 gün kala Viyana’da hayata veda etti. Yerine Sosyal Demokrat Heinz Fischer seçildi.
       9 Temmuz 2004:
* Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in inşa ettiği “güvenlik duvarı”nın, uluslararası hukuka aykırı olduğuna hükmetti ve İsrail’in duvarın inşasına derhal son vermesini, işgal ettiği bölgelerde duvarı yıkmasını ve zarar gören kişilere tazminat ödemesini istedi.
İsrail Savunma Bakanlığı duvarın bazı bölümlerinde güzergah değişikliği yapılacağını açıkladı.

       
       12 Temmuz 2004:
       
* Pakistan’ın Pencab eyaletinde El Kaide’nin bilgisayar programlama beyni olarak bilinen Naim Nur Han yakalandı.
       25 Temmuz 2004:
* El Kaide’nin Tanzanyalı üst düzey yetkilisi Ahmed Halfan Ghaylani yakalandı. Kenya ve Tanzanya’daki Amerikan karşıtı saldırılara karıştığı sanılan Ghaylani, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından aranıyordu.
       16 Temmuz 2004:
* Irak’a asker gönderen ülkelerden biri olan Filipinler, bir Filipinlinin rehin alınması ve ölümle tehdit edilmesi üzerine bu ülkedeki askerlerini çekti. Rehine 20 Temmuz’da salıverildi.
       20 Temmuz 2004:
* BM Genel Kurulu, İsrail’in inşa ettiği “güvenlik duvarı” aleyhinde bir kararı oyçokluğuyla kabul etti.
       
AĞUSTOS
       1 Ağustos 2004:
* Paraguay’ın başkenti Asuncion’da bir mağazada kazara çıkan yangında 380 kişi hayatını kaybetti. Mağazanın kapılarının, müşteriler para ödemeden kaçmasın diye kilitlendiği, bu yüzden ölü sayısının yüksek olduğu açıklandı.
       9 Ağustos 2004:
* Eurocorps, Afganistan’daki uluslararası güç ISAF’ın yerini aldı. Böylece Eurocorps ilk kez Avrupa dışında bir görev almış oldu.
       13 Ağustos 2004:
       
* BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın 2003’te öldürülen Irak özel temsilcisi Sergio Vieria de Mello’nun yerine atanan temsilcisi Eşref Cihangir Gazi, Bağdat’a gitti.
       15 Ağustos 2004:
       
* Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, muhalefetin talebiyle düzenlenen referandumu kazandı. Chavez, bu sayede 2006’ya kadar iktidarda kalmayı garantiledi.
       24 Ağustos 2004:
* Rusya’da 2 sefer uçağında meydana gelen patlamalarda 90 kişi öldü. 31 Ağustos’ta da Moskova’da bir intihar saldırısı düzenlendi, 10 kişi öldü. Her iki saldırı da Çeçenistan’ın bağımsızlığını isteyen yabancı bir grup tarafından üstlenildi.
       26 Ağustos 2004:
* Şili’de yüksek mahkeme eski diktatör Augusto Pinochet’nin dokunulmazlığını kaldırdı. Bu karar, Condor planı çerçevesinde siyasi muhaliflerin ortadan kaldırmasına karıştığı için eski diktatörün yargılanmasının yolunu açtı.
       
EYLÜL
       1-3 Eylül 2004:
       
* Kuzey Osetya’daki Beslan kentinde bir okulda yüzlerce çocuk rehin alındı. Rus güçlerinin müdahalesinin ardından 31 saldırganın yanı sıra en az 344 kişinin hayatını kaybettiği, 700’den fazla kişinin yaralandığı bildirildi. Eylemi Çeçen lider Şamil Basayev üstlendi.
Beslam kuşatmasında ölenlerin çoğu çocuklardı.

       
       8 Eylül 2004:
* Rusya, “dünyanın herhangi bir yerinde terörist üstleri vurmaya hazır olduğunu” açıkladı.
       9 Eylül 2004:
       
* Endonezya’nın başkenti Cakarta’daki Avustralya Büyükelçiliği önünde bomba yüklü bir aracın havaya uçması sonucu, aralarında saldırganın da bulunduğu 11 kişi öldü. Saldırıyı, El Kaide bağlantılı İslam Cemaati üstlendi.
       15 Eylül 2004:
* BM Genel Sekreteri Kofi Annan ilk kez Irak’taki savaşı “gayri meşru” olarak niteledi.
       17 Eylül 2004:
* Hollanda’nın Noordwijk kasabasında düzenlenen AB savunma bakanları toplantısında, Avrupa jandarma gücü kurulmasına ilişkin niyet beyanı anlaşması imzalandı. “Avrupa jandarma gücü” adıyla çok uluslu bir polis gücü oluşturulmasını öngören anlaşmaya Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz ve Hollanda’nın savunma bakanları imza koydu.
       18-19 Eylül 2004:
       
* Haiti’de aşırı yağışların ardından seller 1870 kişinin ölümüne, 850 kadar kişinin kaybolmasına yol açtı.
       
EKİM
       1 Ekim 2004:
       
* Nijerya’nın önemli petrol yataklarının bulunduğu Nijer deltası bölgesinde merkezi yönetime karşı silahlı mücadele veren Nijer Deltası Halkın Gönüllüleri Gücü adlı örgüt, hükümet ile ateşkes ve silahsızlanma anlaşması imzaladı.
       6 Ekim 2004:
* Irak’taki ABD’li silah denetçilerinin başında bulunan Charles Duelfer, Irak’ta araştırma yapan uzmanların, 1991’den sonra ülkede herhangi bir kitle imha silahı üretildiğine dair kanıt bulamadığını açıkladı.
       7 Ekim 2004:
       
* Pakistan’ın orta kesimlerindeki Multan’da patlayan 2 bomba, 41 Sünninin ölümüne yol açtı.
* Mısır’ın turistik beldelerinde eşzamanlı olarak düzenlenen 3 saldırıda, aralarında İsrailli turistlerin de bulunduğu 34 kişi hayatını kaybetti. Saldırıları El Kaide adına bir grup üstlendi.
       7-8 Ekim 2004:
       
* Kenyalı çevreci Wangari Maathai, Nobel Barış Ödülü alan ilk Afrikalı kadın oldu.
       11 Ekim 2004:
* AB, 1986’dan bu yana Libya’ya silah teslimatına uygulanan ambargoyu kaldırdı.
       26 Ekim 2004:
       
* İsrail Başbakanı Ariel Şaron, parlamentoya Gazze’den tek taraflı çekilme planını kabul ettirdi. Plan, Gazze’den çekilmenin yanısıra ilk kez yaklaşık 8 bin Yahudi yerleşim biriminin boşaltılmasını öngörüyor.


       
       
KASIM
       2 Kasım 2004:
       
* ABD’de yapılan başkanlık seçimlerini Başkan George Bush kazandı.
* Müslümanlar hakkındaki görüşleri ve kısa bir süre önce yaptığı filmle eleştiri oklarını üzerine çeken Hollandalı film yapımcısı ve program sunucusu 47 yaşındaki Theo van Gogh başkent Amsterdam’da uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi.
       5 Kasım 2004:
       
* Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kyoto protokolünün onaylanmasına ilişkin belgeyi imzaladı.
       6 Kasım 2004:
       
* Fildişi Sahili’nin hava kuvvetlerine ait uçaklar, bir Fransız mevzisini bombaladı, 9 Fransız askeri öldü. Fransız ordusunun karşılık vermesi 4 gün süren Fransa karşıtı şiddet eylemlerinin başlamasına yol açtı.
       7 Kasım 2004:
* Irak Başbakanı İyad Allavi, Ocak 2005’te seçimlerin düzenlenmesine olanak sağlamak amacıyla, kuzey bölgesi hariç, bütün ülkede 60 günlük olağanüstü hal ilan etti. 8 Kasım 2004:
* ABD kuvvetleri, Irak’ın Felluce kentindeki direnişçilere yönelik operasyon başlattı. Bu operasyon, Bağdat’ın düştüğü Nisan 2003’ten bu yana düzenlenen en geniş operasyondu.
Arafat, Ramallah'taki karargahından helikopterle Ürdün'e götürülmüş oradan da uçakla tedavi göreceği Fransa'ya gitmişti.

       
       11 Kasım 2004:
* Filistin’in efsanevi lideri Yaser Arafat, Fransa’nın başkenti Paris yakınlarındaki bir askeri hastanede hayata veda etti.
       12 Kasım 2004:
       
* Arafat, Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen resmi cenaze töreninin ardından Ramallah’ta toprağa verildi. Arafat’ın ölümünün ardından Mahmud Abbas Filistin Kurtuluş Örgütü lideri olurken, Faruk Kaddumi, El Fetih liderliğine seçildi. Filistin Meclis Başkanı Ruhi Fettuh da, Filistin’in geçici devlet başkanı oldu. Başbakan Ahmed Kurey, görevinde kaldı.
Arafat, Ramallah'taki karargahının bahçesine binlerce Filistinlinin gözyaşları arasında defnedildi.

       
       15 Kasım 2004:
       
* ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, istifasını açıkladı. Powell’ın yerine ulusal güvenlik danışmanı Condoleezza Rice geçecek.
       18 Kasım 2004:
       
* Avrupa Parlamentosu, Jose Manuel Barroso başkanlığındaki yeni AB Komisyonu’nun üyelerine güvenoyu verdi.
       18-19 Kasım 2004:
       
* BM Güvenlik Konseyi, istisnai olarak New York dışında, Nairobi’de toplandı ve biri güneyde, diğeri de Darfur’da olmak üzere 2 iç savaşın pençesindeki Sudan konusunu ele aldı.
Ukrayna'da muhalif lider Yuşçenko yanlıları, Rusya yanlısı Yanukoviç'in galip geldiği seçimlerde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle Bağımsızlık Meydanı'nda günlerce protesto gösterileri düzenledi.

       
       21 Kasım 2004:
* Ukrayna’da devlet başkanlığı seçimini Başbakan Viktor Yanukoviç’in kazandığının açıklanması, Batı yanlısı lider Viktor Yuşçenko’nun yandaşlarını sokağa döktü.
       22 Kasım 2004:
* Portekizli Jose Manuel Durao Barroso başkanlığındaki yeni AB Komisyonu, görevi Romano Prodi ekibinden devraldı.
* Atom bombası yapmaya çalışmakla suçlanan İran, uranyum zenginleştirme programını tamamen askıya aldığını açıkladı.
       30 Kasım 2004:
       
* BM, 1945’teki kuruluşundan bu yana, 101 teklifli en geniş reform paketini açıkladı. Pakette, 15 üyeli Güvenlik Konseyi’nin 24 üyeye çıkarılması teklifi de bulunuyor.
* Filipinler’de etkili olan tropikal tayfun, 1600 kişinin ölümüne ya da kaybolmasına neden oldu.
       
ARALIK
       2 Aralık 2004:
       
* Filistin Seçim Komisyonu, 9 Ocak’ta yapılacak başkanlık seçimi için aday olanların listesini açıkladı.
       4 Aralık 2004:
       
* Dünyanın en önemli uyuşturucu kaçakçılarından biri olan Kolombiyalı Cali karteli lideri Gilberto Rodriguez Orejuela, ABD’ye gönderildi.
       6 Aralık 2004:
       
* ABD’nin Cidde’deki konsolosluğuna saldırı düzenlendi. ElKaide’nin üstlendiği saldırıda 4 saldırganın yanı sıra konsolosluğun 5 ABD’li olmayan çalışanı öldü.
       7 Aralık 2004:
       
* Afganistan’da ikinci dönem için devlet başkanı seçilen Hamid Karzai, düzenlenen törende yemin ederek göreve resmen başladı.
       8 Aralık 2004:
* ABD Kongresi, soğuk savaştan bu yana en geniş istihbarat reformuna onay verdi.
       10 Aralık 2004:
       
* Irak’ta ölen Amerikan askerlerinin resmi rakamı bini geçti.
* İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, 1980’li yılların ikinci yarısında, SME mağazalar zincirinin özelleştirilmesinde yargı mensuplarına rüşvet vermekle suçlandığı davadan aklandı.


       26 Aralık 2004:
* Güney Asya’da meydana gelen son yüzyılın beşinci büyük depreminde 120 bin kişi yaşamını yitirdi. 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami, Sri Lanka, Endonezya, Hindistan, Malezya, Tayland, Malezya, Myanmar, Maldiv Adaları ve Somali’de etkili oldu. Asya haritası değişti.
  ACI, TATLI BİR YIL GERİDE KALDI
2004 yılına damgasını vuran olaylar
Ankete katılın: 2004'ün en acayip şeyleri neler?
2004'te Türkiye: Ay ay tüm olaylar
2004'te ekonomi: Ay ay tüm olaylar
2004'te spor: Ay ay, Türkiye ve dünyada tüm olaylar
2004'te dünya: Ay ay tüm olaylar
Ankete oy verin: 2004'te bilim ve teknoloji olayları
Ankete oy verin: 2004'te ekonomi ve finans olayları
Ödüllü yarışma: 2004'te neler oldu? Bilin kazanın

       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları