| | | Hacettepe Üniversitesi İşletme Topluluğu tarafından düzenlenen panelde konuşan Özince, Türkiyede paranın fiyatını devletin iç borçlanmasının belirlediğine dikkat çekti. Devlete para vermenin suç olmadığını söyleyen Özince, reel sektöre yeterinci kaynak aktarılmadığı eleştirilerini de yanıtladı. Türk bankaları reel sektöre para vermeyip de turşusunu kurmuyorlar? Türk bankaları paraları saklamıyorlar diyen Özince, daha sonra turşusunu kurma deyiminin spekülatif olarak değerlendirilebileceği endişesini dile getirdi.
KRİZDE SAĞLAM DURDUK
Bankacılık sektörünün kriz döneminde sağlam durduğunu ifade eden Özince, Biz bu sektörü çok ciddi şekilde hırpaladık. Bankacılık sektörü sağlam durmasaydı kriz döneminde ülkemiz mali yönden çok daha büyük bir uçuruma yuvarlanırdı. Kötü hale düşmesi mevzubahis olurdu diye konuştu. Özince, sözlerine şöyle devam etti:
Bankalar reel sektöre kredi vermiyor, diyenlerin haklı gerekçeleri olabilir. Reel sektöre kredi vermekte istekli olmayan bankalar olabilir. Krediyi hakeden reel sektör kuruluşları alıyor, hak etmeyenler daha az alıyor olabilir. Ama Türk bankaları Türkiye Cumhuriyeti devletinin riskini almasalar hiç de iyi şeyler olmaz. Ne olur? Devletin hazinesi çıkıp borçlanamaz ya da fiyatlar yükselir. Neyin, nerede, Türk vatandaşının hangi parasının nerede olduğunu bilmeden değerlendirme yapmak doğru değil. | |