Home page
Haber Menüsü


TMSF Başkanı Ahmet Ertürk
TMSF: Türk toplumu cezayı haketmişti
TMSF Başkanı Ertürk, Türkiye’nin son 20 yılda zedeler ülkesi haline geldiğini vurgulayarak, “Türk toplumu bu cezayı haketmişti” dedi.
Ankara
AA
    7 Aralık 2004—  Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Türkiye’nin son 10-20 yılda “zedeler ve zadeler” ülkesi olduğunu belirterek, “Türk toplumu bu cezayı haketmişti” dedi. Maliye Teftiş Kurulu’nun 125. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen “Avrupa Birliği eşiğinde Türkiye ekonomisi” konulu panelde konuşan Ertürk, sözlerine, diğer konuşmacıların aksine kendisinin güzel sözler anlatamayacağını belirterek başladı.  

   
 
       
   
MSNBC News AB ile ekonomide pazarlık yoğunlaşacak
MSNBC News 'Türkiye reformlarla hızlı büyüdü'
MSNBC News Bonoda vergi istisnası sürecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kendilerinin, ülkenin en derin ve tahrip edici kriz kalıntılarıyla uğraştığını kaydeden Ertürk, bahsettiği krizin sadece 2001 krizi değil, 1990’lı yılların tamamını kapsayan bir kriz olduğunu vurguladı.
       
BALON ŞİŞİRİLDİ VE PATLADI
       “Bir balon şişirildi şişirildi ve patladı” diyen Ertürk, bu sürecin sonunda finans sektörünün adeta çöktüğünü, bu çöküşün ahlaki değerleri de alıp götürdüğünü kaydetti. Türkiye tarzı liberalleşmenin, hukukun ve ahlakın olmadığı bir süreci içerdiğini ifade eden TMSF Başkanı, şöyle devam etti:
       “Bu durum, bankacılıkta çok belirgin ve çok rahatsızlık vericiydi. 2001’deki çöküş bir ilahi afet miydi ya da piyasada elinde sopan olan birilerinin öfkelenip o sopayı başımıza indirmesi miydi? Ya da birilerinin komplosu muydu? IMF dediğimiz, iç ve dış güçler fazla korktuklarımız biliyorsunuz. Onlar mıydı? Bence hepsinin rolü var. Metafizik güçlerin de rolü olduğuna inanıyorum. Çünkü bu kadar suç işleyen bir sektör ve topluma, birilerinin ceza vermesi gerekiyordu. Bu piyasa mıdır, ilahi güç müdür bilmem, bilemem ama Türk toplumu cezayı haketmişti. Bir kollektif suç süreci yaşadık.”
       
SEKTÖRDEN ÇIKIŞ SERBEST DEĞİL
       TMSF Başkanı Ertürk, yaşanan çöküşte ortak bir kollektif sorumluluğun da bulunduğunu belirtirken, 1990’lı yılların bankacılık sektörüne girişin serbest, çıkışın da neredeyse yasak olduğu yıllar şeklinde geçtiğini söyledi.
       Kendisine kredi kartı verilmeyen bir kişiye banka kurma yetkisi verildiğini, 1992 krizinde bütün işini kaybeden, 1996-1997’de hiç bir bankanın kredi vermediği bir kişinin “madem bana kredi vermiyorlar, ben de gidip banka alırım” diyerek banka sahibi olduğunu anlatan Ertürk, sonuçta günümüzdeki tabloyla karşı karşıya kalındığını kaydetti.
       Bu süreçte 22 Bankanın Fon’a devredildiğini hatırlatan Ertürk, bunlardan birisi olan Bayındırbank’ı “mezarlık” şeklinde değerlendirirken, “beş banka oraya gömüldü. İçinde beş ölü var” dedi. Bu bankaların, Fon’a 23 milyar dolarlık zararla devredildiğine işaret eden TMSF başkanı, Fon’un ise bu bankalara 28 milyar dolar aktardığını kaydetti.
       Faizlerle 46 milyar dolarlık bir fatura ortaya çıktığını belirten Ertürk, tahsilat ve tahsilat tahminleri düşüldüğünde 37 milyar doların TMSF’nin üzerinde kalacağını, tahsilatta sağlanacak gelişmeyle bu rakamı 3-4 milyar dolar daha aşağıya çekebileceklerini belirtti.
       
DÜZGÜN BANKA BATMAZ
       Batık bankaların bütün risklerinin kendilerine kesildiğini de ifade eden Ertürk, “düzgün hiç bir banka, kur ve faiz riskinden dolayı batmaz” diye konuştu. Ertürk, salondaki İmar Bankası’nda hesabı bulunan bir ofshore mağdurunun sorusunu yanıtlarken de, Türkiye’nin son 10-20 yılda “zedeler ve zadeler” ülkesi olduğunu, zadeleri bir tarafa bırakıp, zedelerin durumunu konuştuklarını ifade etti.
       
BİRSEN: KRİZE RAĞMEN GERİDE KALMADIK
        İMKB Başkanı Osman Birsen de, paneldeki konuşmasında, borsanın durumu hakkında bilgi verdi, krize rağmen dünyadaki borsaların gerisinde kalmadıklarını belirtti. İMKB’yi AB borsaları ile karşılaştıran Birsen, işlem hacminde İMKB’nin orta sıralarda yer aldığını, krizle geçen döneme rağmen tatmin edici bir düzeyde bulunduğunu vurguladı.
        Borsa’da işlem gören şirketler açısından da hiç kötü durumda olmadıklarını anlatan Birsen, İMKB’nin yıllık getiri açısından da oldukça cazip bir durum arzettiğini kaydetti. “Bunlar, borsanın hiç de kötü durumda olmadığını gösteriyor” diyen Osman Birsen, ancak potansiyel itibarıyla gelinebilecek noktanın gerisinde olunduğunu da ifade etti.
       Bu arada SPK başkanı Doğan Cansızlar, bir soru üzerine, Mortgage (ipotekli konut kredisi) sistemini oluştururken, Almanya ve ABD ile gelişmekte olan ülkeleri dikkate aldıklarını söyledi.
       “İpotekli Finans Kuruluşu’nun”, bir özel kuruluş olarak faaliyet göstereceğini kaydeden Cansızlar, buna Halk, Ziraat ve Vakıflar Bankası ile TOKİ’nin bir miktar sermaye koyacağını kaydetti. Cansızlar, başlangıçta 600-700 trilyon lira düzeyinde bir sermaye öngördüklerini sözlerine ekledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları