Home page
Haber Menüsü


Vergi cezalarına 2005 zammı geliyor
Maliye, 2005 yılı başından itibaren uygulanacak vergi cezalarını artırırken, fiş ve fatura almayan ve vermeyenlere uygulanacak ceza 118 YTL’ye çıkarıldı. Bu arada, motorlu taşıtlar vergisi tutarları da yeni yılla birlikte yüzde 11.2 artacak.
Ankara
NTV-MSNBC
26 Kasım 2004— Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Yasası’nda yer alan bazı maktu hadlerle ceza tutarlarını 1 Ocak 2005’ten geçerli olmak üzere, 2004 yılının yeniden değerleme oranı olan yüzde 11.2 oranında artırararak, yeni Türk Larası cinsinden yeniden belirledi. Yeniden değerlemenin etkisiyle vergi cezaları da zamlanacak. Öte yandan motorlu taşıtlar vergisi tutarları, yeni yılda yüzde 11.2 oranında artacak.

   
 
       
   
MSNBC News Vergide değerleme oranı yüzde 11.2
MSNBC News Unakıtan mükellefi 'e-beyan'a çağırdı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Fiş ve fatura almayan ve vermeyenlere uygulanacak ceza 118 YTL’ye (118 milyon liraya) çıkarılırken, en düşük ceza tutarı damga vergisinde 5.5 YTL, diğer vergilerde ise 11.80 YTL olarak belirlendi.
       Maliye Bakanlığı’nın getirdiği düzenlemeye göre, Vergi Usul Kanunu uyarınca birinci derecede usulsüzlükler için uygulanan ceza tutarları, sermaye şirketleri için 66 YTL, birinci sınıf tüccar ve serbest meslek erbabı için 42 YTL, ikinci sınıf tüccarlar için 21 YTL, kazancı basit usulde belirlenenler için 5.5 YTL, gelir vergisinden muaf esnaf için de 2.70 YTL olarak uygulanacak.
        İkinci derecede usulsüzlükler için sermaye şirketlerine 35, birinci sınıf tüccar ve serbest meslek sahiplerine 21, ikinci sınıf tüccara 10.80, basit usul mükelleflere 2.70, gelir vergisinden muaf esnafa ise 1.50 YTL ceza verilecek.
       
FİŞ VERMEYENE 118 YTL CEZA
       Fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu vermeyen mükelleflerle almayanlara uygulanan ceza 118 YTL’ye çıkacak. Bu miktar bu yıl 107 milyon lira olarak uygulanıyordu. Aynı şekilde perakende fişi, yazar kasa fişi, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Maliye Bakanlığı tarafından düzenleme zorunluluğu getirilen belgeleri düzenlemeyen, kullanmayan ve bulundurmayanlara verilen ceza da yine 118 YTL’ye yükseltildi.
       
VERGİ NUMARASIZ İŞLEM YAPANLAR
       Kamu ve kuruluşlarıyla gerçek ve tüzel kişilerdce yapılacak işlemlerde kullanılması zorunlu olan vergi numarasını kullanmadan işlem yapanlara verilecek ceza da 140 YTL’ye yükseldildi. Bu ceza bu yıl 128 milyon lira olarak uygulanıyor.
       Vergi kimlik numarası kullanma zorunluluğu olan kuruluşlardan yaptıkları işlemlere ilişkin bildirimleri, belirlenen standartta ve zamanında yerine getirmeyenlere uygulanan ceza ise 550 YTL’ye çıkarıldı.
       Maliye Bakanlığının özel işaretli görevlisinin ikazına rağmen durmayan araç sahiplerine, belge basımı ile ilgili bildirim görevini yapmayanlara verilen cezalar ise 420 YTL olarak belirlendi.
       Maliye’ye istediği bilgileri vermekten çekinen mükelleflere verilen cezalar ise birinci sınıf tüccar ve serbest meslek sahipleri için bin 180 YTL, ikinci sınıf tüccar, defter tutan çiftçilerle basit usul mükellefler için 550 YTL, diğer mükellefler için de 270 YTL olarak belirlendi.
       Mükelleflerin bilanço esasına göre defter tutmaya ilişkin yıllık alış tutarı 88 bin YTL, yıllık satış tutarı ise 120 bin YTL olarak uygulanacak. Bu yıl yıllık alış tutarı 80 milyar lirayı, yıllık satış tutarı da 109 milyar lirayı aşanlar bilanço esasına göre def ter tutmak zorunda kalmışlardı.
       Fatura kullanmaya ilişkin zorunluluk 2005 yılında ise 480 YTL olarak uygulanacak. Bu yıl 440 milyon liranın üzerindeki satışlarda fatura düzenleme zorunluluğu bulunuyor.
       
MTV de artacak
       Öte yandan, motorlu taşıtlar vergisi tutarları, yeni yılda yüzde 11.2 oranında artacak. Yeni Türk Lirası cinsinden düzenlenen yeni tarifede kamyonet, kamyon, çekici ve benzeri taşıtların vergi tutarları, 1 Ocak 2005 tarihinden geçerli olmak üzere “Azami Toplam Ağırlık” esasına göre belirlendiğinden, bunların vergilerine yeniden değerleme oranı uygulanmayacak.
       
  1 MİLYAR TL'YE VARAN ARTIŞ
Yeni tarife ile 1-3 yaş grubunda yer alan ve motor silindir hacmi 1300 cm3'ü geçmeyen otomobillerin motorlu taşıtlar vergisi tutarı, 250 milyon liradan 278 milyon liraya yükselecek.
Motor silindir hacmi 1301 ile 1600 cm3 arasında olan otomobillerin vergi tutarı da 400 milyon liradan 444 milyon liraya çıkacak.
Motor silindir hacmi 1601 ile 1800 cm3 arasında olan otomobiller için yeni yılda 700 milyon lira yerine 778 milyon lira, 1801-2000 cm3 arasında olan otomobiller için 1 milyar 100 milyon lira yerine 1 milyar 223 milyon lira ödenecek.
Motor silindir hacmi 4001 cm3 ve üzerinde olan otomobillerin motorlu taşıtlar vergisi tutarı ise 9 milyar liradan 10 milyar 8 milyon liraya yükselecek.
Böylece yeni yılda 1-3 yaş grubundaki otomobillerin motorlu taşıtlar vergisi tutarlarında 28 milyon lira ile 1 milyar 8 milyon lira arasında artış olacak.

       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları