Home page
Haber Menüsü



 
En büyük değerli banknot 100 Yeni Türk Lirası olacak.  
Bankalar YTL’ye hazır  
YTL’ye geçişle ilgili olarak bankalar çalışmalarını sürdürürken, projelerin 1 Ocak’a kadar tamamlanması ve dönemin sorunsuz aşılması bekleniyor.  
   
İstanbul
AA
 
    15 Kasım 2004—  Bankalar, milyonlarca dolarlık bütçeli Yeni Türk Lirası’na (YTL) geçiş projelerini arka arkaya tamamlayarak, 1 Ocak’ta başlayacak yeni döneme hazırlanmaya çalışıyorlar. Eğitim çalışmaları ve kurum içi televizyonlarda filmler yayınlayarak çalışanlarını eğiten bankalar, müşterilerini de gönderdikleri mektuplar, telefon bankacılığı ve internet yardımıyla üzerinden bilgilendiriyor.  

   
 
       
   
MSNBC News MB: YTL en güvenli paralardan biri
MSNBC News Memur maaşlarına YTL yuvarlaması
MSNBC News 'YTL'nin sadece adı yeni'
MSNBC News YTL'ye geçiş esnafı zorlayacak
MSNBC News Maliye yazar kasada YTL için uyardı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  * Garanti Bankası’nda YTL’ye geçiş çalışmaları kapsamında proje ekipleri Ocak ayından bu yana çalışıyor. Garanti Bankası’nın tüm bilgisayar sistemleri 29 Ekim tarihinde YTL’ye uyumlu hale getirildi. Kanun gereği 31 Aralık gecesi yapılması gereken tüm parasal değerlerin YTL’ye dönüştürülmesi işlemi dışında bankanın sistemi tamamen YTL’ye hazır durumda bulunuyor. Bankada, YTL’ye geçiş projesi için 1 milyon 250 bin dolarlık bir bütçe kullanıldı.
* Yapı ve Kredi Bankası da tüm yazılım geliştirme çalışmalarını tamamladı ve testlerini de Aralık ayının sonuna kadar bitirecek. Merkez Bankası, Bankalar Birliği, Bankalararası Kart Merkezi, Takasbank, İMKB ve SPK gibi kuruluşlarla da ayrıca çalışmalar yürütülüyor.
* YTL projesinde 200 uzmanın görev yaptığı bankada, tüm çalışanlar Mayıs ayı itibariyle kurum içi haberleşme kanalıyla bilgilendirilmeye başlandı.
* İş Bankası bünyesinde de, YTL’ye geçiş sürecine ilişkin çalışmaların sağlıklı şekilde yürütülebilmesi amacıyla Yeni Türk Lirası Çalışma Grubu oluşturuldu. Bu yılın başından beri sürdürülen çalışmalar sonucunda, Türkiye İş Bankası’nın tüm sistem altyapısı 1 Ocak 2005 tarihi itibariyle YTL geçiş süreci ile oluşturulacak yeni ortama uyumlu hale getirilecek.
* İş Bankası’nda YTL geçiş sürecine uyum kapsamında yürütülen analiz ve geliştirme çalışmaları 20 Kasım, test çalışmalarının ise 30 Kasım tarihine kadar sonuçlandırılması hedefleniyor. Yıl sonunda bankanın tüm uygulamalarının YTL’ye uyum sağlamasının ve bankamatik, internet, telefon bankacılığı gibi şube dışı hizmet kanalları ile POS uygulamasında minimum kesinti süresiyle YTL’ye geçiş sürecinin tamamlanması amaçlanıyor.
* Akbank Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Haluk Erdoğan da, kanunun açıklanmasıyla birlikte yoğun bir şekilde çalışmalara başladıklarını söyledi.
* Test çalışmalarını Temmuz ayında başlattıklarını ifade eden Erdoğan, “Testler başarılı şekilde devam etmekte olup, sonuçlara baktığımızda kritik bir durumun bulunmadığını söyleyebiliriz. Test çalışmalarının Kasım sonu itibariyle sonuçlanması ve Aralık ayında entegre test ve kuruluş çalışmalarının gerçekleştirilmesini planlıyoruz” diye konuştu.
* Finansbank Operasyon Merkezi Grup Başkanı Hayati Ateş, bankanın tüm bilgisayar programlarının ve teknik altyapısının YTL’ye uyumlu hale getirildiğini ve testlerin büyük ölçüde tamamlandığını söyledi. Ateş, bankacılık sektörünün ve büyük kuruluşların 1 Ocak 2005 tarihinde YTL’ye hazır olacağını düşündüklerini ifade ederek, “Sektör açısından YTL geçiş hazırlıkları önemli maliyetlere katlanmayı ve uzun çabaları gerektirse de, beklenen faydaları gözönüne alındığında gerekli bir operasyon olduğu görülmektedir” dedi.
* HSBC Bank da, YTL Uyum Projesi kapsamında tüm sistemlerini YTL ile uyumlu çalışacak hale getirirken, YTL Dönüşüm Projesi kapsamında ise sistemlerde bulunan verilerin YTL’ye dönüştürülmesi ve YTL’ye geçiş için yapılacak geçiş çalışmalarını gerçekleştiriyor. HSBC Bank’ın YTL’ye geçiş için yürütülen her iki projesi de planlandığı şekilde ilerliyor ve çalışmalar Kasım sonu itibariyle tamamlanacak.
* Anadolubank Operasyon ve Risk Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğru, YTL’ye geçiş çalışmalarını bu ay sonuna kadar bitirmeyi ve Aralık ayında da personeli eğitmeyi hedeflediklerini söyledi.
       
BKM: SORUN YAŞANMASI BEKLENMİYOR
       Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Sertaç Özinal da YTL’ye geçiş için yaptıkları çalışmaların başarıyla devam ettiğini açıkladı. Özinal, “Kart sahiplerinin ve ödeme noktalarındaki kasiyerlerin iyi eğitilmesinin ardından, kartlı ödeme sistemlerinde bir sorun yaşanması beklenmemektedir. Bankalarımız bu konuda üye işyerleri ve kart sahiplerini eğitmekte ve bilgilendirmektedirler” dedi.
       YTL’ye geçişle birlikte kart kullanım alışkanlıklarının artacağını ifade eden Özinal, bol sıfırlı rakamların sebep olduğu operasyonel ve teknik sorunlar ortadan kalkacağını, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesiyle birlikte Türk parasının itibarının yükseleceğini kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları