Home page
Haber Menüsü


OECD, Türkiye’yi överken uyardı
OECD yayınladığı raporda, cari işlemler açığının bu yıl GSYİH’nin yüzde 4’ünü geçebileceğini belirterek, cari açık konusunda uyarılarda bulundu. OECD, yıl sonu büyüme hızının yüzde 8’i geçebileceğini de öngördü.
Paris
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
21 Ekim 2004— Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye’de cari işlemler açığının bu yıl Gari Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 4’ünü geçebileceğini belirtti. Kurumun bugün yayınladığı Türkiye raporunda doğrudan yabancı yatırımların yetersiz kalması halinde cari açığın ek dış borçlanmayla finanse edileceği hatırlatılarak, bu durumun borçların sürdürülebilirliği kaygısını artıracağı uyarısında bulunuldu.

   
 
       
   
MSNBC News Unakıtan: Hedeflerin önündeyiz
MSNBC News 'Cari açıkta endişe yersiz'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye’de Gayri Safi Yuriçi Hasıla’nın bu yıl yüzde 8’den yüksek bir oranda büyüyebileceğini kaydeden OECD, gelecek yıl için enflasyon tahminini yüzde 8-9 olarak açıkladı.
       Türkiye’nin dönüm noktasında bulunduğunu kaydeden OECD, Aralık ayında müzakerelerin başlatılmasıyla Türkiye’nin yeni bir ekonomik rejime gitmesine olanak sağlanabileceğini ifade etti.
       Türkiye’de işgücü verimliliğinin ortalamaların altında olduğunu belirten OECD, işgücü verimliliği ve kalitesinin artırılması halinde ekonominin kalıcı büyüme trendi yakalayacağını savundu.
       
GÜVEN VE KAYITDIŞI KONUSUNDA UYARI
       Raporda, Türkiye’nin geçmişteki krizlere neden olan ve ekonomik büyüme yolunda istikrarlı biçimde kalamamasına neden olan “3 tuzak” bulunduğu ifade edilirken, benimsenen yeni parasal ve mali politikalar çevrçevesi ve uygulanan yapısal reformların, bu tuzaklardan kurtulma fırsatı açtığı kaydedildi.
       Raporda şimdiye dek Türkiye’nin istikrarlı bir büyüme tutturmasını engelleyen bu “tuzaklar” ise “güven düşüklüğü, zayıf yönetişim ve kayıt dışı sektörün büyüklüğü” olarak gösterildi.
       
Erdoğan: Turizm geliri 13 milyar $’a çıkacak

       OECD raporunda, Türkiye’nin uyguladığı yeni ekonomik politikaların önemli gelişmeler sağlamakla birlikte, bazı risk ve belirsizlikler de bulunduğu ifade edildi.
       İşsizlik oranının yüksekliğinin reformlara verilen sosyal ve siyasi desteği olumsuz etkileme olasılığı nedeniyle istihdam piyasasının koşullarının iyileştirilmesinin aciliyet taşıdığını belirten OECD, “Yalnızca yapısal reformlarla birlikte güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme, giderek büyüyen çalışma çağı nüfusunun emilmesine yardımcı olabilir. Çalışma çağındaki nüfusun yüzde 46’sına denk gelen istihdam oranı OECD bölgesi içerisinde en düşük düzeyde kalmayı sürdürürken, işgücü verimliliği ise şu anda OECD ortalamasının yaklaşık yüzde 35’ine karşılık geliyor” dedi. Raporda, Türkiye ekonomisine dönük görüş ve öneriler şöyle özetlendi:
* Sıkı para ve maliye politikaları güveni artırıp, risk primini küçülttü ve böylece büyümeyi besledi. Buna karşılık cari açık genişledi. Borçların döndürülebilirliği için makroekonomik politika, yüksek bir faiz dışı fazlaya dayanmaya devam etmeli ve enflasyonun düşmesine yönelik sıkı para politikaları sürdürülmeli. Ekonominin büyümesine paralel cari açığın da büyümesi riski gözden kaçırılmamalı, bu bağlamda yetkili makamlar mali politikaların gevşetilmesi yönündeki ayartmalara kapılmamalı. Yüksek ekonomik büyümeden kaynaklanan fazladan gelirler, borçların azaltılmasında kullanılmalı.
* Harcamaların öncelikli ve büyüme getiren alanlara yöneltilmesiyle mali konsolidasyonun (bütünlük) kalitesi yükseltilmeli. Adalet, eğitim ve altyapı gibi temel kamu hizmetleri güçlendirilmeli. Yeni kamu harcalamaları yönetim sistemi etkinlikle ve hızla uygulanmalı, bakanlıklar arasında gerekli know-how aktarımı yapılmalı ve yeni sistemin güvenilirliğini güçlendirmek ve en etkili harcama uygulamalarını yerleştirmek için etkili bir denetim altyapısı kurulmalı. Kamu bütçe reformu sonucunda harcama ve hizmet yetkilerinin merkezden yerel ve alt kademelere devredilmesi sonucu çıkabilecek aksamaların önlenmesi için mali disiplin, maliyet tasarrufu ve hizmet kalitesinden taviz verilmemeli.
* Güçlü bir performans gösteren Türkiye ekonomisinin ve iş ortamının yüzde 50’sini oluşturan ve böylece vergi tabanının daralmasına neden olan kayıtdışı sektörün küçültülmesi için gereken önlemler alınmalı. Yasal önlemler ve ekonomik teşviklere dayalı bir strateji çerçevesinde kayıt dışı sektör küçültülmeli. Özelleştirilmelere hız verilmeli.
       
ERDOĞAN: RAPORU ÖNEMSİYORUZ
       OECD’nin Türkiye raporuna ilişkin görüşlerini açıklayan Erdoğan, Türkiye’nin gerçekleştirdiği reformlarda, OECD’nin önemli katkıları olduğunu belirtti. OECD raporunun Türkiye’nin ekonomik alandaki başarısını ortaya koyduğuna işaret eden Erdoğan, “raporu önemsiyoruz” derken, önemli tavsiyeler içeren raporun ileriki aşamalarda Türkiye’ye ‘ışık tutacağını’ söyledi.
       
‘MÜZAKERE BAŞLARSA YATIRIM HIZLANIR’
       OECD Ülke Araştırmaları Bölümü sorumlusu Andrew Dean de, “AB ile müzakerelerin başlaması, Türkiye’de yabancı sermayenin artmasına büyük katkıda bulunacak” dedi. Dean, “Müzakerelerin Aralık ayında başlaması, yabancı sermayenin Türkiye’ye duyduğu güveni de artıracak ve yatırımların gelişmesine olumlu katkıda bulunacak” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları