Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek
Memura yüzde 10.7 zam
Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu’nun memurlara ortalama yüzde 10.7 zam yapılmasını kararlaştırdığını söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC
    15 Ekim 2004—  Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, 2005’te en yüksek devlet memuru maaşının yüzde 8.1, en düşük memur maaşının yüzde 12.1, ortalama memur maaşının ise yüzde 10.7 oranında artırılacağını söyledi. Çiçek, hükümetin yapabileceği zam oranını daha önceden de açıkladığını belirterek, enflasyon hedefinin de yüzde 8 olarak belirlendiğini açıkladı. Çiçek, “Tüm zamların hepsinin karşılığı bütçede hem rakam olarak, hem de kaynak olarak var. Bunları Maliye Bakanı açıklayacaktır” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Maliye de memura yüzde 6 önerdi
MSNBC News Uzlaştırma Kurulu % 6 zam önerdi
MSNBC News Memur zammı uzlaştırmada
MSNBC News KESK, sosyal bir program istiyor
MSNBC News Kamuda 2005 yılı FDF hedefi % 6.5
MSNBC News 'Gündemde zam yok'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Memur maaşlarındaki değişiklik oranları ise şöyle:
* En düşük bekar devlet memurunun net aylığı bugün itibariyle 496 milyon, Ocak’ta bu 525 milyona çıkmış olacak. Temmuz’da 557 milyona çıkacak.
* En düşük evli ve bir çocuklu devlet memurunun bugün aldığı para 555 milyon, Ocak’ta bu 595 milyona çıkacak. Temmuz’daysa 629 milyon olacak.
* Memur aylıkları ortalama yüzde 10.7 artacak. Ortalama olarak 722 milyon lira olan devlet memuru aylığı ise Ocak’ta 739 milyon lira, Temmuz’da 799 milyon lira olacak.
       1991 yılından sonra kamuda çalışan, devlet memuru olarak göreve girmiş olanların bir derece verilmiş olması halinde o zaman beşinci derecenin birinci kademesindeki üniversite mezunu şube müdürünün maaş artışı yüzde 22.1, öğretmeninki yüzde 18, memurun yüzde 12.3, hemşirenin, lise mezunuysa, yüzde 11.6 artmış olacak.
       
BÜYÜME HEDEFİ YÜZDE 5
       Bütçeyle ilgili ayrıntılı rakamların, tasarının Meclis’e sevk edilmesinden önce Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanacağını söyleyen Çiçek, ayrıca bütçe büyüklüğünün daha önce Yüksek Planlama Kurulu’nda belirlenen rakamlara uygun olarak 155.472 katrilyon lira, büyüme hedefinin ise yüzde 5 olarak Bakanlar Kurulu’nda kabul edildiğini söyledi.
       
DERECE ARTIŞI VE SİCİL AFFI GELİYOR
       Çiçek, ayrıca 1991 sonrasında göreve başlayan memurlar için birer derece artışı sağlanmasının yasa tasarısı olarak Meclis’e sevk edilmesinin Bakanlar Kurulu toplantısında kararlaştırıldığını ve böylece maaş artışlarının daha yüksek oranlarda gerçekleşmiş olacağını söyledi.
       Açıklamaya göre derece artışıyla birlikte 5. derecenin 1. kademesindeki kamu görevlilerinin maaş artışları, üniversite mezunu bir şube müdürü için yüzde 22.1, öğretmen için yüzde 18, memur için yüzde 12.3, lise mezunu hemşire için yüzde 11.6’ya ulaşıyor.
       Çiçek, 1991 öncesinde göreve başlayan çalışanlara bu derece artışı sağlanmış olması nedeniyle eşitliği sağlamak amacını taşıdığını söyledi ve kabine toplantısında ayrıca, “yüz kızartıcı suçlar dışında” genel bir memur affı için hazırlanan yasa teklifinin de Meclis’e sevk edilmesini kararlaştırıldığını açıkladı.
       
Sendikalar tepkili
       Memur sendikaları ile hükümet arasındaki görüşmelerde maaş artışı konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine devreye giren Uzlaştırma Kurulu, en düşük maaşlı memurlar için yüzde 12, en yüksek maaşlılar için de yüzde 10 artış önermişti. Son olarak Bakanlar Kurulu’nun açıkladığı zam oranlarına sendika temsilcileri tepki gösterdi:
* KESK Başkanı Sami Evren, açıklanan zam oranlarını protesto ederek “Biz zaten yüzdelik zamlara karşı çıktık. Yapılan zam 500 bin liralık. Böyle bir artış gündeme getirildi. Hükümet hem istediği zam oranını açıklıyor, hem sendikaları ciddiye almıyor. Herşeyi başbakanın veya Bakanlar Kurulu’nun bildiği bir rejim yoktur.Hükümetin bu tutumunu şiddetle protesto ediyorum” dedi.
* Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, hükümetin Uzlaştırma Kurulu kararları sonunda sendikalarla bir toplantı daha yapması gerektiğini söyleyerek, hukuki sürecin tamamlanmadığını belirtti. Akyıldız, süreç tamamlanmadan hükümetin zam oranlarını açıklaması konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı.
* Kamu-Sen Toplu Görüşme Genel Sekreteri Nazmi Güzel, yıllardır alacaklarına ilişkin taleplerinin karşılanmadığını belirterek, “Kararı AİHM’ye götüreceğiz, ILO’ya gideceğiz. Tüm hukuki alanlar kullanılacak” dedi.
* Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, Bakanlar Kurulu’nun memurlara zam konusunda aldığı kararı üzüntüyle karşıladıklarını belirtti. Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, memurların üzüldüğünü, Bakanlar Kurulu’nun bugün aldığı kararı üzüntüyle karşıladıklarını, Kamu İşveren Kurulu’nun teklifi olan 12-8 oranının hemen hemen değiştirilmediğini kaydetti.
       
CHP’DEN ZAM KARARINA TEPKİ
       CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, 2005 yılı için belirlenen memur maaş zammına tepki gösterdi. Anadol, yaptığı yazılı açıklamada, “Bu artış “AKP İktidarının emekçi kesimlere ideolojik bakışını” gözler önüne serdiğini kaydeden Anadol, “AKP bırakın sendikaların taleplerini, Uzlaştırma Kurulu kararlarını bile hiçe sayarak, rantiyecilerle emekçiler arasındaki tercihini, rantiyecilerden yana kullanmıştır” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları