Home page
Haber Menüsü


Kamuda 2005 yılı FDF hedefi % 6.5  
  Başbakan Yardımcısı Şener, IMF ile ekonomik programın öncelikli göstergelerden biri olan faiz dışı fazla hedefinin yüzde 6.5 olarak belirlendiğini açıkladı. Şener, 2005 büyüme hızının yüzde 5 olarak belirlendiğini de kaydetti.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
   13 Ekim 2004—  Hazırlıkları süren 2005 Yılı Bütçesi’ndeki bütçesindeki büyüklükler netleşmeye başladı. Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 5 oranında büyümesi hedeflenirken, kamu kesimi faiz dışı fazlasının da yüzde 6.5 olarak belirlendi. Yüksek Planlama Kurulu sonrası açıklama yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, programın kararlılıkla uygulanması ile birlikte 2005 yılında 12 aylık TÜFE artış hızının yüzde 8’e gerilemesinin hedeflendiğini söyledi. 

   
 
       
   
MSNBC News Şener: Büyüme yüzde 10'u aşacak
MSNBC News FDF hedefi zamla karşılanacak
MSNBC News IMF faiz dışı fazladan emin
MSNBC News IMF 2005'ten umutlu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Şener’in açıklamalarına göre, 2005’te konsolide bütçe açığının GSMH’ye oranının yüzde 6.1’e indirilmesi hedef alındı. Gelecek yıl ihracat 71 milyar dolar, ithalat ise 104 milyar dolar olarak öngörüldü. Şener, iç borçlanma faiz oranlarını düşürerek vadesini uzatmak, kamu borç stokunun milli gelire oranındaki düşüş eğilimini sürdürmeyi hedeflediklerini vurguladı.
       Bütçe büyüklüğünün, 157 katrilyon liraya yaklaşacağı öğrenilirken, kişi başına milli gelirin de 4 bin 128 dolar olacağı tahmin ediliyor. 2005 yılında büyümenin esas kaynakları olarak ‘yatırım harcamaları ve ihracat’ öngörülürken, 2005’in bir özelliği de, kamu yatırımlarının milli gelir ve bütçe içindeki payının arttığı bir yıl olacak.
       
MECLİS BÜTÇESİ 283 MİLYON YTL
       Bu arada paradan altı sıfırın atılmasının ardından artık milyon liralarla ifade edilmeye başlanacak bütçe rakamları içinde, ilk bütçe Meclis’te yapıldı. 283 milyon 275 bin lira olarak belirlenen bütçenin değişmeyen tek özelliği ise, en büyük payın 154 milyon lirayla personel ödeneklerine ayrılması oldu. Meclis 2005 yılı için; sosyal güvenlik prim giderlerine 11 milyon, mal ve hizmet alımlarına 52 milyon, cari transferlere 44 milyon,yatırımlara ise 20 milyon lira ayırdı. Bütçe rakamları ile ilgili taslağın, 17 Ekim’de Meclis’e sunulması bekleniyor.
       
‘MALİ DİSİPLİN SÜRECEK’
       Şener, 2005 yılında da mali disiplinin kararlılıkla devam edeceğini, hükümetin bu konuda geri adım atamayacağını vurgulayarak, “Faiz oranlarındaki düşüşe paralel olarak bütçe üzerindeki faiz yükü de önemli oranda aşağı çekildi. 2002 yılında yüzde 44.2 olan faiz ödemelerinin konsolide bütçe harcamaları içindeki payı 2003 yılında yüzde 41.7’ye geriledi. Bu oranın 2004 yılında yüzde 38.2’ye düşmesi beklenmektedir” dedi.
       İç borçlanma faiz oranının geçen yıl yüzde 45 iken bu yıl yüzde 24.8 olarak gerçekleşmesinin beklendiğini kaydeden Şener, 2004 yılında toplam dış ticaret hacminin ise 158 milyar dolara yakın olacağını kaydetti. Şener, YPK toplantısından ayrılırken, gazetecilerin “sigara, içki ve akaryakıta zam olup olmayacağı” yönündeki sorusuna karşılık, “Konu YPK’da gündeme gelmedi” yanıtını verdi.
       
Kayıtdışına önlem geliyor
       YPK sonrası yapılan yazılı açıklamaya göre, 2005 yılında makro ekonomik politikaların başlıca temel öncelikleri ise “İç borçlanma faiz oranlarını düşürerek vadesini uzatmak, kamu borç stokunun milli gelire oranındaki düşüş eğilimini sürdürmek, enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek, ihracat ve verimliliğe dayalı büyüme trendini sürdürmek” olarak belirlendi.
       Bu kapsamda 2005 yılında da yüksek faiz dışı fazla vermeye odaklı mali disipline devam edilecek. Ayrıca yatırım ve iş ortamını iyileştirmek, kayıtdışını azaltmak için gerekli tedbirler süratle alınacak.
       
HÜKÜMETİN ISRARI ETKİLİ OLDU
       Diğer yandan, Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığındaki IMF heyetinin, faiz dışı fazla oranının yüzde 7 olması konusunda ısrarına karşılık, hükümet yetkililerinin kararlılığı karşısında yüzde 6.5’te uzlaşıldığı öğrenildi.
       Anadolu Ajansı’nın haberinde, Moghadam’ın dün ekonomi yetkilileriyle 7.5 saatlik görüşmede, ekonomideki güçlü mali disiplinin devam ettirilmesi ve makro ekonomik hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için “kamu kesimi faiz dışı fazlasının 2005 yılı için yüzde 7’den az olmaması” gerektiğini söylediği kaydedildi. Haberde, Hükümet yetkililerinin “bu oranın çok fazla olduğu ve özellikle sosyal amaçlı yatırım imkanını azaltacağı” gerekçesiyle itirazı sonucu, FDF hedefi için yüzde 6.5’te anlaşıldığı kaydedildi.
       
ERDOĞAN: ZAM KONUSU NETLEŞMEDİ
       Bu arada Başbakan Erdoğan yaptığı açıklamada, sigara ve alkole yüzde 15 zam yapılacağı önündeki haberlerle ilgili olarak, “Şu anda net bir şey yok, onayladığım bir karar bulunmuyor” değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan, bütçe çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Ülke değerleri ve dünya gelişmeleri dikkate alınarak, daha önceki açıklamalar çerçevesinde gerekli adımlar atılacak. Konuyla ilgili kararı ilgili bakan size açıklayacak” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları