Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 10:08 TS 10 Eyl., 2000
Clinton Sezer’le görüştü
 
Milenyum Zirvesi nedeniyle New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ikili temaslarını sürdürüyor.  
   
 
 
   
New York
NTV
 
    7 Eylül—  Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ABD Başkanı Bill Clinton ile yerel saatle 10:35’de biraraya geldi. New York’taki Waldarf Astoria Oteli’nde yapılan görüşmede, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright da hazır bulundu. Basın mensuplarının sadece görüntü almalarına izin verildi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD Başkanı Bill Clinton’ın, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile yaptığı ikili görüşmesinde, sözde “Ermeni soykırımına” ilişkin ABD Kongresi’ne getirilen tasarıların öteden beri karşısında olduklarını belirterek, ABD yönetimi olarak buna karşı ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem, Sezer-Clinton görüşmesinin ardından, basın toplantısı düzenledi. İldem’in verdiği bilgiye göre, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright’ın katıldığı Clinton-Sezer görüşmesi, yaklaşık 40 dakika sürdü. Bu görüşme, daha önce yarım saat olarak programda yer alıyordu. Cumhurbaşkanı Sezer, görüşmede, ABD ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin önemine işaret ederek, ilişkileri gölgeleyebilecek nitelikteki kimi ögelerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Sözde “Ermeni soykırımı” tasarılarının zaman zaman Amerikan Temsilciler Meclisi ve Senatosu’na getirildiğini belirten Sezer, ABD’deki başkanlık seçimi ve Temsilciler Meclisi seçimi dönemi dolayısıyla bu tür çabaların yoğunlaşabileceğini, ABD yönetiminin, ilişkilere gölge düşürecek, arzu edilmeyen çabaları engellemesini temenni ettiğini söyledi. İldem, bu konuda ABD yönetimiyle Türkiye arasında görüş ayrılığı bulunmadığını ifade etti.
       
CLINTON’A ERKAN BEBEK HATIRA PARASI
        Tacan İldem, görüşmenin sıcak bir havada geçtiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Sezer’in, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası darphanesinde basılan ve üzerinde Başkan Clinton’ın geçen Kasım ayında Türkiye’de deprem kurbanlarını ziyareti sırasında adı Erkan olan bir bebekle çekilen resminin bulunduğu hatıra parayı ABD Başkanı’na armağan ettiğini söyledi. Clinton, hatıra paradan çok duygulanarak, deprem ziyareti sırasındaki anılarını anlattı.
       
CLINTON: SEZER, SAYGIN DEVLET ADAMI
        İldem’in verdiği bilgiye göre, Clinton, Türkiye’nin Helsinki zirvesi sonrasında tam üyelik sürecinde Avrupa Birliği (AB) yolunda atmakta olduğu adımları takdirle izlediklerini ve Cumhurbaşkanı Sezer’in, görev yaptığı süre boyunca kişisel katkıda bulunacağından kuşku duymadığını ve “saygın devlet adamı” kişiliğinin önemini vurguladı. Clinton, Sezer’in saygın kimliğiyle yapacağı katkıların, AB sürecini olumlu etkileyeceğini kaydetti. Bill Clinton, Helsinki zirvesi sonrasında, Türkiye-AB ilişkilerinin, ABD’nin de arzu ettiği aşamaya gelmesinden duyulan memnuniyeti de ifade etti. Clinton, görevde olduğu 8 yıl boyunca Türkiye-ABD ilişkilerinin güçlendirilmesine önem atfettiğini ve ikili ilişkilerin dokusunu “stratejik ortaklığa” dönüştürme imkanı bulduklarını belirtti. Başkan Clinton, göreve gelir gelmez Türkiye’nin yer aldığı coğrafyanın önemini farkettiğini ve bu bilinç içinde hareket ettiğini belirterek, Türkiye’nin, batının önemli bir üyesi olarak, batının bütün kurumlarında yer alması gerektiğini, ABD’nin de bunun takipçisi olacağını kaydetti.
        Cumhurbaşkanı Sezer de, Türk-Amerikan ilişkilerinde Clinton’ın başkanlığı döneminde önemli ilerleme kaydedildiğini vurgulayarak, ilişkilerin stratejik ortaklığa dönüşmesinde Clinton’ın bizzat rol oynadığını söyledi. Sezer, bu stratejik ortaklık çerçevesinde, yeni faaliyet planları ve ortak girişimlerine içerik kazandırma kararlılığının önemini vurguladı. İldem’in verdiği bilgiye göre, Sezer, Orta Asya ile ilişkiler ve özellikle enerji kaynakları alanında Türkiye-ABD işbirliğine temas etti. Sezer ayrıca, Türkiye ile ABD arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin, “stratejik ortaklığa” uygun düzeyde olmadığını belirterek, bu ilişkilerin yükseltilmesini istedi. Cumhurbaşkanı Sezer, bu çerçevede Türkiye’nin, Amerikan iş çevreleriyle yakın işbirliğini geliştirmesi yönündeki istekliliğini de belirtti ve Amerikan yatırımcılarının Türkiye’ye yatırım yapmaya teşvik edilmesinde yarar olduğunu ifade etti. Başkan Clinton da, her alanda işbirliğinin ve özellikle ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine önem atfettiğini, kendisi ve Amerikan yönetiminin her vesileyle, yatırımcıları teşvik ettiğini söyledi. Clinton, enerji kaynakları konusunda da, Türkiye ile güçlü bir işbirliği bulunduğunu ve bu işbirliğinin sadece iki ülkenin çıkarı için değil, bölgenin barış, istikrar ve refahı için önemini vurguladı. Bakü-Ceyhan ve Hazar geçişli doğalgaz hattının önemi, her iki tarafça da vurgulandı.
  ZİRVE NOTLARI
Protestolar Castro'nun neşesini kaçırmadı. Putin Klerides'le yer değiştirdi. Zirvede dikdörtgen masa krizi

       
TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİ VE KIBRIS
        ABD Başkanı Clinton, Türkiye ile AB üyesi Yunanistan’ın arasında, deprem felaketleri sonrasında halktan halka başlayan yakınlaşmanın, hükümetler arasında da, çeşitli alanlarda 9 anlaşmayla, belli bir olgunluğa ulaştırılması ve geçmiş gerginliğin yumuşamasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. İldem, Kıbrıs konusuna da çok kısaca değinildiğini belirtti. Tacan İldem’in verdiği bilgiye göre, Clinton, ABD’nin Kıbrıs konusunun çözümü beklentisi içinde, çözüme yönelik çabaları desteklediğini belirtti. Clinton, çözümün, adada yaşayan Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar’a bağlı olmakla birlikte, Türkiye ve Yunanistan’ın da tarafları teşvik edecek, yapıcı rol oynamalarının sürece katkıda bulunacağını kaydetti. Bill Clinton, 12 Eylül’de taraflar arasında başlayacak aracılı görüşmelerde mesafe alınması, sağlam, elverişli zemin için tarafların teşvikinde Türkiye’nin desteğini istedi. Cumhurbaşkanı Sezer de, geçmişte olduğu gibi bugün de bu desteğin sürdürüleceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Sezer, gelecek yıl sonunda Beyaz Saray’daki görevinden ayrılacak olan Clinton’a, kendisini her zaman Türkiye’de görmekten memnuniyet duyacağını ifade etti. Clinton’ın görevden ayrılmasından sonra, Amerikan yönetimindeki değişikliğin Türk-Amerikan ilişkilerini nasıl etkileyeceği sorusuna karşılık İldem, “Türkiye-ABD çıkarları yönetimden yönetime değişmez” yanıtını verdi. İldem, gazetecilerin sorusu üzerine, savunma ihaleleri konusunun gündeme gelmediğini söyledi.
       Cumhurbaşkanı Sezer, BM Milenyum Zirvesi çerçevesinde ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile görüştü. Chirac, Sezer’in cumhurbaşkanlığına seçilmiş olmasının Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecindeki kararlı tutumunu pekiştirdiğini söyledi. Chirac, Sezer’in hukukçu kimliği ve reformlardan yana tutumundan da övgüyle da söz etti.


       
       
PUTİN GÖRÜŞMESİ
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile 35 dakika süren görüşmede Putin, Sezer ile biraraya gelmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. Sezer, daha önce diplomatik kanallardan ilettiği Putin’i Türkiye’ye davetini yineledi. Putin, daveti memnuniyetle kabul ettiğini ve iki tarafın mutabakata varacağı bir zamanda Türkiye’yi ziyaret etmekten mutluluk duyacağını söyledi.
       Putin, geçmişte Türkiye’yi üç kere ziyaret ettiğini ve bu defaki ziyaretinin ikili ilişkilere katkıda bulunmasını diledi. Putin, iki ülke işbirliğinde somut projelere yönelinmesinden memnuniyet duyduklarini belirterek, bu bağlamda Mavi Akım projesinin gerçekleşmesi yönünde tarafların iradelerini ortaya koyduklarını ifade etti.
       Rusya ile ilişkilerde sorun bulunmadığını belirten İldem, Putin ile Sezer’in görüşmesinin, iki tarafın müşterek isteği sonucu karara bağlandığını söyledi. Sezer görüşmede, Rusya’daki denizaltı faciası ve televizyon kulesi yangınından duyduğu üzüntüyü dile getirerek taziyelerini iletti. Putin ise Türkiye’nin terörle mücadelesini yakından izlediklerini ve terörün her türlüsüne karşı olduklarını, kınadıklarını söyledi.
       
PERVEZ MÜŞERREF İLE GÖRÜŞME
       
       Cumhurbaşkanı Sezer, Pakistan İslam Cumhuriyeti Başyöneticisi Orgeneral Pervez Müşerref ile görüşmesinin başında önce Türkçe olarak konuştu, daha sonra tercüman aracılığıyla görüşüldü. Cumhurbaşkanı Sezer, Pakistan Yüksek Mahkemesi’nin üç yıl içinde genel seçimlere gidilmesi yönündeki kararından Türkiye’nin duyduğu memnuniyeti ifade ederek, genel seçimler için bir takvim belirlenmesinin gereğini vurguladı. Sezer, yakın dostluk bağlarının özellikle ekonomik alanda da sürdürülmesi gereğine işaret etti. Müşerref de, ikili işbirliğinin sağlam temellere dayandığını, değişen yönetimlere rağmen halktan halka duygusal konuların, yakın, candan ilişkilerin öne çıktığını söyledi. Sezer, görüşmede, bazı Türk girişimcilerin Pakistan’da yaşadığı sorunlar konusunda Türkiye’nin ilgi beklediğini ifade etti.
  MİLENYUM ZİRVESİ
Rakamlarla BM zirvesi
Zirve süresi: Çarşamba-Cuma
Dünya lideri sayısı: 189
Resmi araç: Bin 300
Gizli servis ajanı: Sayı verilmedi ama binlerce oldukları sanılıyor.
Polis memuru sayısı: Her oturumda 6 bin kişi
Planlanan protesto gösterileri: 90'dan fazla
Medya: 2 bin 500'den fazla gazeteci ve kameraman var.
Katılmayacak liderler: Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-il, Yugoslavya lideri Slobodan Miloşevic ve Afganistan lideri Muhammed Ömer Mücahid

       
KRAL ABDULLAH İLE GÖRÜŞME
       
       Ürdün Kralı Abdullah ile biraraya gelen Sezer, sonbahar aylarında Ürdün’ü ziyaret etmek istediğini belirtti. Kral Abdullah’in ise ilişkilerin ekonomik boyutunun geliştirilmesini vurgularken, Türk müteahhitlik firmalarından Ürdün’de daha fazla etkinlik istediği ifade edildi. Ortadoğu barışı konusunda da, Türkiye’nin bölgede saygıyla karşılanan ağırlıklı konuma sahip oldugunu belirten Kral Abdullah, Türkiye’nin, barış sürecinin kolaylaştırılması çabalarının sürmesini beklediğini söyledi.
       
UKRAYNA CUMHURBAŞKANI KUÇMA
       
        Sezer, Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma ile görüşmesinde de, Karadeniz’de Türk balıkçılarının bulunduğu tekneye ateş açılması konusunu gündeme getirerek, bunun olumsuz bir vaka olduğunu vurguladı ve balıkçılara ateş açılmasının aşırı bir önlem olduğunu ifade etti. Bunun üzerine Kuçma da, Sezer’in görüsüne hak verdigini söyledi.
       
MAKEDONYA CUMHURBAŞKANI TRAJKOVSKI
       
       Makedonya Cumhurbaşkanı Boris Trajkovski ile gerçekleştirilen ikili görüşmede, Trajkovski, Sezer’e Makedonya’daki orman yangınlarında Türkiye’nin gönderdigi yardım ekibi için teşekkür etti. Trajkovski, özellikle Üsküp havaalanı projesi için Türk yatırımcılarını davet ettiğini söyledi.
       
SEZER İZZETBEGOVİÇ VE KERİMOV İLE GÖRÜŞTÜ
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Alia İzzetbegoviç ve Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile ayrı ayrı görüştü. Sezer’in ilk olarak İzzetbegoviç ile yaptığı görüşme Türkevi’nde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Sezer, daha sonra BM binasında Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile biraraya geldi. Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in de hazır bulunduğu her iki görüşmede basın mensuplarının sadece görüntü almalarına izin verildi.
       
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları