Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 11:23 TS 9 Eyl., 2000
Milenyum zirvesinden notlar
Protesto gösterilerine, Küba lideri Fidel Castro’nun hapse atılması taleplerine rağmen New York renkli bir zirve yaşıyor.
New York
ASSOCIATED PRESS
7 Eylül— Birleşmiş Milletler binasının dışında yapılan gösteriler, New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani’nin tavırları Küba lideri Fidel Castro’nun neşesini kaçırmadı. Putin ise büyük çocuklar arasında yer almak için Rum Kesimi lideri Klerides ile konuşma sırasına değiştirdi. Zirvede bir de diktörtgen masa krizi yaşandı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Çarşamba günü liderlere seslenen Castro uzun konuşma rekorunu kırmadı ama bununla ilgili bir espri de yaptı: Büyük beyaz mendilini, konuşmacılara ayrılan beş dakikanın sona erdiğini gösteren ışığın üzerine koydu.
       Castro liderlerin kahkahaları ve alkışları arasında konuşmasını bitirdi, mendilini ışığın üzerinden aldı ve kürsüden indi.
       Castro son olarak da BM’de liderler onuruna verilen öğle yemeğinde 40 yıldır düşman olduğu ABD Başkanı Bill Clinton ile karşılaştı ve iki lider el sıkışıp birkaç kelime konuştular.
       Castro, Çin, Vietnam, Senegal ve Malezya liderleriyle görüştü. Çarşamba akşamı da Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Chavez’in karısı ve kızıyla Küba BM temsilciliğinde yemek yedi.
       
BEYAZ SARAY YALANLADI
       Beyaz Saray, Birleşmiş Milletler (BM) Milenyum Zirvesi dolayısıyla ABD’nin New York kentinde bulunan Küba lideri Fidel Castro’nun, ABD Başkanı Bill Clinton ile tokalaştığını yalanladı. Beyaz Saray Sözcüsü Joe Lockhart yaptığı açıklamada, “Tokalaşma olmadı” dedi. Sözcü, iki liderin “birkaç çift laf ettiklerini”, ancak bunun “önemsiz” olduğunu belirterek, ABD’nin Küba’daki demokrasi eksikliği konusundaki fikrinin değişmediğini kaydetti. Açıklamada ayrıca, Castro’nun, Clinton tarafından bu gece Metropolitan Opera’da zirveye katılanlar onuruna verdiği galaya davet edilmediği belirtildi. BM’deki Amerikalı bir kaynak, doruğa katılan yaklaşık 150 dünya liderine verilen öğle yemeğine katılan Castro ile Clinton’ın, fotoğraf çekimi için konferans salonuna doğru ilerlerken kalabalık arasında birden biraraya geldiklerini belirterek, “tokalaşma oldu ve karşılıklı sözler duyuldu” demişti.
       
PUTİN’İN ŞANSSIZLIĞI
       Milenyum zirvesindeki konuşmacıların sırası kurayla belirlenmişti ve Rusya Devlet Başkanı şanslılar arasında değildi. Sırası Çarşamba günü öğleden sonra geldi.
       Oysa ABD Başkanı Clinton, Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin, Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac ve İngiltere Başbakanı Tony Blair çarşamba sabahı konuşacaktı. Sonuçta büyük çocuklar arasında yer almak isteyen Putin Kıbrıs Rum kesimi lideri Glafkos Klerides’e yer değiştirip değiştiremeyeceklerini sordu. Klerides sonuçta “Peki” dedi: “Benim için iyi bir öğle yemeği ve birkaç kadehten sonra konuşmak daha iyi olur.”
       
DİKDÖRTGEN MASA KRİZİ
       50 dünya liderinin bir yuvarlak masada bir araya gelmeleri tasarlanmıştı. Ancak masa dikdörtgendi ve konuşmalarda gündem belirlenmemişti. Üç saatlik toplantıya başkanlık yapan Singapur Başbakanı Goh Chok Tong, birçok liderle konuşmaları sırasında uzun masa yüzünden göz teması kuramadığından yakındı. Yine de medyanın toplantıya alınmaması liderlere rahat konuşma fırsatı vermişti.
       
İDEALİZMİN ŞEREFİNE
       ABD Başkanı Bill Clinton BM Genel Sekreteri Kofi Annan’dan övgüyle söz ederken Cervantes’in ünlü romanı Don Kişot’tan alıntı yapması liderleri güldürdü. Clinton, “Sayın Genel Sekreter, siz Tanrı’nın yarattığı mükemmel bir insansınızve bazen de çok daha mükemmelsiniz Bazıları iyimser ya da ümitli olduğunuzu, hedeflerinizin idealistçe olduğunu söylediler. Bence bu çok iyi. En azından kurmak istediğimiz dünyayı hayal ettikçe elde edebiliriz.”
       
GIULIANI’NİN PROTESTOSU
       New York Belediye Başkanı Metropolitan Sanat Müzesi’nde düzenlenecek resepsiyona katılmayacağını açıkladı. Giuliani Arafat ve Castro’yu kastederek “Orada birçok insanı öldürmüş kişiler var” dedi.
       
       
       
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları