| | |
İLİŞKİLER DEVAM ETTİRİLECEK
IMF ile kurucu üye olarak zaten süre gelen bir ilişki olduğunu vurgulayan Babacan, bu ilişkinin zaman zaman şekil değiştirdiğini söyledi. Hükümeti devraldıklarında IMFden ciddi bir borç alındığını anlatan Babacan, 1.5 yıllık dönemde bu borcu anapara bazında azalttıklarını belirtti ve bu durumu devam ettirmek istediklerini kaydetti.
IMFye borçlu olan ülkelerin bu kuruluşla çalışması gereken formatlar olduğunu hatırlatan Babacan, 2005 ve sonrasında Türkiyenin IMF ile bu ilişkilerinin formatına henüz karar vermediklerini belirtti. İktidara gelmeden önce yayınladıkları seçim beyannamesinde Türkiye ekonomisi için yüksek faiz dışı fazlanın gerektiğini açıkladıklarını anımsatan Babacan, o dönemde henüz IMF ve Dünya Bankası ile ilişkileri olmadığını kaydetti ve Biz inanmadığımız hiçbir şeyi yapmıyoruz dedi.
Üyelik anlaşması gereği IMFye olan borç 1-2 milyar dolara inene kadar bu kuruluş ile olan ilişkilerin daha yakın bir şekilde devam etmesi gerektiğini ifade eden Babacan, Kurucu ilk 29 ülkeden biriysek böyle devam etmesi gerekiyor diye konuştu.
Türkiyede uluslararası kuruluşlarla ilişkilerin daha doğru bir perspektife oturtulması gerektiğini de kaydeden Bakan Babacan, uygulanan ekonomik programın belli noktalarda uluslararası kuruluşlarca raporlanmasının güven ortamını pekiştirdiğini söyledi.
KIRILGANLIK AŞILDI
Devlet Bakanı Babacan, ekonomideki kırılgan noktaların aşıldığını söylerken, Türkiyenin borçlarının giderek azaldığının altını çizdi. İşsizliğin büyük bir sorun olduğunu belirten Babacan, yatırımların artması ile sorunun çözüleceğini belirtti.
Petrol fiyatlarındaki yükselme nedeniyle fiyatlarda büyük oynamaların söz konusu olmayacağını kaydeden Devlet Bakanı Babacan, özelleştirme politikalarını da değerlendirdi.
SERMAYE BİRİKİMİ YURTDIŞINDA
Bakan Babacan, kayıt dışı ekonomi ve özelleştirmelerle ile ilgili olarak, Para Türk insanında. Türk insanının ciddi bir sermaye birikimi var, bu sermaye birikiminin bir kısmı Türkiyede kayıt içinde görüyoruz. Kayıtdışı ve yurtdışında ciddi bir birikim var. Bizim insanlarımız başka ülkelerde ciddi yatırımlar yapıyorlar. Tahvil alıyorlar şirket kuruyorlar. Şirket özelleştirme ihaleyle şeffaf şekilde bundan korkmamak lazım. Türk Telekomu satmadıkta ne oldu artık bunları geride bırakmamız gerekiyor. Kamu kuruluşlarının sınai ve ticari faaliyetten hızla çıkması gerekiyor dedi. | |