Home page
Haber Menüsü


IMF orta ve uzun vadeyi konuştu
Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığındaki IMF heyeti, İstanbul’daki temaslarında orta ve uzun vadeli ekonomi politikalarını ele aldı.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
3 Haziran 2004— IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığındaki heyet, stand-by düzenlemesi çerçevesinde 8. Gözden Geçirme amacıyla temaslarına iş dünyasından başladı. IMF heyeti, önce Türkiye Bankalar Birliği yönetimiyle, ardından Yabancı Sermaye Derneği temsilcileriyle görüştü. IMF Türkiye Masası Şefi Moghadam, görüşmeler sonrası açıklama yapmazken; Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince ve YASED Başkanı Şaban Erdikler görüşmede orta ve uzun vadede yatırım ortamının iyileştirmesini ele aldıklarını söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News 'IMF'nin her dediğine evet demiyoruz'
MSNBC News Şener: Gözden Geçirme sorunsuz geçecek
MSNBC News IMF Türkiye Temsilcisi Brekk ayrılıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
ERDİKLER: YATIRIMDA HIZLI ADIM ATILMALI
       YASED Başkanı Şaban Erdikler, IMF heyeti ile yaptıkları görüşmede, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve orta vadede Türkiye‘nin makroekonomik alanda yapması gerekenleri konuştuklarını söyledi. IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk‘in de bulunduğu heyetle biraraya gelen YASED Başkanı Erdikler, Yatırım Danışma Konseyi sonrasında daha fazla yabancı yatırımcı çekmek üzere yapılanlar ve yapılamayanlar hakkında IMF ile görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
       Erdikler, yabancı yatırımcıların karşılaştıkları sıkıntılar, çalışma izni sorunları ve CE işareti taşımayan ürünlerin ithalatında yaşanan sorunları da IMF‘ye anlattıklarını belirtti ve ithalatçı birliklerinin kurulmasının sakıncalı olduğu konusunda IMF‘ye bilgi verdiklerini söyledi.
       Bir soru üzerine Erdikler, Ankara 10. İdare Mahkemesi‘nin bugün iptal ettiği Tüpraş özelleştirilmesinde, iptal kararının bürokratların hatalarından kaynaklandığını ve bu hataların başka özelleştirmelerde tekrarlanmaması gerektiğini söyledi. “Parmaklar bu hatalar konusunda bürokrasiyi işaret ediyor” diyen Erdikler, bu iptallerin hükümeti özelleştirme kararlılığından vazgeçireceğini sanmadığını söyledi.
       Erdikler, IMF heyetinin de özelleştirmede 2004 programını hükümetin uygulaması gerektiğini kendilerine söylediğini belirtti.
       
ÖZİNCE: ORTA VADE GÖRÜŞÜLDÜ
       Heyetin günün ilk görüşmesini yaptığı TBB Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de, IMF heyetiyle “olumlu” bir görüşme yaptıklarını ve ilk kez orta vadeyi konuştuklarını söyledi. Özince, “IMF ile bir ilk olarak orta vadeyi görüştük, şu ana kadar hep kısa vade üzerinde konuşurduk ama orta vadeyi konuşmuş olmamız çok olumlu bir şey” dedi.
       Heyetle bankacılık dışında hiç bir konu görüşmediklerini belirten Özince, görüşmede eski adıyla Bankacılık Yasası yeni adıyla Kredi Kuruluşları Yasa Tasarısı Taslağı ile son haftalarda finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmaları ele aldıklarını belirtti.
       Özince, Kredi Kuruluşları Yasa taslağı konusundaki bir soruya, “Biz bu konuda BDDK ile işbirliği halindeyiz. BDDK bize yasa taslağının bir nüshasını gönderdi. Hafta sonuna kadar görüş bildirmemizi istedi ancak bu zamanın yetmeyeceğini düşünerek, bir kaç hafta daha istedik” dedi.
       Özince, taslak yasalaştığında Türkiye‘nin Avrupa bankacılık standartlarına daha da yakınlaşmış olacağını ve Türkiye‘nin kendi gerçeklerinin de gözetilmiş olacağını söyledi.
       Türkiye’de 19 Haziran’a kadar kalacak IMF heyetine 7-10 Haziran tarihleri arasında Avrupa Bölüm Direktörü Michael Deppler ve IMF İcra Direktörleri’nden Willy Kiekens da katılacak.
       
PARA VE MALİYE POLİTİKASI GÖRÜŞÜLECEK
       IMF heyetinin görüşmeleri ekonomik programın 8. gözden geçirmesi ile IMF’ye üye ülkelere yönelik yapılan 4. madde değerlendirmesi olmak üzere iki ayrı konudan oluşacak.
       Bu kapsamda kamu maliyesindeki başarılı performansın kalıcı kılınması için yürütülmekte olan vergi idaresi ve sosyal güvenlik alanlarındaki yapısal reform çalışmaları ile bankacılık sektörü ve özelleştirme konularındaki gelişmeler ele alınacak.
       Heyetin ziyareti sırasında 8. Gözden Geçirme’nin yanı sıra, IMF’nin Ana Sözleşmesi gereğince tüm üye ülkelerle düzenli aralıklarlagerçekleştirdiği 4. Madde görüşmeleri de yapılacak. 4. Madde görüşmeleri kapsamında ülkelerin orta ve uzun vadeli ekonomi politikaları değerlendiriliyor.
       4. Madde görüşmeleri çerçevesinde, IMFheyeti kamu kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve sivil toplum örgütleriyle görüşmelerde bulunacak.
        Heyetle yapılacak görüşmelerde, 2005 ve sonrası döneme ilişkin Türkiye ve IMF ilişkileri konusunda da ilk görüş ve değerlendirmeler ele alınacak. Bu kapsamdaki görüşmelerin, 8. Gözden Geçirme ve Madde IV Görüşmelerini izleyen dönemde devam etmesi ve sonuçlandırılması öngörülüyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları