Home page
Haber Menüsü


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan
Unakıtan: Otoda vergi adaletsizliği düzeltilecek
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, silindir hacmine göre vergi adaletsizliğinin en kısa sürede giderileceğini açıkladı.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    3 Haziran 2004—  Hükümet, toplumda rahatsızlık yaratan ve değeri yüksek olmasına karşın düşük vergi alınan bazı araçlarla ilgili vergi eşitsizliğini gidermek için, belirli silindir hacmine sahip olan araçlardaki vergiyi artırma yönünde tedbir almayı planlıyor. Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) 30. kuruluş yıldönümü nedeniyle Ankara’da düzenlediği toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Unakıtan, “Belirli silindir hacmi olanlarda adaletsizlik var, onu önleyici bir tedbiri alırız” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Otomotiv sektörü ayağa kalktı
MSNBC News Otomobil kredi faizleri artıyor
MSNBC News Otomotivde istihdam 40 bini bulacak
MSNBC News Otomotivde ihracat 3 milyar $'ı aştı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Unakıtan, 1900 cm3 ve üzerinde silindir hacmine sahip araçlarla ilgili bir vergi artışını mı kasdettiğinin sorulması üzerine Unakıtan, “Onunla ilgili bilahare açıklama yapacağım” yanıtını vermekle yetindi.
       Maliye Bakanlığı’nın Başbakanlığa sevk ettiği ve vergi mevzuatındaki boşlukları doldurmayı amaçlayan vergi taslağına göre, eşya taşıyan ticari araç olarak imal edilip, daha sonra binek aracı şeklinde dizayn edilen taşıtların ÖTV oranı yüzde 4’ten yüzde 15’e yükseltiliyor.
       Maliye Bakanlığı, ticari araç olarak alınıp binek araca dönüştürülen ve bu yolla sağlanan kazancı engellemek ve taşıtlardan alınan vergide adaleti sağlamak için ÖTV artışı yoluna gitti. Taslak, eşya taşımaya mahsus ticari araçlardan motor silindir hacmi 1,901 cm3 ile 3,000 cm3 arasında olanlara yüzde 30, 3,000 cm3’ü geçenlere ise yüzde 75 ÖTV uygulanmasını öngörüyor.
       Her iki segmentte de mevcut durumda uygulanan ÖTV yüzde 4. Düzenleme ile, örneğin tartışma konusu olan Hummer jeep’lerin vergisi yüzde 4’ten yüzde 75’e çıkacak. Taslak ayrıca 50 trilyon lira üzerindeki yatırımlara vergi teşviği getiriyor ve IMF’nin isteği doğrultusunda, özel gelir ve özel ödenek uygulamasına son veriliyor ve buradan elde edilen gelirler bütçeye gelir olarak kaydediliyor.
       
“VERGİ ARTIŞI SÖZ KONUSU DEĞİL”
       Başbakan Tayyip Erdoğan, aynı toplantıda yaptığı konuşmada, otomotiv sektörüyle işbirliği zeminini geliştirme gayreti içinde olduklarını vurgulayarak, “Ticari araçlarda herhangi bir vergilendirme ya da vergi artışı söz konusu değil, mevcut durum neyse bu durum devam edecek” dedi.
       Otomotiv sektöründe hurda araç karşılığında yeni araç alımındaki vergi teşviğinin indirilmesi sonrasında Başbakanlığa gönderilen taslakta bazı ticari araçlarla ilgili ÖTV düzenlemeleri, ticari araçlarda genel bir ÖTV artışı olacağı yönünde kaygı yaratmıştı. Bakan Unakıtan da gazetecilere, “Başbakanımızın da ifade ettiği gibi, normal ticari araçlarla ilgili hiçbir vergi artışı yok” açıklamasını yaptı.
       Hükümet, geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararla, 20 yaş üstündeki araçların hurdaya çıkarılarak yeni araç alınmasında geçen yıldan beri sağlanan özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimini 4.5 milyar liradan 2.25 milyar liraya düşürdü. Erdoğan, hurda araca karşılık yeni araç alımında ÖTV indirimini azaltan kararname konusunda, “Hurda araçlarda alınan bu karar, arzu edilmeyen uygulamalardan dolayı alınmak zorunda kalındı” dedi.
        İthal otomobil satışlarının dış ticaret açığına etkisini de göz önünde bulundurduklarını söyleyen Erdoğan, “Yoksa otomotiv sanayiini olumsuz etkileme durumunda değiliz” diye konuştu.
       
İHRACAT HEDEFİ 8.5 MİLYAR DOLAR
       OSD Başkanı Turgay Durak da, otomotiv sanayi ihracat hedefinin bu yıl için 8.5 milyar dolar olduğunu belirterek, yıl sonuna kadar hedef üretimin 750,000 adet, ihracatın 500 bin adet olmasının beklendiğini söyledi.
        Ekonomideki olumlu gelişmelerin 2004 yılı otomotiv sanayi beklentilerine yansıdığını söyleyen Durak, bu yıl ana ve yan sanayide toplam 45 bin civarında ek istihdam olacağını ve toplam istihdamın 240 bin kişiye ulaşacağını söyledi.
       Durak, hurda araçlardaki ÖTV indiriminin yüzde 50 düşürülmesi ve ticari araçlardaki ÖTV oranlarının artırılması nedeniyle devletin 2004 yılı vergi gelirinin 650 milyon dolar azalacağını savundu. Durak, Türkiye’de taşıtlar üzerindeki vergi yükünün Avrupa Birliği’nin çok üzerinde olduğunu da söyledi.
       Avrupa’ya yakınlığı sebebiyle stratejik avantajı olan Türkiye, nitelikli işgücü, maliyet avantajları ve pazardaki büyüme potansiyeli ile uluslararası otomotiv şirketlerinin gözbebeği haline geldi.
       Ancak analistlere göre, vergilerin yüksekliği ve yasal mevzuatta sıkça yapılan değişikliklerle yatırım ortamının yetersiz hale gelmesi, şirketlerin yatırımlarının daha hızlı akmasını engelliyor.
       OSD verilerine göre 2003 yılı sonunda toplam otomobil satışları 2002 yılına göre yüzde 150.5 artışla 90,915’den 227,036 adede yükseldi. Minibüs ve kamyonetten oluşan hafif ticari araç satışları ise yüzde 108 artışla 67,001’den 139,891 adede yükseldi. Böylece toplam taşıt aracı 366,927 adet oldu ve 2002 yılı sonundaki toplam taşıt aracı rakamı olan 157,616 adete göre yüzde 132.7 artış sağladı.
       Bu yılın ilk 4 ayında ise iç pazarda 143,390 adedi otomobil (2003 aynı dönem 31,457), 69,860 adeti ise hafif ticari araç (2003 aynı dönem 24,912) olmak üzere 213,250 adet araç satıldı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları