Home page
Haber Menüsü


Otomotiv sektörü ayağa kalktı
Hükümetin ÖTV’de hurda araç indirimini yarıya indirmesi, otomotiv sektörünün büyük tepkisine neden oldu. TOBB ve OSD yayınladığı ortak açıklamayla, otomotiv sektörüne yönelik artan talebin zayıflayacağını öngördü.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
26 Mayıs 2004— Bakanlar Kurulu’ndan çıkan hurda otomobile ÖTV indiriminin yarıya indirilmesi kararı büyük tepkiye neden oldu. 20 yaş üstü aracını yeni otomobil ile değiştirenlere getirilen 4.5 milyarlık indirim 2 milyar 250 milyon liraya indirildi. TOBB Otomotiv ve Yan Sanayi Sektör Kurulu, yeni araç alımında uygulanan hurda teşviğinin yüzde 50 azaltılmasının sektörü olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

   
 
       
   
MSNBC News Hurda araçta ÖTV indirimi yarıya indi
MSNBC News Renault rekor üretime hazırlanıyor
MSNBC News Otomobilde talep gecikme yarattı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Otomotiv Sanayii Derneği, Taşıt Araçları Parça Sanayicileri Derneği, Otomotiv Distribütörleri Derneği, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği ile Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayii İhracatçıları Birliği’nden oluşan Kurul adına yapılan ortak açıklamada, kararın gözden geçirilmesi veya hiç olmazsa en az 2 aylık bir geçiş süresinin gerekli olduğu vurgulandı.
       
YÜKSEK SATIŞ GERİ DÖNMÜŞTÜ
       Hurda teşvik yasası, otomotiv sektörünü rahatlatmış, yüksek satış rakamları yeniden geri dönmüştü. Ortak açıklamada, uygulamayla 2003 yılında 3.5 milyar lira, bu yıl ise 4.5 milyar lira ÖTV indirimi sağlandığı hatırlatılarak, bu yolla uygulama tarihi olan 2003 Ağustos ayından itibaren önemli bir talep artışı sağlandığı kaydedildi. Son 12 yılda otomobil pazarında çok büyük istikrarsızlıklar yaşandığına işaret edilen açıklamada, krizler nedeniyle 2000’de 467 bin adet olan pazarın, 2001’de 191 bin adede, 2002’de ise 91 bine düştüğü anımsatıldı.
       Açıklamada, 2003 yılından bu yana süregelen siyasi ve ekonomik istikrarın yarattığı ortamda, 20 yaşından büyük araçlarla ilgili ÖTV indirim teşviki ve tüketici kredilerinin daha uygun hale gelmesi ile tüketicinin geleceğe güveninin artması sonucu ertelenen talebin yeniden canlandığı dile getirildi. Bu etkenlerle 2004’ün ilk 4 ayında otomobil satışının 229 bin adet olduğu bildirilen açıklamada, “Ancak son ay içinde dolar ve Euro’ya karşı Türk Lirası’nın değer kaybı ile tüketici faizlerinin yeniden yüzde 2.5 düzeyine yükselmesi sonucu pazarda bir yavaşlama görüldü. Yıl sonunda pazarın 450-500 bin otomobil dolayında olacağı tahmin ediliyordu” denildi.
       
“İNDİRİMİN FAYDASI KALMAMAKTADIR”
       Açıklamada, Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar ile 2004 ÖTV indirimi yüzde 50 azaltılarak 2 milyar 250 milyon liraya düşürüldüğü hatırlatılarak, “Son olarak yapılan tespitlere göre hurdaya çıkacak aracın bedeli 3 ile 3.5 milyar lirasına yükseldiğinden bu düzeydeki ÖTV indiriminin de artık hiçbir faydası kalmamaktadır” görüşü savunuldu.
        Bu kararın yoğun kriz dönemlerinden sonra henüz yeni yeni toparlanan ve özellikle Türk Lirası’nın değer kaybı ve tüketici kredi faizlerinin yükselmesi ile gerilemeye başlayan talebi tümü ile olumsuz etkileyecek nitelikte bulunduğu dile getirilen açıklamada, indirimin, bir geçiş dönemi olmaksızın azaltılmasının beklenen olumlu sonuçları tamamen ortadan kaldıracağı savunuldu.
        Açıklamada, ÖTV indiriminin yüzde 50 azaltılmasının yaratacağı sorunlar da şöyle sıralandı:
        “Bütçe dengeleri açısından hayati önem taşıyan bu sektörün doğrudan ve dolaylı olarak sağladığı yüksek vergi gelirleri azalacaktır. Piyasada büyük çabalarla oluşan güven ortamı büyük oranda zedelenecek ve tüketiciler yeniden talep erteleme sürecine girecektir. İç pazarda ve özellikle uygulanan mevzuatta beklenmeyen ani değişiklikler yabancı sermayenin güvenini sarsacak ve yeni planlanan yatırımları risk altına sokacaktır. İstikrarsız iç pazar nedeniyle sanayide üretim aksayacak ve özellikle hızla gelişen ihracat olumsuz etkilenecektir. Ana ve yan sanayide artmakta olan üretim ve buna bağlı olarak istihdam yeniden azalacaktır. Pazarda talebin düşmesi, sanayide ve sektörde aşırı stoklar ile ekonomik kayıplara neden olacaktır. Mevzuat değişikliğinde bir geçiş süresi tanınmadığı için mevcut mevzuata göre sürmekte olan işlemlerden dolayı özellikle yetkili bayiler önemli bir zararla karşılaşacaktır. Ayrıca tüketici ile bayiler arasında sürmekte olan işlemler nedeniyle ticari hayatı olumsuz etkileyecek çok fazla sayıda uyuşmazlık ortaya çıkacaktır.”
       
“KARARSIZLIK ORTAMI DOĞMAKTADIR”
       ÖTV indirimi uygulamasında bazı sorunlar saptandığı ve sektör tarafından gerekli mevzuat düzenleme önerilerinin Şubat ayında ilgililere sunulduğu hatırlatılan açıklamada, son günlerde sorunların giderilmesine yönelik yeni bir mevzuatın hazırlıkları tamamlanmış durumdayken, ÖTV indiriminin yüzde 50 azaltılmasının gerekçesi olarak uygulamadaki sorunların gösterilmesinin anlaşılamadığı vurgulandı.
        2004 yılının bu son uygulama ile geçmiş dönemlerde olduğu gibi otomotiv sanayii ve ilgili tüm sektör açısından yeni bir sorunlu yıl olarak yaşanmasının söz konusu bulunduğu belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “2003 yılındaki olumlu gelişmeler, 2004 yılı ile gelecek yılların gerçekten olumlu gelişmelerle süreceğini gösterirken, şimdi otomotiv sanayii ve pazarında yeniden bir kararsızlık ortamı doğmaktadır. Bu nedenle alınan kararın yeniden gözden geçirilmesi veya hiç olmazsa ortaya çıkacak zararların bir bölümünü gidermek için en az 2 aylık bir geçiş süresi verilmesi gerekli bulunmaktadır.” 26/05/04
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları