Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Ali Babacan
DB’den 1 milyar dolar kredi geliyor
Devlet Bakanı Babacan, Dünya Bankası’ndan bir milyar dolar kredi alınmasına yönelik görüşmelerin tamamlandığını açıkladı.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    21 Mayıs 2004—  Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Dünya Bankası ile 2004-2006 dönemini kapsayan 4.5 milyar dolarlık Ülke Destek Stratejisi (CAS) çerçevesinde ilk uyum kredisi olan üçüncü program amaçlı 1 milyar dolarlık Mali ve Kamu Sektörü Uyum Kredisi (PFPSAL-3) için müzakerelerin tamamlandığını ve ilgili belgelerin dün itibariyle imzalandığını belirtti. Babacan, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ile düzenlediği basın toplantısında, kredinin ilk dilimi olan 500 milyon doların bu yıl Haziran ayı içinde, ikinci dilimi olan diğer 500 milyon doların ise bu yıl sonu itibariyle serbest bırakılmasının öngörüldüğünü kaydetti.  

   
 
       
   
MSNBC News DB: Gelişmeler alarm verici değil
MSNBC News DB: Türkiye IMF'ye hayır derse sürpriz olur
MSNBC News Babacan: Küresel rüzgar piyasayı etkiledi
MSNBC News Babacan: Net borç ödeyicisi olacağız
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
HEDEF REFORMLARA DESTEK
       Söz konusu yapısal uyum kredisiyle kamu ve mali sektörde yürütülmekte olan reformların desteklenmesinin hedeflediğini ifade eden Babacan, “(Kredi) mali disiplinin sürdürülebilir kılınması, kamu harcamalarında etkinliğin artırılması, kamu kesiminde iyi yönetişimin yerleştirilmesi ve şeffaflık ile hesap verilebilirliğin güçlendirilmesi alanlarını kapsamaktadır” dedi.
       Kredinin 4 yılı ödemesiz dönem olmak üzere 17 yıl vadeli olduğunu kaydeden Babacan, faiz oranın da Libor+0.50 olarak belirlendiğini söyledi.
       Babacan, kredinin ikinci dilimi olan 500 milyon doların serbest bırakılması için de atılması gereken adımlar arasında tarımsal destekleme çerçeve yasasının çıkarılması ve bankacılık yasasının yıl sonuna kadar yasalaşması ile Halk Bankası ile Ziraat Bankası’nın özelleştirmesinde yol haritasının netleşmesinin yer aldığını bildirdi.
       Vorkink ise, kredinin ikinci diliminin de serbest bırakılması için atılacak adımlar olduğunu ancak bu konuda herhangi bir problemle karşılaşılmasının beklenmediğini söyledi.
       Haziran ayında kredinin ilk diliminin serbest bırakılacak olmasının, reformların başarıyla sonuçlandırılmasının sonucu olduğunu anlatan Vorkink, reform çalışmalarında Türkiye’ye desteklerini sürdüreceklerini belirtti.
        Sağlıklı bir makro ekonomik yapının ancak sağlıklı bir mali sektör ile mümkün olduğunu vurgulayan Babacan, “Mali sektörün güçlendirilmesi ve daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulması yapısal programımızın diğer önemli hedefidir” dedi.
       
ABD KREDİSİNDE KARAR YAKLAŞTI
       Toplantıda soruları da yanıtlayan Babacan, ABD hükümetinin Irak savaşı sırasında Türkiye’nin zararını telafi etmek için önerdiği 8.5 milyar dolarlık kredinin kullanımına ilişkin nihai kararı kısa sürede vereceklerini açıkladı.
       Babacan, Hazine’nin 2004 yılı finansman programında söz konusu krediye ihtiyaç duymadıklarını anımsatarak, 2005 yılı ve sonrasına ilişkin Hazine’nin finansman programının bu yılın ortalarında açıklanacağını belirtti ve “Kısa bir zaman için nihai kararımızı vereceğiz. Biraz sabırlı olun birkaç ay içinde ne olacağını görelim” dedi.
       
YÜKSEK FDF SÜRECEK
       Geçen yıl faiz dış fazlanın gerçekleştiğini, bu yıl içinde öngörülen yüzde 6.5’lik düzeye ulaşmada herhangi bir bulunmadığının bildiren Babacan, “Önümüzdeki dönemde borç stokundaki düşüş eğilimini destekleyecek yüksek oranlı faiz dışı fazla politikası sürdürülecektir” dedi.
        Babacan, kamu borç stokunun bu yıl başında GSMH’ya oranını yüzde 71’e düştüğünün birkaç yılda bu oranın yüzde 60’ın altına düşürülmesi gerektiğini belirterek, “İdeal olan bunu yüzde 50’nin altına düşürmektir” dedi ve borç stokunun düşük oranlı bir faiz dışı fazlaya imkan vermediğini sözlerine ekledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları