Home page
Haber Menüsü


 
Küçülme kaçınılmaz
 
Cari açığın yılın ilk dört ayında 5.5 milyar doları bulması, zorunlu olarak Türkiye’yi ciddi bir küçülme sürecine götürür.
 
Mustafa Sönmez
NTV-MSNBC
 
11 Mayıs 2004—  Merkez Bankası dün, Bakanlar Kurulu’na 76 sayfalık bir sunuş yapıp, özellikle dövizle ilgili Başkan Serdengeçti, fikir beyan etti. Daha dün, Başkan’a göre, “1- Kur (reel) artışı cari dengeyi düzeltir. Kur artışı eskiden olduğu gibi enflasyon üzerinde etkili olmaz” açıklamalarını yaptı.

   
 
       
   
MSNBC News Dolar MB müdahalesiyle düşüşte
MSNBC News Türk piyasaları orta vadede cazip
MSNBC News Serdengeçti: Yüksek FDF kritik önemde

MSNBC News Mustafa Sönmez: "Vur-kaç 2004"ün bilançosu ne ?
MSNBC News Mustafa Sönmez: "Yalancı bahar"dan kurak yaza mı?
MSNBC News Mustafa Sönmez: Yoksulluk "sefaleti" ve oltaya takılanlar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu iki öngörüden Seyfettin Gürsel, Vatan’daki yazısında iki sonuç çıkarmış: ” Bir, kur artışına müdahale etmek yanlış olur. İki, ekonomiyi soğutmak (faiz artışı), en azından şimdilik, gereksizdir.”
       Ama, bu ifadelerin üstünden 24 saat geçmeden MB, dövize müdahale etti. Doğru mu yaptı yanlış mı, onu tartışırız, ama “güvenilirlik, beklentiler” gibi kavramları sık sık kullanan ve bunlara büyük önem atfeden MB, galiba, kendi kendini bacağından vurdu.
       
MÜDAHALE GEREKÇELERİ
       Gelelim yapılan açıklamaya, Deniliyor ki, “...son günlerde bankaların döviz aktiflerinin fiyatlarındaki oynaklık ve ters para ikamesi sürecinin neden olduğu döviz likiditesindeki daralmanın da etkisiyle döviz piyasasında gözlenen aşırı oynaklık üzerine Merkez Bankası’nca bugün döviz piyasasına doğrudan satım yönünde müdahale edilmiştir. ”
       Şimdi şu cümlelerin üzerinden gidelim. Ne demek, ” bankaların döviz aktiflerinin fiyatlarındaki oynaklık?” Söyleyelim, “Kur artışları bankaların açık pozisyonlarını büyütmekte ve kırılganlık derecelerini artırmaktadır. Kura müdahale ile bankaların o kadar da dayanıklı hale gelmedikleri ortaya çıkıyor. Gelelim diğer gerekçeye. Diyor ki MB, ” ..ters para ikamesi sürecinin neden olduğu döviz likiditesindeki daralma...”
        Ne demek ? Şu demek: TL’den dolara hızlı dönüş ve sıcak paranın hızla ülkeyi terketmesinin getirdiği bir döviz likiti sorunu var ve bunlar kurları yukarı doğru itti. Sonuç olarak, MB kurlara müdahale etti, çünkü hızlı kur artışlarından endişe etti. Peki şu cümle ne demek oluyor:
        ” Diğer doğrudan alım ya da satım müdahalelerimizde olduğu gibi, bu müdahale de döviz kuru seviyesinden duyulan bir rahatsızlığı ifade etmemektedir.” ..Biz de inandık!...Döviz kuru seviyesinden rahatsız olmadınız da neyden oldunuz acaba?
       
RİSKLE BAŞBAŞA MI ?
       Dalgalı kura mündemiç (içkin) olan riskle başbaşa bırakma iddiası demek ki o kadar da doğru değilmiş. MB, kimsenin, özellikle bankaların risk alacak durumda olmadıklarını görmüş olmalı ki, bu müdahaleye zorlandı.
       Bakalım rezervlerden satışlar, dolar kurunu MB’nin umduğu aralıkta tutmaya yetecek mi ?
       Ama anlaşıldı ve görüldü ki, ekonomi dalgalı kurun ödüllendirmesi ve cezalandırmasına terkedilemeyecek durumda. Hiç de öyle kırılganlığı giderilmiş bir yapı yok.
       Bir sıcak para rüzgarı ile yaşanan yalancı bahar, aynı sıcak paranın ülkeyi terkedişiyle lodos balığı gibi pelteye dönüşebiliyor ve bu sıcak para musibetinden bir nasihat çıkarmamaya AKP iktidarı da direniyor ama direndikçe yeni bir daralmanın, küçülmenin eşiğine Türkiye’yi getirmiş bulunuyor.
       
KÜÇÜLMEYE DOĞRU
       Bundan sonra olacakları söylemek için kahin olmaya gerek yok. İlk iki ayda 2.8 milyar doları bulan cari açığın, ilk dört ay için 5,5 milyar doları bulmuş olması çok muhtemel. Daha geçen yıl 12 ay için bu sayı 6.8 milyar dolar iken bu yılın ilk dört ayında 5.5 milyar dolar.
       Bu açığın bu boyutlara ulaşması, zorunlu olarak Türkiye’yi ciddi bir küçülme sürecine götürür. Kurlarda, faizlerde, dolayısıyla enflasyon hedeflerinde yaşanacak sapmalar, zorunlu olarak bu yıl için öngörülen yüzde 5 büyüme hedefinden vazgeçilmesini ve önümüzdeki günlerden başlayarak bir daralma konjonktürüne girmesini getirecek.
       Küçülmenin toplumsal maliyetlerini zaten biliyoruz.
       Artan işsizlik, artan yoksullaşma. Ama bu yeni daralmanın ekonomide yeni bir yaprak dökümüne yol açmamasını ve sıcak para bağımlılığından kurtulmak için sağduyulu davranılmasını dileyelim.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları