Home page
Haber Menüsü


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
FDF tartışması İzmir Kongresi’ni böldü
Başbakan Erdoğan, IMF’ye verilen taahütler kapsamında bütçenin %6.5 düzeyindeki FDF’nin yeniden görüşeceğini söyledi. Devlet Bakanı Babacan, yüksek hedefin gerektiğini belirtirken; IMF Başkan Yardımcısı Krueger’de FDF hedefinin korunmasını istedi.
Pakize Kaya - Sezer Kılıç/İzmir
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    5 Mayıs 2004—  Uluslararası Para Fonu’yla yapılan stand-by düzenlemesi çerçevesinde performans kriteri niteliğindeki faiz dışı bütçe fazlası oranına yönelik tartışmalar, Türkiye 4. İzmir İktisat Kongresi’ne damgasını vurdu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, program çerçevesinde toplam kamuda yüzde 6.5’lik faiz dışı fazla hedefiyle devam etmek zorunda olmadıklarını belirtirken; Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan “Türkiye için önemli olan borç dinamiklerinin korunması, 2005 yılı ve sonrasında yüksek oranlı bir FDF’nin devam etmesi gerekiyor” dedi. Erdoğan, FDF hedefini aşağıya çekmek üzere IMF ile görüşeceklerini de belirtti.  

   
 
       
   
MSNBC News Serdengeçti 'IMF ile devam' dedi
MSNBC News Bankacılık Yasa Tasarısı gecikiyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Erdoğan, 4. İktisat Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada, kurucuları arasında yer aldığı IMF ile bu konuyu görüşeceğini kaydederken, ancak bu konuda herhangi bir zaman vermedi.
       
BAYKAL’DAN SERT ELEŞTİRİ
       Erdoğan’ın FDF’ye ilişkin açıklaması toplantıda kendisinden önce konuşan CHP Lideri Deniz Baykal’ın, hükümetin ekonomik politikalarını sert bir şekilde eleştirmesinin ardından geldi. Baykal konuşmasında, GSMH’nın yüzde 6.5’i oranındaki FDF hedefi için “Bu topluma karşı yapılan büyük bir haksızlıktır, zaten Türkiye bunu tutturmakta zorlanmaktadır. Bu trafikte yüzde 6 düzeyini geçmemektedir” değerlendirmesini yaptı. Baykal ayrıca Türkiye’nin IMF’ye olan başta olmak üzere dış borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi.
       Baykal, ekonomide yaşanan “kısır döngünün” sıcak paraya olağanüstü para ödenmek zorunda kalındığını vurgulayarak, sadece bu yılın ilk çeyreğinde yurtdışından getirilerek TL’ye çevrilen paranın Borsa’ya girmesi halinde dolar bazında yüzde 15.3, Hazine Bonosu’nda da yüzde 9.9 getiri sağladığına dikkat çekti.
       Baykal, “Türkiye Amerika’dan zengin değildir. Her gün bir Harun Reşit Hazinesi bulsak bile bu tarz bir dışa kanama, bu denli aşırı karlar, kesinlikle karşılanamaz. Bu rakam ABD Hazinesi’nin 3 yıllık getirisinin bile üzerinde. Yıllık kazançlar düzleminde Türkiye sıcak paraya dolar bazında yüzde 80’leri aşan bedeller ödüyor” dedi.
       
IMF ELEŞTİRİLERİNE YANIT
       Başbakan Erdoğan Erdoğan, IMF’le ilgili eleştirileri yanıtlarken de, şöyle konuştu:
       “Biz IMF’le çalışmayız söylemi artık dünya gerçeklerini yansıtmıyor. İş başına gelse aynen bu programı uygulayacaktır. Bu bir vakadır. IMF’ye borcumuz 25 milyar dolar deniliyor. IMF Başkan Vekili Anne Krueger burada. IMF’ye borcumuz 20 milyar dolardır. IMF ile faiz dışı yüzde 6.5 fazlayı konuşacağız. Bunu nasıl aşağı düşürürüzü tartışacağız. ‘IMF ile çalışmayız’ bu gerçekçi bir söylem değil. Bunları söyleyenlerin de bunları aynen uygulayacağına inanıyorum. Dünya gerçekleri dışında yaşayamazsınız. 20 milyar borcum yok mu diyeceksin?”
       
KRUEGER: FDF KRİTİK ÖNEMDE
       IMF Başkanvekili Anne Krueger de, Baykal ve Erdoğan arasında yaşanan tartışmaya katıldı. Krueger, AKP Hükümeti’nin uyguladığı politikaları desteklediklerini belirtirken, “Türk ekonomisi önemli bir ilerleme kaydediyor. Hükümet bunları başardığı için gurur duymalıdır. Hedeflere bağlı kalarak ilerleme kaydetti. Makro ekonomik istikrar sağlandı. Sürdürülebilir ekonomik büyüne, Türkiye’nin elinde olan bir imkan” dedi.
       Krueger, yüksek borç stokunun sürdürülebilirliği için faiz dışı fazlanın (FDF) kritik önemde olduğunu ve yüksek FDF yaratılmasının büyüme performansını olumsuz etkilemediğini kaydetti.
       Türkiye‘nin uzun dönemde büyümesinin sürdürülebilir olduğunu söyleyebilecek noktada olmadıklarını belirterek, borçların sürdürülebilirliği için mali disiplinin devamının gerektiğini vurguladı. Mart sonu itibariyle Türkiye’nin iç borç stoku 203.7 katrilyon lira, dış borç stoku ise 62.6 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.
       Sürdürülebilir büyüme için enflasyondaki düşüşün devam etmesi gerektiğini belirten Krueger, “Bu ayrıca borçların sürdürülebilmesinde devam eden bir gelişmeyi de gerektiriyor. Bu, sadece hükümetin FDF hedefinin tutturulmasıyla değil ancak bunun devamının yanı sıra daha iyi bir vergi sistemi ve harcama yönetimi ile sağlanabilir ve yapısal alanlarda geniş kapsamlı reformların devamını gerektirir” dedi.
       Krueger konuşurken, salonda bulunan iki kişi pankart açtı. “IMF evine dön, Kruger Evine dön” sloganları atan Sait Filiz ile Bilge Öztürk polis tarafından gözaltına alınarak salon dışına çıkartıldı.
       Protesto sırasında konuşmasını kesmeyen Krueger, sözlerini şöyle tamamladı:
       “Hükümetin enflasyonun daha fazla düşmesi, borç yükünün azalmasına yardımcı olacak FDF‘nin yaratılması, mali reformlar ve finans sektörünün konsolidasyonuna olan bağlılığını sürdüreceğini görmek istiyoruz. Makroekonomik istikrar uğruna savaşılmaya değerdir. Bu, sürdürülebilir büyüme ve istihdam ile hayat standardının artması ve yoksulluğun azaltılmasının ön koşuludur. Reformların geri dönüşü reformların yaygınlığı ve ne kadar iyi koordine edildiği ile doğru orantılıdır.”
       
JOHNSTON: TÜRKİYE DOĞRU YOLDA
       Türkiye İktisat Kongresi’ne konuşmacı olarak katılan OECD Genel Sekreteri Donald Johnson da, Türkiye’nin 2000-2001 krizinden sonr ciddi bir gelişme yaşadığını belirterek, “Türk hükümeti doğru yolda. Para politikaları başarılı. OECD bu yolu destekliyor” diye konuştu.
       Türkiye’nin önemli bir kavşak noktasında olduğunu ifade eden Johnson, “Türkiye, atılım ve reformlarla önümüzdeki 10 yılda önemli bir mesafe kat edecek” dedi. Johnson mevcut ekonomik düzenlemelerin kesintisiz devam etmesi gerektiğine dikkat çekerek, Türkiye’de mevcut işgücünün artırılması, kamu hizmetleri, yargı sistemi ve eğitim sisteminin geliştirilmesi çalışmalarının da sürmesinin gerekliliğine de değindi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları