Home page
Haber Menüsü


Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti
 
Serdengeçti ‘IMF ile devam’ dedi
 
Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, cari açıktaki artışın Nisan ayına kadar süreceğini öngörürken, bunun normal karşılanması gerektiğini söyledi. Serdengeçti, Türkiye’nin IMF ile devam etmesi gerektiğini de kaydetti.
 
Ankara
CNBC-E
 
5 Mayıs 2004—  Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 314 artışla 783 milyon dolara çıkan cari açığın; Şubat, Mart ve Nisan aylarında da görüleceğini belirtirken, bunu normal karşılamak gerektiğini söyledi. CNBC-e’nin canlı yayınında Servet Yıldırım’ın sorularını yanıtlayan Serdengeçti, “Kamu maliyesi politikası yolunda gidiyorsa, cari dengeden endişe etmeye gerek yok” dedi. Serdengeçti, Türkiye’nin stand-by düzenlemesinin 2005’te tamamlanması ardından Uluslararası Para Fonu’yla devam etmesi gerektiğini ifade ederken; Avrupa Birliği’nden tam üyelik görüşmeleri konusunda tarih alınmaması halinde devamlılığın zorunlu olduğunu kaydetti.

   
 
       
   
MSNBC News FDF tartışması İzmir Kongresi'ni böldü
MSNBC News Enflasyonu Nisan'da tarım artırdı
MSNBC News Deutsche Bank: Cari açığa dikkat
MSNBC News Moody's: Cari açık kaygı verici
MSNBC News Cari açık tahmini aştı: 783 milyon $
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, yılın ilk aylarında mevsimselik etkisine dikkat çekerek, “Bu aylarda cari dengenin olumlu seyretmesi beklenmez. Ocak ayında olduğu gibi, Şubat, Mart ve Nisan aylarında da olumsuz rakamlar göreceğiz. Nisan ayından sonra mevsimselliğin değişmesi, turizm gelirlerinin devreye girmesiyle verilerde iyileşmesi gözlenecektir” dedi.
       Serdengeçti, bu hesabı yaparken turizm gelirlerinde Mart ayında iyileşmeyi dikkate almadığını ifade ederken, geçen yılın turizm gelirlerinin düşük olması nedeniyle baz etkisinin çok yüksek olacağını kaydetti.
       
HAREKETLİLİK DENGESİZLİKLERİ GİDERİR
       Son dönemde döviz kurlarında yaşanan hareketlere de değinen Serdengeçti, müdahale için oynaklığın yüzdesinin değil, sebebinin önemli olduğunu kaydetti.
       Döviz kurlarında ilk kez hareketlenme olmuş gibi değerlendirmeleri son derece ‘anlamsız’ olarak nitelendiren Serdengeçti, “Ödemeler dengesinin kurlar üzerinde belirleyici olduğunu çok defalar söyledim. Kurdaki hareketlilik ekonomideki dengesizlikleri giderecek bir hareket olarak görülmeli. Kamu maliyesi politikası sıkı bir şekilde gidiyorsa, cari dengeden endişe etmeye gerek yok” dedi.
       Serdengeçti, sonraki dönemde ekonomik politikaların sürdürüleceğinin gösterilmesinin cari denge için ‘en iyi ilaç’ olacağını vurguladı.
       
ENFLASYON HEDEFİ YAKALANABİLİR
       Merkez Bankası Başkanı, Nisan ayı enflasyon verilerinin tahminlerin üzerinde çıkmasını değerlendirirken de, yıl sonu yüzde 12’lik enflasyon hedefinin yakalanabilir boyutta olduğunu belirtti.
       Mayıs ayı dahil olmak üzere enflasyondaki düşüşün süreceğini ifade eden Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, Mayıs ayından sonra ise baz etkisi nedeniyle enflasyonda kısmı bir yükseliş yaşanacağını belirtti.
        Serdengeçti, tarım sektöründe fiyatların Nisan’da yüzde 6.9 arttığını hatırlatarak, “Tarımdan her zaman olumlu ve olumsuz etki gelebileceğini daha önce de belirtmiştik. Bu konuda yapılabilecek bir şey yok. Nisan ayında kamu imalat sanayi fiyat artışı son derece düşük” dedi.
       Petrol fiyatlarının son 13 yılın en yüksek düzeyinde seyrettiğini hatırlatan Serdengeçti, “Enerji enerji fiyatlarında gelebilecek dışsal etki konusunda yapılabilecek bir şey bulunmuyor” dedi.
       
OYNAKLIK HESAP MESELESİ DEĞİL
       Cari kurla döviz kuru ilişkisinin tam olarak anlaşılamadığını kaydeden Serdengeçti, “Merkez Bankası aşırı oynaklıkla müdahale edileceğini söyledi ve müdahale ediyor. Oynaklık sadece bir hesap meselesi değil” dedi.
       Serdengeçti, döviz alım ihaleleri yerine döviz satış ihalelerinin gündeme gelmeyeceğine dikkat çekerken, “Böylesi bir çıkarım, bizim müdahaleyi niye yaptığımızın anlaşılmadığına işaret eder. Son zamanlarda müdahale etmememiz, müdahale etmeyeceğimiz anlamına gelmiyor” şeklinde konuştu.
       Türkiye’nin dışsal şoklardan giderek daha az etkilendiğini belirten Serdengeçti, “Risk yönetiminin eğitimini kapsamlı şekilde yapmamız gerekiyor, döviz kurunda risk üzerinize aldığınız zaman kazanabilirsiniz de kaybedebilirsiniz de. Bu konuda ne Merkez Bankası’nın, ne Hükümet’in yapabileceği bir şey yok” dedi.
       
IMF İLE DEVAM EDİLMELİ
       Uluslararası Para Fonu’yla ilişkiler konusundaki soruları da yanıtlayan Serdengeçti, “Türkiye’nin elinde sadece IMF ile yaptığı anlaşma yok, AB ile katılım öncesi ekonomik program gibi ciddi bir ekonomik belge var. Bu tür belgeleri dikkate almak gerekli” dedi.
       Serdengeçti, “Türkiye’de hala kamu borcu, dış borç çok yüksek. Bu aşamada, IMF ile devam etmek gerektiğini düşünüyorum. IMF ile önlem sözleşmesi diye bir yöntem var, bu bence iyi” dedi. Serdengeçti, sözlerini şöyle tamamladı:
       “AB katılım süreci kapsamında IMF programlarının başarıyla tamamlanması gerekiyor. AB’den tarih alamazsak, ekonomik programın kredibilitesi olması gereken düzeyde değil. Her halükârda IMF ile devam etmek zorundayız.”
       
PETROL FİYATLARINA DİKKAT
       Diğer yandan Merkez Bankası, yayınladığı Nisan ayı Enflasyon Görünüm Raporu’nda dünya petrol fiyatlarındaki artışların devam etmesi ve kur baskısı nedeniyle artabilecek bütçe finansman ihtiyacının önümüzdeki dönemde akaryakıt ve petrol ürünleri fiyat artışlarını kaçınılmaz hale getirebileceği uyarısında bulundu.
       Önümüzdeki dönemde enflasyon eğilimlerinde ilk dört aydaki rakamlara göre geçici yükselişler beklendiğini hatırlatan Merkez Bankası, “Bugün itibarıyla, söz konusu artışın enflasyon hedefini belirgin bir şekilde tehdit edecek boyutlara erişmeyeceği öngörülmektedir” ifadesini kullandı.
       Hizmet sektöründeki katılığın “göreli” olarak devam ettiğini ve dolayısıyla gelecek aylarda mal fiyatlarının telafi edici etkisinin ortadan kalkmama ihtimalinin TÜFE açısından bir risk olabileceğini söyleyen Merkez Bankası şu değerlendirmeyi yaptı:
       “Önümüzdeki aylarda sıkı para ve maliye politikaları ile birim işgücü maliyetlerindeki göreli avantajların enflasyona olumlu destek vermeye devam edeceği; döviz kuru-enflasyon ilişkisindeki belirsizlik nedeniyle enflasyon eğiliminde dönemsel bir yükseliş olabileceği, ancak son gelişmelerin temel eğilimden geçici sapmalar olarak kalacağı ve yıl sonu enflasyon hedefine ulaşılabileceği tahmin edilmektedir. Kuşkusuz, bu öngörülerin mali disiplinden sapma olmayacağı, mevcut programın kararlılıkla uygulanmaya devam edileceği ve yapısal düzenlemelerin süreceği varsayımı altında yapıldığı unutulmamalıdır.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları