Home page
Haber Menüsü


 
Fikir klonlaması
 
Adı ne olursa olsun, iş fikri, girişimcilik fikri… Fikriniz varsa, bırakın kendinizde kalsın, eğer sermayeniz yoksa boşuna uğraşmayın çünkü fikriniz dudaklarınızdan çıktığı anda kamunun malı oluveriyor.
 
Dr. Ayşe Işınbark
NTV-MSNBC
 
6 Nisan 2004—  Türkiye’deki KOBİ’ler ve girişimciler “destek” konusunda dünyanın en şanslı kesimini oluşturuyor” demeyi ne kadar isterdim. Ama ne mümkün, destek yerine köstek kuralları işliyor sevgili ülkemde.

   
 
       
   
MSNBC News Ayşe Işınbark: Girişimci güvenlik arayışında
MSNBC News Ayşe Işınbark: Mor inek ve e-teşebbüs
MSNBC News Ayşe Işınbark: Yanıt arayan sorular
MSNBC News Ayşe Işınbark: E-Teşebbüs
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Destek konusuna çok takıldım değil mi? Nasıl takılmayayım ki, e-girişimci olduğum günden itibaren bunu birebir yaşayan biriyim. Türkiye’de ticaretin kurallarını (kişiliğimle çok uyuşmuyor ama neyse) öğreniyorum, girişimciliğin ne menem bir şey olduğunu görüyorum.
       Ekonomi haberlerinde KOSGEB’in binbir çeşit desteğinden haberdar oluyorum, bir araştırıyorum ki, yaptığım işe hiçbiri uymuyor. Çünkü ben hizmet üreticisiyim. Hizmet üretimi de KOSGEB’in (adından anlaşıldığı gibi Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) ilgi alanına girmiyor. Ama öğrendiğime göre, “hizmet sektörü” desteği de gündemdeymiş.
       Neyse bugünkü haliyle KOSGEB sadece sanayi üretimi yani elle tutulan gözle görülen üreticileri destekliyor. Teori böyle de, pratikteki tablo da anladığım kadarıyla bunu doğrular nitelikte değil. www.bayiport.com da (hani girişimci çöpçatı internet sitesi) gerçekleştirdiğim bir ankete göre girişimcilerin tek destekçisi var, o da, GKKDM (Girişimci Kendi Kendini Destekler Merkezi). Yok henüz böyle bir merkez kurulmadı kurulmasına ama, fikri beğenen biri yarın böyle bir merkez kurarsa hiç şaşırmam. Çünkü ülkemiz fikir klonlaması konusunda da, dünyanın en gelişmiş ülkesini oluşturuyor.
       Sahip olduğunuz, hatta araştırmasını da yapıp bir noktaya getirdiğiniz iş fikriniz dudaklarınız arasından çıktığı andan itibaren, kamunun malı haline geliveriyor. Bir de arkanızda sağlam sermaye veya moral desteğiniz yoksa, o zaman da bu fikri hayata geçireceğim diye uğraşıp didinmeyin. Çünkü siz o fikri gerçeğe dönüştürdüğünüzde de, nasıl olsa birileri çıkıp bunu klonlayacaktır.
       
“GİRİŞİMCİYİ DESTEKLEYEN PROJEYİ DESTEKLERİZ”
       Çok karamsar olduğumu söyleyebilirsiniz, haksızsınız diyemeyeceğim ama bu birkaç aylık dönemde yaşadıklarımın etkisinde olduğum kesin. Bayiport.com kuruluş amacı doğrultusunda girişimcilere destek olmak için çalışıp dururken, başına gelmedik kalmıyor. İTO, ATO ve TOSYÖV’e Uzakdoğu mallarına karşı kampanya için işbirliği talebinde bulunuyor.
       Bu arada bir hatırlatma TOSYÖV’e talep e-posta mesajı olarak iletildiği halde, başkanına bir türlü ulaşamıyor. Ve bu taleplerde hiçbir şekilde “ticari kaygı” bulunmuyor. Çünkü talep, sözkonusu kuruluşların üyelerine “ücretsiz” hizmet vermek yönünde. Kısaca üyelerinize “bu kampanyayı duyurun ve KOBİ’ler bu adreste buluşup birbirlerini tanıma, birbirleriyle işbirliği yapma yollarını araştırabilsin” diyorsunuz. “Aa ne ulvi bir teklif” diye karşılanıyor ama sonradan ne düşünülüyorsa, ilgili kuruluşlardan (ki onlar KOBİ’lerin ve girişimcilerin destekçisi diye biliniyor) hiç ses seda çıkmıyor. “Girişimcileri destekleyen her projeyi destekleriz” diyen TOSYÖV’e teklif ikinci seferinde sözlü ve yazılı olarak tekrar iletiliyor. Sonuç mu?
       Sonuç yok, çünkü siz ücretsiz hizmet sunuyorsunuz. Her ne kadar teklifi sunduğumuz kesim yarı kamu kuruluşu olsa da fark etmiyor, işleyiş aynı., düşünce yapısı aynı: “Eğer ücretsiz hizmet veriyorsa altında bir bit yeniği vardır” ya da ” biz bunu niye kendi odamız, vakfımız adına bir başka kuruluşla anlaşıp üyelerimize “cüz’i” bir ücret karşılığı sunmayalım”.
       Bu teklifin yani ücretsiz hizmet sunmanın altındaki bit yeniğini de açıklayayım ve gizli saklı bir şey kalmasın:
* Ülkemi seviyorum
* Uzakdoğu mallarının yasaklanmasıyla hiçbir sonuca varılmayacağını biliyorum. Hatta böyle bir yasaklamanın kaçağı artıracağı için de ülke ekonomisi ve KOBİ’lerin daha fazla zarar göreceğini biliyorum. Doğal olarak bunu istemiyorum, yoksa siz istiyor musunuz?
* İnternet kullanımının yaygınlaşmasını istiyorum. Çünkü bunun gelişmişliğe açılan bir kapı olduğuna inanıyorum. Ayrıca bayiport.com’un çok basit kullanımlı bir sistem olması dolayısıyla, internetten ve teknolojiden çekinen kesimde bile kabul görebileceği için, KOBİ’lerin internetle yakınlaşması için vesile olur diye düşünüyorum.
       Evet işte böyle hin düşünceler içinde bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Olaya böyle bakınca da benim gibi girişimcilerin “aforoz” edilmesi gerekiyor.
       Aforoz edilmezsem haftaya yine burada görüşmek dileğiyle.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları