Home page
Haber Menüsü


Enflasyon 33 yıl geriye gitti
Devlet İstatistik Enstitüsü, Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Mart ayında Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE) 2.10, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ise 0.89 puan olarak açıklandı.
Ankara
NTV-MSNBC
4 Nisan 2004— Enflasyon Mart ayında toptan eşya fiyatlarıyla yüzde 7.97, tüketici fiyatlarıyla yüzde 11.83’e gerilerken, toptan eşya fiyatları 33 yıl aradan sonra en düşük düzeye indi. Aylık bazda artışlar ise toptan eşyada yüzde 2.10, tüketicide de yüzde 0.89 artış gösterdi. Bu arada, Devlet Bakanı Ali Babacan, Mart ayı enflasyon rakamlarını değerlendirerek, “enflasyonda yıllık hedefe şimdiden ulaşılmıştır” dedi.

   
 
       
   
MSNBC News Enflasyon beklentisi geriliyor
MSNBC News 'Enflasyon hala yüksek düzeyde'
MSNBC News Ve tek haneli enflasyon
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Şubat ayında 28 yıl sonra tek haneli rakamları gören yıllık enflasyon, Mart ayında bir puandan daha gerileyerek 7.97 oldu. DİE’ye göre, Mart ayında bir önceki aya göre enflasyon toptan eşya fiyatlarında yüzde 2.10, tüketici fiyatlarında yüzde 0.89 arttı.Yıllık enflasyon ise TEFE’de yüzde 7.97, TÜFE’de ise yüzde 11.83 oldu.
       Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan özel sektör imalat sanayinde fiyat artışı mart ayında yüzde 0.7 düzeyinde gerçekleşti.
       Mart ayında imalat sanayinde fiyatlar yüzde 1.8 oranında artarken, elektrik, gaz ve su yüzde 0.1, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe 1.8 oranlarında azaldı. Bu dönemde toptan eşyada devlet sektöründe fiyatlar yüzde 3.0 artış gösterdi. Toptan eşya fiyatlarında mart ayında görülen yüzde 2.10’luk artışın ise, 0.71’i devlet, 1.39’u da özel sektördeki fiyat artışından kaynaklandı.
       
BABACAN: YILLIK HEDEFE ULAŞILMIŞTIR
       Devlet Bakanı Ali Babacan, Mart ayı enflasyon rakamlarını değerlendirerek, “enflasyonda yıllık hedefe şimdiden ulaşılmıştır” dedi.
       Babacan, yaptığı yazılı açıklamada, yıl içinde dönem dönem enflasyonda sınırlı artışlar gözlenebilecekse de, 2004 yılı sonu için belirlenen yüzde 12 hedefinin tutturulmasının mümkün göründüğünü kaydetti.
       
ÜÇ AYLIK ENFLASYON % 6.5
       DİE’nin açıkladığı son rakamlara göre, yılın üç ayında enflasyon oranı, toptan eşyada yüzde 6.50, tüketici fiyatlarında ise yüzde 2.19 oldu. Enflasyon gelişmelerindeki tek olumsuzluk TEFE’de yılın ilk üç ayında ulaşılan yüzde 6.5 oranıyla yüzde 12’lik yıl sonu hedefinin yarısının aşılması oldu. Bu arada mart ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 19.8, tüketici fiyatlarında yüzde 21.67 olarak hesaplandı.
       
İTO VERİLERİNDE DE DÜŞÜŞ SÜRDÜ
       İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) verilerine göre de, enflasyonda yıllık bazda düşüş trendi devam ediyor. İstanbul’da mart ayında tüketici fiyatları binde 8, toptan eşya fiyatları yüzde 1.7 oranında artış gösterdi.
       Yıllık ortalama artışlar ise tüketici fiyatlarında yüzde 22.2, toptan fiyatlarda yüzde 20.5 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, tüketici fiyatları yüzde 14.6, toptan fiyatlar ise yüzde 13.4 artış gösterdi. İTO ilk 3 aylık artış oranlarını da tüketicide binde 3, toptanda yüzde 2.9 olarak belirledi.
       
ZAM ŞAMPİYONU VOTKA OLDU
       Mart ayında votka yüzde 54.5 artan fiyatı ile en çok zamlanan ürün olurken, yıllık bazda da yüzde 93.2’lik artış kaydetti. Fiyat artışında yüzde 33.5’lik artışla kuru soğan, yüzde 32.4’lük fiyat artışıyla rakı ilk sıraları alırken, pirinç profil ve köşebentlerin fiyatı yüzde 24, haberleşme kablolarının fiyatı yüzde 20.8, domatesin fiyatı yüzde 19.5, elektrik kabloları ve izole tellerin fiyatı yüzde 14.9 oranında arttı. Mart ayında en hızlı fiyat düşüşü ise ıspanakta gözlendi. Ispanağın fiyatı bir ayda yüzde 27.3 oranında azaldı.
       Limonun fiyatı yüzde 24, çocuk kazağı ve ilaç fiyatı yüzde 8.5, ürenin fiyatı yüzde 7.8, kuru sarımsağın fiyatı yüzde 7.2, kot pantolonun fiyatı yüzde 6.9, erkek kabanının fiyatı yüzde 6 oranında geriledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları