Home page
Haber Menüsü


Sezer  
Cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer.
Sezer için
5 liderden
ortak imza
Parlamento’da temsil edilen 5 partinin genel başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer’in Cumhurbaşkanı olmasını teklifini birlikte imzaladılar.
ANKARA
NTV
 
    24 Nisan -  Koalisyon ortakları, dün yaptıkları maraton zirve sonunda, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer’i cumhurbaşkanı adayı olarak teklif etti. Ahmet Necdet Sezer adı muhalefet partileri tarafından olumlu karşılandı. 5 lider, Meclis’te düzenledikleri basın toplantısında Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer’in Cumhurbaşkanı olmasını öneren teklifi birlikte imzaladılar. Böylece çok partili siyasi yaşamda bir ilk gerçekleşti ve ilk kez Parlamento’da grubu bulunan tüm partiler ortak bir Cumhurbaşkanı adayı üzerinde anlaştılar.  

   
 
       
    MSNBC News Basından Sezer'e alkış
MSNBC News Ahmet Necdet Sezer kimdir?
MSNBC News Sezer'in konuşması
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
“Herhalde hiçkimsenin Ahmet Necdet Sezer’in laik, demokratik hukuk devletine bağlılığından kuşkusu olamaz. Ahmet Necdet Sezer bu konuda her türlü sınavı başarıyla vermiştir.”
BÜLENT ECEVIT
Başbakan
       Çok partili Türk siyasi hayatında bir ilk gerçekleşti ve parlamentoda temsil edilen tüm partilerin ortak kararıyla Meclis dışından bir aday cumhurbaşkanlığı için ortak aday olarak gösterildi. DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, FP Genel Başkanı Recai Kutan ile DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, cumhurbaşkanlığına Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer’i aday gösteren öneriyi, parlamentoda düzenledikleri basın toplantısında, imzaladılar.
       Bu arada Meclis dışından adaylık önerisi için gerekli olan 110 milletvekilinin imzasının tamamlandığı ve adaylı başvurusunun saat 17.00’den sonra TBMM Başkanlığı’na sunulacağı bildirildi.
       Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, adaylığı konusunda görüşünün sorulması üzerine “Benim kişiliğimde yargıya verilen değerdir bu. Parlamentonun takdiridir” dedi.
       
ÖNCE HÜKÜMET ANLAŞTI
       Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer’in cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesi dün koalisyon ortaklarının saat 14.00’te başlayıp aralıklarla 9 saat süren zirve toplantılarının ardından gerçekleşti. Başbakan Bülent Ecevit, saat 17.00’de yaptıkları ikinci zirvede aday olarak Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer’i belirlediklerini açıkladı.
       Hükümet ortaklarının cumhurbaşkanı adayı olarak Ahmet Necdet Sezer’i teklif etmesi, muhalefet partileri tarafından da olumlu karşılandı. Bu konuda ilk görüş belirten Fazilet Partisi oldu. Dün gece olağanüstü toplanan FP Grup toplantısında söz alan Genel Başkan Recai Kutan, Başbakan Ecevit’in kendisine, Meclis dışından Ahmet Necdet Sezer’i cumhurbaşkanı olarak önerdiklerini söylediğini aktardı. FP’nin yaklaşık 4 saat süren grup toplantısından Sezer’e destek kararı çıktı. Ancak, hükümet ortaklarının samimiyeti ve özellikle ANAP’ın destek verip vermeyeceği yönündeki kuşkular nedeniyle temkinli davranılması görüşü benimsendi.
       
ECEVİT’E ÖVGÜ
       FP’nin Kayseri Milletvekili ve Genel Başkan Adayı Abdullah Gül, Başbakan Bülent Ecevit’in cumhurbaşkanlığı için iyi bir isim seçtiğini, bu isim üzerinde partizanlık yapmadan uzlaşma aradığını söyledi. Gül, “Turgut Özal nasıl iyi şeylerle anılıyorsa Ecevit de bu işiyle güzel bir şekilde anılacak” dedi. Aralarında FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç’ın da bulunduğu çok sayıda FP’li milletvekili, cumhurbaşkanlığı konusunda Genel Başkan Recai Kutan’ın grubun eğilimini dikkate aldığını, gerekli yanıtı Ecevit’e vermesi konusunda yetkili olduğunu dile getirdiler.
       
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ
       Hükümet ortakları, Anayasa Mahkemesi Başkanı Sezer’i cumhurbaşkanı adayı olarak teklif ederken, Anayasa Mahkemesi de bugün kuruluşunun 38. yıldönümünü kutladı. Anayasa Mahkemesi Konferans Salonu’nda bugün saat 10.00’da başlayan törende söz alan Anayasa Mahkemesi Başkanı Sezer, hukukun üstünlüğü, anayasanın bağlayıcılığı, laiklik, demokrasi ve insan haklarının önemini vurguladı. Düzenli aralıklarla seçim yapmanın, yönetimin demokratik olduğunu göstermediğini belirten Sezer, insanın devlet için değil, devletin insan için var olması gerektiğini kaydetti.
       Ahmet Necdet Sezer’in ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı Wildhaber ve mahkemenin Türk yargıcı Rıza Türmen de birer konuşma yaptılar. Törene, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ve FP Genel Başkanı Recai Kutan’ın yanı sıra yüksek yargı organlarının temsilcileri ve davetliler katılıyor. Törenin ardından, “Anayasa Yargısı” konulu sempozyum düzenlendi.
       
MUHALEFET’TEN TEMKİNLİ İYİMSERLİK
“Ahmet Necdet Sezer, Türkiye’nin yetiştirdiği müstesna hukukçulardan biridir. Bu itibarla, onun adaylığına biz FP olarak sıcak bakıyoruz. Sezer’e deste vermeye hazırız.”
RECAI KUTAN
FP Genel Başkanı
       Bu arada Anayasa Mahkemesi’ndeki törene gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan FP Genel Başkanı Kutan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Sezer’in cumhurbaşkanı adaylığına sıcak baktıklarını yineledi. Kutan, Sezer’in adaylığını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, şunları söyledi: “Ahmet Necdet Sezer, Türkiye’nin yetiştirdiği müstesna hukukçulardan biridir. Bu itibarla, onun adaylığına biz FP olarak sıcak bakıyoruz. Ancak mesele, bugün bu toplantıdan sonra muhtemelen Sayın Başbakan Ecevit’le yapacağım toplantıdan sonra gerçekleşecek.” Kutan, “Sezer’in adaylığı sizin için sürpriz oldu mu?” sorusunu da “Hayır. Öyle bir ismi gönlümüzden geçiriyorduk, temenni ediyorduk. Dolayısıyla onun isminin çıkması bizi fevkalade mutlu etti” diye yanıtladı.
       Recai Kutan, Başbakan Bülent Ecevit ile cumhurbaşkanlığı konusunu görüştü. Kutan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada ise Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer ve Yargıtay Başkanı Sami Selçuk’u Meclis dışından cumhurbaşkanı adayı olarak göstermeyi düşündüklerini, bu seçenekten birinin gerçekleştiğini ifade etti. Kutan, Sezer’e destek vermeye hazır olduklarını tekrarladı. Kutan, her ihtimale karşı, FP adayı Nevzat Yalçıntaş’ı çekmeyeceklerini bildirdi.
       Ancak Kutan, daha sonra NTV’ye verdiği demeçte, daha birinci turda, Ahmet Necdet Sezer’i destekleyebileceklerini kaydetti.
       
ÇİLLER: O MAKAMI DOLDURUR
“Ahmet Necdet Sezer, güvenilir, dürüst bir kişiliğe sahip, o makamı da doldurabilecek değerli bir hukukçudur. Bu aşamada hiçbir sıkıntımız yok.”
TANSU ÇILLER
DYP Genel Başkanı
       DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer’in güvenilir, dürüst bir kişiliğe sahip, o makamı doldurabilecek değerli bir hukukçu olduğunu belirterek, “Muhalefetle uzlaşma güzel ama şart niye?” diye sordu. Çiller, grup toplantısından sonra Başbakan Bülent Ecevit’i ziyaret edip endişelerini ileteceğini söyledi.
       Partisinin grup toplantısında konuşan Çiller, “Ahmet Necdet Sezer, güvenilir, dürüst bir kişiliğe sahip, o makamı da doldurabilecek değerli bir hukukçudur. Bu aşamada hiçbir sıkıntımız yok. Nedir sıkıntı? Sıkıntı şurada başlıyor. 3 lider anlaştı, bir noktaya geldi. Bu çok güzel. Muhalefetten destek isteniyor, bu da çok şık, uzlaşmayı Meclis’e yayan takdir edilecek bir tutum. O zaman şu niye? 351 oyun var, 276 yetiyor. Yeniden acaba bir samimiyetsizlik, bir oyunun çerçevesi gündeme mi getiriliyor? Niye böyle düşünüyorsun? Nasıl düşünmezsin. Beş artı beşi yaşamışsın. 3 lider o zaman imza dahi atmış, şimdi atmıyor. 5 kişi bir araya gelirse biz varız denmesi bizi endişeye sevketti” dedi.
       Çiller, daha sonra Ecevit ile görüşmesinin ardından verdiği demeçte, Sezer’i destekleyeceklerini açıkladı.
       
EHİL BİR ADAY
       DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer üzerinde uzlaşı aranmasının yadırganmaması gerektiğini söyledi.
       Ecevit, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Ecevit, dün koalisyon ortağı partilerin genel başkanları arasında yapılan toplantıda bu niteliklere sahip bir aday olarak Sezer üzerinde durulduğunu anlattı. Birçok başka demokratik ülkede uzlaşıya dayalı bir cumhurbaşkanı seçmenin zorluğu ile karşılaşılınca yüksek mahkemelerin başkanlarına böyle bir görev vermenin yaygın bir uygulama olduğunu bildiren Ecevit, o nedenle Sezer üzerinde uzlaşı aranmasının yadırganmaması gerektiğini kaydetti.
       Ahmet Necdet Sezer’in bu yüksek göreve her bakımdan hazır ve ehil bir aday olacağından kimsenin kuşku duymayacağına inanındığını belirten Bülent Ecevit, “Herhalde hiçkimsenin Ahmet Necdet Sezer’in laik, demokratik hukuk devletine bağlılığından kuşkusu olamaz. Ahmet Necdet Sezer bu konuda her türlü sınavı başarıyla vermiştir” dedi.
       
YILMAZ DESTEK İSTEDİ
       ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın, ANAP Milletvekillerinden, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer’e “Tam destek” verilmesini istediği bildirildi.
       ANAP Grubu, Grup Başkanvekili Beyhan Aslan başkanlığında toplandı. Basın kapalı olarak yapılan ve yaklaşık 1.5 saat süren toplantıda konuşan ANAP lideri Yılmaz’ın, Cumhurbaşkanı arayışlarında gelinen noktayı anlattığı ifade edildi. Milletvekillerinden “Duygusal” davranmamalarını isteyen Yılmaz, Sezer’in Türkiye’nin özellikle demokrasi ve insan hakları alanındaki imajını olumlu yönde etkileyebilecek değerli bir hukukçu olduğunu kaydetti.
       ANAP’ın 87 milletvekili bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, bu sayısal çoğunlukla diğer partilerden destek olmadan cumhurbaşkanı çıkarmaya güçlerinin yetmeyeceğini anlattı.
       
“SON ANDA BİR OLUMSUZLUK OLURSA”
       MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, parti grubunun basına kapalı toplantısında Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin “uzlaşma” çalışmaları konusunda milletvekillerine bilgi verdi.
       Alınan bilgiye göre, Bahçeli, dün yapılan liderler zirvesine ilişkin genel bir değerlendirme yaptıktan sonra, “kendilerinin varılan mutabakatın arkasında olduklarını” söyledi. Bahçeli’nin, koalisyonu oluşturan partiler arasındaki mutabakata muhalefet partilerinin de katılmasından yana olduklarını dile getirdi. Bahçeli, MHP’nin “verdiği sözün arkasında olduğunu” kaydetti.
       Bahçeli, Cumhurbaşkanı seçimi konusundaki uzlaşmanın “bozulması durumunda” her partinin kendi adayını gösterme hakkının doğacağı, bu durumda MHP’nin de daha önce kamuoyuna yansıyan adaylarının gündeme geleceğini” ifade etti.
       
ADAY SAYISI 6 OLDU
       Bu arada TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut ve DYP Kilis Milletvekili Doğan Güreş, cumhurbaşkanlığına aday oldular.
       ANAP Ankara Milletvekili Yücel Seçkiner ve ANAP Van Milletvekili Kamran İnan cumhurbaşkanı adayı olacaklarını açıkladılar.
       Daha önce de ANAP Balıkesir Milletvekili Agah Oktay Güner, FP İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş, DSP Eskişehir Milletvekili Mehmet Mail Büyükerman ve DSP Ankara Milletvekili Oğuz Aygün, cumhurbaşkanlığına aday olmuştu. Böylece, cumhurbaşkanlığı adaylığı için milletvekillerinden Meclis’e resmen yapılan başvuru sayısı altıya çıktı.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları