|
|
|
En fazla ihracat artışı, otobüs-midibüs-minibüs, özel amaçlı motorlu taşıtlar ve özel amaçlı diğer çekicilerde gerçekleşirken, çekiciler, gemiler ve suda yüzen taşıtlar, hava ve uzay taşıtlarıyla demiryolu taşıtlarında gerileme yaşandı.
Ocak-Şubat döneminde, yüzde 46,9 oranında artarak 1 milyar 271 milyon 443 bin dolara ulaşan ihracat, geçen yılın aynı döneminde 865 milyon 345 bin dolarda kalmıştı.
ALMANYA İLK SIRADA
Sektör, yılın ilk ayında 13 serbest bölgenin yanı sıra, 137 ülke ve özerk bölgeye ihracat gerçekleştirdi. Yoğun olarak Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta, Almanya 193 milyon 633 bin dolarla ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi Fransa, İtalya, İngiltere ve Polonya izledi.
Sektör, bu dönemde St. Vincent, Sırbistan, Benin, Ekvator Ginesi, Komor Adaları, Mauritius, Kongo, Zambia, Paraguay, Küba, Alaska, Barbados, Avustralya Okyanusyası ve Kape Verde ile Trakya, Denizli ve Adana Yumurtalık serbest bölgelerine ilk kez ihracat yaptı.
YILLIK İHRACAT HEDEFİ 9 MİLYAR DOLAR
Öte yandan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, otomotiv sanayinde 2004 yılında 9 milyar dolarlık ihracat, 8 milyar dolarlıkta ithalat hedeflendiğini söyledi. Bakan Tüzmen otomotiv sanayicileri temsilcilerinin katıldığı Otomotiv Sanayinin Sorunları konulu sektör toplantısına katıldı.
Tüzmen, toplantıda yaptığı konuşmada sektörde 2 bin 415 firmanın ihracat yaptığını belirterek, 2003 yılında kayıt rakamlarına göre 7.2 milyar dolarlık ihracat başarısının yakalandığını söyledi. ABye yapılan satışlarında arttığını belirten Tüzmen, Almanya, Fransa, İtalya ve İngilterede bu satışların arttığını kaydetti. |
|