Home page
Haber Menüsü


Ziraat GM: Banka karları düşecek
Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, faiz düzeyindeki düşüşle, tüm banka karlarının olumsuz etkileneceğini öngördü. Bu arada, Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Sayın da, İmarzede mudilere ödemenin 2.2 katrilyona çıktığını söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
29 Ocak 2004— Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, borçlanma faizlerinin düşmesinin yarattığı etkiyle, fon yönetime dayalı yüksek kara alışmış bankaların bu rakamlara ulaşamayacağını söyledi. Çağlar, düzenlediği basın toplantısında, bankacılık sektörünün aktif yapısının yüzde 50’sinin kamu kağıtlarından oluştuğunu ve bu kapsamda faizlerdeki düşüşün bankaların karlılığını etkileyeceğini belirterek, “Bu yıl bankacılık sektöründe en önemli problem kar olacak. Karlar önemli ölçüde düşecek” dedi.

   
 
       
   
MSNBC News İmar'da ilk duruşma ertelendi
MSNBC News İmarzede ödemeleri başladı
MSNBC News İmar mudilerine ödeme kararı çıktı
MSNBC News İmar Yasası TBMM'de kabul edildi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  2004 yılında borçlanma faizlerine ilişkin tahmini konusunda da Çağlar, bu yılı için yüzde 12 enflasyon beklendiğini hatırlatırken, bunun üzerine 8-10 puanlık bir reel fazini ekleneceğini düşündüklerini kaydetti ve faizin ortalama yüzde 20’ler civarında olacağını öngördüklerini açıkladı.
       Hazine’nin Şubat ayından itibaren borçlanmada tekli fiyat sisteminden çoklu fiyat sistemine geçmesinin sisteme etkisini de değerlendiren Çağlar, bu uygulama ile bankaların hesabını kitabını çok iyi yapması gerekeceğini kaydeti.
       Şimdi herkesin kendi kaynak yapısına, enflasyona ve konjoktüre bakarak karar vereceğini anlatan Çağlar, “Bankalar açısından stres olacak” derken, Murat Ulus ise bunun Hazine’nin borçlanma faizini 1-2 puan düşüreceğini söyledi.
       
KAYNAK MALİYETLERİNE DİKKAT
       Bir süredir tartışılan tüketici kredilerinin maliyetin altında olduğu eleştirilerine de cevap veren Ziraat Bankası Genel Müdürü, “Herkes kendi bilançosuna bakarak sektör hakkında karar veriyor. Biz hiç bir şekilde kaynak maliyetinin altında kredi veremiyoruz” diye konuştu.
       Ziraat Bankası’nın buradaki avantajının, vadesiz hesapların sayısının sektör ortalamasının üzerinde olması ile yaygın ağa sahip bulunması olduğunu söyleyen Çağlar, maliyetlerinin 100-150 şubelik bankaların altında olduğunu kaydetti.
       Bunun yanında Ziraat Bankası’nın yaklaşık 45 katrilyon lira olan aktiflerinin ancak yüzde 4.8’i kadar kredi kullandırdığını anlatan Çağlar, bunu 5.5 katrilyon liraya ve yüzde 10’a çekmeyi hedeflediklerini anlattı.
       Bu yıl içinde dövizin seyrine ilişkin olarak da Çağlar, turizm gelirlerinin geçen yılın üzerine çıkmasının beklendiğini, işçi dövizlerinin ivmesini koruyacağını belirtirken, ihracatında aynı tempoyu tutturmasını beklediklerini ifade etti ve “Dolayısıyla bu yıl dövizde bir sıçrama beklemiyoruz. Bunu yatırımcı da görüyor” yorumunda bulundu.
       
NEMA ÖDEMESİ MART AYINDA
       Kamuoyunda zorunlu tasarruf olarak bilinen Çalışanları Tasarrufa Teşvik Hesabı’nda biriken anaparanın hak sahiplerine ödendiğini, bu yıl Mmart ayında ise nemanın ilk taksidinin ödeneceğini anımsatan Çağlar, “Biz Mart ayında ödeme yapmaya hazırız. Bize ne zaman ödemelerin bedeli verilir ve takvim bildirilirse, biz ödemelere başlarız.”
       Çağlar, nemanın ilk taksit tutarının toplam 1.4 katrilyon lira olduğunu söyledi. Toplam 9.6 katrilyon lira olan nema tutarının 2.5 katrilyon lirası ise kesintilerin kaldırılmasından önce yapılmıştı.
       
SAYIN: İMAR’DA ÖDEME 2.2 KATRİLYON
       Aynı toplantıda konuşan Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, dün akşam itibariyle, İmar Bankası’nda ödeme yapılması gereken 364 bin 355 kişiden 315 bin 402’sinin işlemlerinin tamamlandığını açıkladı. Gazetecilere, İmar Bankası ödemeleri hakkında bilgi veren Sayın, kişi bazında yüzde 87’lik bölümün işlemlerinin tamamlandığını ifade etti.
       Bu kapsamda, toplam 2.6 katrilyon lira olarak öngörülen ödemelerin 1.2 katrilyon lirasının ‘nakit’ olarak ödendiğini söyleyen Sayın, bunun dışında Ziraat Bankası hesaplarında 866 trilyon liranın vadeli hesaplarda, 188 trilyon liranın da vadesiz hesaplarda kaldığını ifade etti.
       Toplamda 2 katrilyon 250 trilyon liralık işlem yapıldığını anlatan Sayın, bunun yüzde 47’sinin çekilmeyerek, Ziraat Bankası hesaplarında kaldığını ifade etti. Ödemeler karşılığında TMSF’den 1.4 katrilyon lira nakit, 1.2 katrilyon lira tutarında da over night endeksli kağıt alındığını kaydeden Sayın, İmar Bankası hesaplarından sadece 5 milyon dolarlık kısmın dövize döndüğünü, bunun ise beklenenin çok altında olduğunu vurguladı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları