|
Türkiye Masası Şefi Rıza Mogadam başkanlığındaki IMF heyeti, 7. Gözden Geçirme çalışmalarının birinci bölümünü yarın tamamlıyor. Ancak 21 Ocak Çarşamba günü Türkiyeden ayrılması beklenen heyetle ekonomi yönetimi arasında; 2004 yılı için gerekli ek kaynak ihtiyacı konusunda tam bir uzlaşma sağlanamadı.
KAYNAK İHTİYACI 3.5 KATRİLYON LİRA
NTVnin edindiği bilgilere göre, geçen hafta Maliye Bakanlığında yapılan görüşmelerde IMF, asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılan geçmiş enflasyona endeksli artışlar nedeniyle kaygılarını dile getirdi. Uluslararası Para Fonu, bunun bütçe üzerinde olumsuz bir etkisi olacağını belirtirken; Maliye yetkilileri, zamlar nedeniyle 3.5 katrilyon lira arasında ek kaynak ihtiyacı doğduğunu belirtti.
Bu çerçevede, asgari ücret üzerindeki yüklerden Hükümet tarafından karşılanacak bölümün tam belli olmaması nedeniyle 500 trilyon liralık bir opsiyonun daha dikkate alındığı kaydedildi. Buna bağlı olarak ek kaynak tutarının 3.2 ile 3.8 katrilyon lira arasında değişebileceği belirtilirken; Maliye Bakanlığı, bütçe ödeneklerinden yapılacak kesinti ile 3 katrilyon liranın üstünde bir rakama ulaşıldığını aktardı. Bu konudaki düzenlemelerin bir ek Bütçe Yasası olarak Şubat ayına kadar çıkarılacağı belirtildi.
Ancak IMF uzmanlarının, 2003 yılının son aylarında yapılan yüksek harcamalar ve yılbaşında yürürlüğe giren enflasyon muhasebesi nedeniyle de 1.5 katrilyon lira tutarında bir kayıp yaşanacağını belirttiği öğrenildi. IMFnin, petrol fiyatlarının uluslararası seyri nedeniyle de benzer bir ihtiyacın oluşabileceğine dikkat çekerek, sadece tasarrufa dayalı tedbirlerin yeterli olmayacağını savunduğu bildirildi.
KAMU ZAMMI ÖNERİLDİ
IMFnin enerji fiyatlarına bir yıldır zam yapılmadığını vurgulayarak, kaynağın KİT ürünlerine yapılacak zamla karşılanmasını önerdiği kaydedildi. Ekonomi yönetiminin bu çerçevede Şubat ayı boyunca çalışarak, gözden geçirmenin ikinci tur görüşmelerinde konunun netleştirileceği belirtildi.
Bu arada, ekonomi yönetiminin alternatifli çalışmaları arasında bazı ürünlerde Özel Tüketim Vergisi artışının da yer aldığı belirtilirken, son kararın hükümet nezdinde alınacağı vurgulandı.
Diğer yandan, IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam, çalışmalarının ilk bölümünün sona ereceği Çarşamba günü bir basın açıklaması yapıp yapmayacağının henüz kesinleşmediğini söyledi. Moghadam, Anadolu Ajansının sorusunu yanıtlarken, görüşmelerin devam ettiğini belirterek, ancak bir basın açıklaması yapıp yapmayacağının henüz kesinleşmediğini kaydetti. | |