Home page
Haber Menüsü


İhracatçı IMF’den revizyon istedi
İhracatçılar, asgari ücretin yüksek maliyeti ardından IMF programının ekonomik koşullar çerçevesinde yeniden düzenlenmesini istedi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
12 Ocak 2004— İhracatçılar, enflasyon hedefinin üzerindeki asgari ücret artışının işgücü maliyetlerine getirdiği yüklerin ardından Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yeni koşullara uyum için ekonomik programı yeniden gözden geçirilmesini istediler. Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığındaki IMF heyeti, 7. Gözden Geçirme çalışmaları kapsamında özel sektör temsilcileri ile İstanbul’da görüşmeler yaptı. Liranın dolar karşısında süren değerlenmesinin rekabet gücünü olumsuz etkilediğinden yakınan ihracatçılar, hükümetin asgari ücreti yüzde 34.1 oranında artırmasının da işgücü maliyetlerini artırarak rekabet gücünü daha da zayıflatacağını savunuyorlar.

   
 
       
   
MSNBC News 'FDF hedefi ek önlem gerektiriyor'
MSNBC News IMF heyeti kaynak paketini ele alacak
MSNBC News IMF'den krediyle, uyarı birlikte geldi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Asgari ücretteki artışın 2004 bütçesine maliyeti yaklaşık 1 katrilyon olarak belirlendi. Enflasyon hedefinin çok üzerindeki bu artışın IMF görüşmelerinde de sorun çıkarabileceği kaydediliyor.
       
SATICI: PROGRAM STANDART REÇETE DEĞİL
       Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, IMF heyeti ile yemekli buluşmalarında, heyete yaptığı sunuşta, programın “standart bir reçete, ezbere bir şablon” olmadığını vurguladı.
       Satıcı, programın koşullara göre edilebileceğine işaret ederek, “Programın, yeni faktör şartlarının gözden geçirilmesi için gerekli koşullar doğmamış mıdır?” diye sordu ve “Özel sektör ve ihracatçı eliyle büyümekten başka şansı olmayan Türkiye’nin üreticisinin üzerindeki maliyetleri ve yükleri biraz azaltmanın ve mali disiplin vadelerini buna göre düzenlemenin bir yolu yok mudur?” dedi.
       Satıcı, özellikle emek yoğun sektörlerde iş gücü maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekerek, son asgari ücret artışlarından yakındı ve “Özellikle büyük Çin tehdidi altındaki emek yoğun sektörlerde durum ivedilik gerektirmektedir” dedi.
       Satıcı, görüşme sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, “Program neticede Allah yapısı değil, kul yapısı. Günün şartlarına göre değiştirilmeli, düzenlenmeli” dedi. Satıcı, IMF’nin de bu konuda hükümetin önünü açıp, rahatlatması gerektiğinin altını çizdi.
       Bu yılın da geçen yıl gibi zor olacağını da vurgulayan Satıcı, ihracatta gerçek artış dönemine girilmesi gerektiğini belirterek, “İhracattaki artışlarda yalnız dolar ve Euro bazında değil, TL bazındaki gelişmeler de dikkate alınmalıdır. TL bazında bakınca 2003’te ihracat yüzde 10 artırılabildi. Enflasyonun yüzde 18 olduğunu kabul edersek burada yüzde 8’lik bir kayıptayız demektir. Gerçekçi olmak gerekir ve yol haritamızı buna göre çizmemiz gerekir” diye konuştu.
       
ÖZİNCE: OLUMLU GÖRÜŞME OLDU
       IMF heyeti, sabah saatlerinde de Türkiye Bankalar Birliği yönetimiyle görüştü. Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, basın mensuplarının sorusu üzerine, IMF heyeti ile ekonomideki iyileşmeyi paylaştıklarını ifade ederek, “Bunun süreceği konusundaki düşüncelerimizi ifade ettik. Bankacılık sektöründeki geleceğe dair görüşlerimizi paylaştık. Genelde olumlu bir fikir alışverişi oldu, özel bir konu ve gündem söz konusu değildi” diye konuştu.
       Özince, “Biz IMF’ye bir şey önermeyiz. Biz onu kendi devletimize öneririz” karşılığını verdi. Özince “Emekli maaşlarındaki artışlar konusunda bütçede kaynak olmadığına dair bazı eleştiriler var. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?” sorusu üzerine de şöyle konuştu:
        “Bu IMF ile paylaştığımız bir konu değil ama kişisel kanaatimi söyleyeyim; birçok bankamızın ve sigorta şirketimizin de kendi özel emekli sandıkları var. Bizlerin orada hangi zam oranları yaptığına da bakmak lazım. Bütünkusuru ve yanlış popülist arayışları hükümetlere yönlendirmemek gerekir. Hepimiz maaş alan insanlarız. Emekliler belli bir yaşam beklentisi içinde olan kimselerdir. Bu konularda çok büyük endişeler duymamak gerektiği kanaatindeyim. Türkiye, ücret artışlarını artık geleceğin enflasyonuna endekslemeye başladı. Bu konularda çok da acımasız olmamalıyız.”
       
MÜSİAD: POPÜLİZM OLMADIĞINI SÖYLEDİK
        MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu da, IMF heyetiyle yaptıkları 2 saatlik görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, IMF temsilcilerinin kendilerine emekli aylıkları ve asgari ücret artışlarından rahatsız olup olmadıklarını sorduklarını söyledi.
        Bayramoğlu, “Biz bunun bir populizm olmadığını söyledik ve kendilerine Ankara’da görüşme yapacakları Merkez Bankası’na faiz indirimine gitmeleri gerektiği halde, neden yapmadıklarını sormalarını önerdik” dedi.
       IMF heyetini Türkiye’yi öncekinden daha iyi izlediğini düşündüğünü de ifade eden Bayramoğlu, IMF’nin özellikle yaklaşan yerel seçimler konusundaki gelişmeleri de yakından izlediklerini söyledi.
       
İKİ AŞAMALI GÖRÜŞME TAKVİMİ
       IMF heyeti, Çarşamba gününden itibaren ekonomi yönetimiyle çalışacak. Gözden Geçirme çalışmalarını iki aşamada tamamlayacak olan IMF heyeti, öncelikle maaş artışlarından doğan kaynak ihtiyacını ele alacak. 3.5 katrilyonu bulan ihtiyacın, bütçenin yanı sıra, ek önlemlerle karşılanmasını isteyen heyet, bu konudaki önerilerini hükümete iletecek.
       21 Ocak’a dek sürmesi planlanan çalışmaların ardından ikinci aşama Şubat ayında tamamlanacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları