Home page
Haber Menüsü


IMF Başkanı Horst Köhler
IMF’den krediyle, uyarı birlikte geldi
Uluslararası Para Fonu İcra Direktörleri Kurulu, 6. Gözden Geçirme’yi onaylayarak, 502 milyon dolarlık kredi dilimini serbest bıraktı.
Ümit Enginsoy/Washington
NTV-MSNBC
    19 Aralık 2003—  Türkiye için 502 milyon dolarlık yeni kredi dilimini serbest bırakan Uluslararası Para Fonu, ekonomide elde edilen ilerlemeleri överken, rehavete kapılınmaması uyarısında bulundu. Türkiye’nin tek haneli enflasyon rakamlarının eşiğinde olduğunu belirten IMF yetkilileri, 2004 yılında yapılacak yerel seçimlerin programı aksatmayacağı yönünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan güvence aldıklarını belirttiler. Diğer yandan, Hazine’den yapılan açıklamada kredi diliminin 22 Aralık 2003 itibariyle Hazine hesaplarına gireceği kaydedildi.  

   
 
       
   
MSNBC News IMF: Performans beklenenden iyi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Uluslararası Para Fonu Başkanı Horst Köhler, yaptığı yazılı açıklamada, Hükümeti ve Merkez Bankası’nı, ekonomide elde edilen ilerlemelerden dolayı kutladı. Köhler, piyasa güveninin arttıgını, faizlerin düştüğünü ve arka arkaya iki yıldan bu yana büyüme ve enflasyon hedeflerinin beklentilerden daha iyi seyrettiğini anlattı. Ancak Köhler, başarının sürmesi için programın sıkı sıkıya uygulanmaya devam etmesini istedi.
       
ERDOĞAN’DAN GÜVENCE ALINDI
       Daha sonra üst düzeyli bir IMF yetkilisi, bir grup gazeteci için düzenlenen telekonferansta, Türkiye’nin enflasyonda tek haneli rakamların eşiğinde olduğunu söyledi. IMF yetkilisi, gelecek yıl yapılacak seçimlerin programın sıkı şekilde uygulanmasını etkilemeyeceği yönünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan güvence aldıklarını da vurguladı.
       Yetkili, Demirbank konusunda alınan mahkeme kararı ardından yabancı yatırımların olumsuz etkilenip etkilenmeyeceğinin sorulması üzerine, yargı sürecinin beklenmesi gerektiğini belirtti.
       IMF yetkilisi, İmarbank olayının Türk ekonomisine önemli yük oluşturduğu, ancak bankacılık sektörünün geri kalanının etkilenmemesinin ekonominin güçlendiği gerçeğini kanıtladığını söyledi. Yetkili, 8.5 milyar dolarlık ABD kredisinin hazır olduğunu, kullanıma Türk ve ABD hükümetlerinin karar vereceğini ancak, programda bu kredinin hesaba katılmadığını anlattı.
       
PERSONEL DÜZENLEMELERİ GECİKMİŞTİ
       Öte yandan, IMF’den yapılan açıklamada, gelen talep üzerine Türkiye’nin zamanında karşılanamayan iki yapısal reform ve bir rakamsal performans kriterinden muaf tutulduğu belirtildi.
       Açıklamada, talep edilen muafiyetlerden ilki, Eylül sonunda gerçekleştirilmesi gereken, KİT’lerdeki atıl istihdamla ilgili personel azaltımına gidilmesine yönelik yapısal performans kriteri olarak belirtildi. İkinci kriter olarak, Ekim sonuna kadar gerçekleştirilemeyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) etkinliğinin artırılmasına yönelik yasal düzenleme gösterildi. Ancak açıklamada, BDDK ile ilgili yasanın, Aralık ayında kabul edildiği kaydedildi.
       Üçüncü kriter olarak da, Ekim ayında sağlanamayan kamu kesimi genel dengesine ait toplam faiz dışı denge (faiz dışı fazla) gösterildi.
       Türkiye ile 4 Şubat 2002’de imzalanan Stand-By anlaşması çerçevesinde, Türkiye için ayrılan 19 milyar doların, şimdiye kadar yaklaşık 16 milyar dolarının Türkiye tarafından kullanılmış durumda olduğu belirtildi.
Niyet Mektubu’nun tam metni

       
CARİ AÇIK İSTİKRARA KAVUŞACAK
       IMF’nin onayladığı Ek Niyet Mektubu’nda da, iç talep ve petrol fiyatlarındaki artışın yavaşlaması ile, turizmin canlanması sonucu, cari açığın önümüzdeki dönemde istikrara kavuşacağı belirtildi. Niyet Mektubu’nda ABD’den sağlanan 8.5 milyar dolarlık kredinin kullanılması halinde, bu tutarın borçların azaltılmasında kullanılacağı kaydedildi. Vakıfbank’taki Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait hisselerin satışına ilişkin yöntemin 2004 Mart sonuna kadar belirleneceği de ifade edildi.
       Ziraat ve Halk bankası’nın özelleştirilmesinin ise, Pamukbank ve Vakıfbank’ın çözüme kavuşturulmasına yönelik bir karar alınıncaya kadar ertelendiği bildirildi. Mektupta önümüzdeki yıl özelleştirmelerden elde edilecek nakit gelirler ise 3 milyar dolar olarak öngörüldü.
       Niyet Mektubu’nda yer alan Yedinci Gözden Geçirme’ye yönelik taahhütler ise şöyle sıralanıyor:
* Doğrudan vergi reformunun ikinci paketinin Meclis’ten geçirilmesi, Yedinci Gözden Geçirme’nin tamamlanması için ön koşul.
* Aralık ayı sonu itibariyle, yıl başından itibaren kümülatif olarak 25 bin 74 atıl kadronun tasfiye edilmiş olması gerekiyor.
* Mahkeme öncesi uzlaşma yöntemiyle iflasa gidilmesi süreciyle ilgili olan, iflas hükümlerinin uygulanmasına ilişkin düzenlemenin 15 Aralık’a kadar yapılması gerekiyor.
* Kamu sektörü personel sisteminin, memurlar ve kamu yöneticileri için ahlaki görev ve uygulama esaslarının oluşturulmasına yönelik yasal düzenlemenin geçmesini de içerecek şekilde, iyileştirilmesi gerekiyor.
* KİT’lerin yönetişimini iyileştiren yasal düzenleme Meclis’ten geçirilecek.
* Yeni sosyal güvenlik reformlarının mali etkilerinin detaylı bir değerlendirilmesi yapılacak.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları