Home page
Haber Menüsü


‘Popülizmden kaçınılması gerekir’
IMF heyeti ile görüşen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu 2003’ü değerlendirdiklerini belirterek, ekonomik programın sürdürülmesi, popülizme gidilmemesi gerektiğini ifade etti.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    15 Ocak 2004—  Türkiye Masası Şefi Rıza Mogadam başkanlığındaki Uluslararası Para Fonu heyeti, 7. Gözden Geçirme çalışmaları kapsamında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile görüştü. Görüşmenin ardından konuşan Hisarcıklıoğlu, 2003’ü değerlendirdiklerini ve popülizme kaçılmaması, ekonomik programın sürdürülmesi konusundaki görüşlerini ilettiklerini söyledi. Finans, tarım ve inşaat sektöründe daralma olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, IMF ile TOBB’un 2003 raporu konusunda mutabık kaldıklarını da sözlerine ekledi.  

   
 
       
   
MSNBC News IMF Ankara temaslarına başladı
MSNBC News İhracatçı IMF'den revizyon istedi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam ile TOBB Genel Merkezi’nde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, bütçe yapılalı henüz 3 hafta olduğunu ve yerel seçimlerin yaklaştığını ifade ederek, mevcut ekonomik programın sürdürülmesinin önemine dikkat çekti.
       
FİNANS, TARIM VE İNŞAATTA DARALMA
       IMF heyeti ile görüşmelerinde 2003’ün kısa bir değerlendirmesini yaptıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Önemli olanın önümüze bakmamız gerektiği olduğunu ifade ettik” dedi. Hisarcıklıoğlu, 2004 ve sonrasında ekonomideki sürdürülebilir büyümenin ve kalkınmanın devam edebilmesi için yapılması gerekenler konusundaki fikirlerini IMF heyetine aktardıklarını söyledi.
       TOBB Başkanı, yapılması gerekenler çerçevesinde en önemlisinin 2004’den başlayarak ekonomideki yapısal reformların artık yapılıyor olmasının gerektiğini de ifade ettiklerini vurguladı. 2003’ün değerlendirmesine baktıkları zaman 3 önemli sektörde daralma olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
       “Birincisi, finans sektöründe küçülme hala devam ediyor. İkincisi, nüfusun yaklaşık yarısının istihdamını sağlayan tarım sektöründeki küçülme de devam ediyor. İşsizlik sorunun çözümünde önemli olan inşaat sektöründe de 2004’den itibaren artık yavaş yavaş büyümeye başlanmasının gerekliliğini ifade ettik. Türk sanayinin dış rekabet koşullarında rakipleriyle eşit şartlarda olması gerektiğini ifade ettik. Türkiye ihracata dayalı bir büyüme modelini seçmiştir. Bu modelde başarılı olacaksak rakiplerle aynı şartlara sahip olmamız gerekiyor.”
       
‘DEVLET YATIRIMI ARTIRMALI’
       Türkiye’ye 2003 yılının ilk 8 ayında gelen yabancı sermaye yatırımının 330 milyon dolar, Türkiye’den yurtdışına çıkan sermayenin 400 milyon dolar olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı, “Niye 400 milyon dolar dışarı kaçsın. Niye 330 milyon dolarda kalalım” dedi.
       Yıllık yatırım miktarının 35 milyar dolar olması gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, devletin yatırımlara ayırdığı payın 5 milyar dolar olurken, özel sektörün ayırdığı payın 20 milyar doları bulunduğunu belirterek, yıllık 10 milyar dolarlık yatırım açığı bulunduğunu kaydetti. Yatırımın olması halinde, asgari ücretin problem olmayacağını belirten Hisarcıklıoğlu, 1988-1989 yıllarında asgari ücrete çalıştıracak adam bulamadıklarını söyledi.
       
’2004 YOL HARİTASINDA MUTABIK KALINDI’
       IMF heyeti ile mutabık kalınan noktayla ilgili olarak Hisarcıklıoğlu, “Pazar günkü basın toplantısında 2004 için ortaya koyduğumuz yol haritası konusunda mutabık kaldık” ifadesini kullandı. TOBB Başkanı, hazırlanan yol haritasının niyet mektubuna benzer bir yol haritası olduğunun da altını çizdi.
       Geçen yıl olan iyileşmelerin insanlara umut verdiğini, ama işsizlik oranında bir azalma olmadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sanayinin kapasite kullanımı açısından en son noktasına geldiğini, istihdam için yeni yatırımlara mutlaka ihtiyaç olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, yatırım ortamını ikliminin geliştirilmesi için de Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİK) kapsamında başlayan çalışmaların sonuçlandırılmasının da çok önemli olduğunu kaydetti.
       Ekonominin 2004 yılında da iyi gidebilmesi için dışsal faktörlerin altını çizen Hisarcıklıoğlu, bu faktörlerin olumlu olması halinde bunun Türkiye ekonomisine de olumlu yansıyacağını belirtti. Bu arada Hisarcıklıoğlu, Moghadam’ın daha sonra basınla biraraya geleceğini söylediğini ifade etti.
       Rıza Mogadam ise TOBB Başkanı ile yapılan görüşmenin çok iyi geçtiğini kaydetti.
       
KAYNAK İÇİN ÇÖZÜM ARANIYOR
       7. Gözden Geçirme’nin önemli gündem maddelerinden birini, hükümetin yakın dönemde asgari ücret ile SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına bu yıl için yaptığı, enflasyon hedefini aşan zamlar oluşturacak. Bu zamların yanı sıra, yük ve yolcu taşıyan gemilerde özel tüketim vergisinin 1 Ocak itibarıyla sıfırlanmasının bütçeye getirdiği ek yük, 3.5 katrilyon lira olarak hesaplanıyor.
       Stand-by düzenlemesinin 7. Gözden Geçirmesi iki aşamada tamamlanacak. 12 Ocak’ta başlayan ilk aşama 21 Ocak’ta bitirilecek. Şubat ayı başındaki bayram tatili ve hükümet yetkililerinin ocak ayının ikinci yarısındaki yurtdışı programlarının yoğunluğu nedeniyle iki aşamanın ise şubat ayında yapılması kararlaştırıldı.
       Gözden Geçirme çalışmalarında ayrıca, 2003 yılı uygulama sonuçları değerlendirilecek, 2004 yılında yapılacak gözden geçirmeler planlanacak ve yılın tümü için programın kamu maliyesi ve yapısal reform konuları ele alınacak.
       IMF Türkiye Şefi Moghadam’ın Türkiye’den ayrılmadan önce basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları